De 5 beste externe harde schijven van 2022 om te kopen

64

In een tijdperk waarin 50 GB iCloud-opslag 99 cent per maand kost en slanke, externe SSD’s steeds goedkoper worden, lijken externe harde schijven, gebaseerd op draaiende schijven, misschien minder essentieel dan ze vroeger waren. Maar moderne schijven zijn sneller, stijlvoller en vaak duurzamer dan hun tegenhangers van een paar jaar geleden. Ze zijn ook steeds ruimer voor dat bedrag. Voor ongeveer 50 euro kun je een terabyte aan extra opslagruimte aan je laptop of desktop toevoegen door gewoon een USB-kabel aan te sluiten.

Het kiezen van een externe harde schijf is echter niet zo eenvoudig als het kopen van de duurste die je je maar kunt veroorloven. De capaciteit van de schijf is de belangrijkste factor om te overwegen, en het kan de kosten drastisch verhogen of verlagen, afhankelijk van je behoeften. Andere factoren zijn de fysieke grootte van de externe harde schijf (is hij ontworpen om mee te nemen of om op je bureau te zetten?), hoe robuust hij is, de interface die hij gebruikt om op je PC aan te sluiten, en zelfs de kleuren waarin hij wordt geleverd. Deze gids helpt je bij het beantwoorden van deze en vele andere vragen die opkomen bij het zoeken naar een externe harde schijf.

De behoefte aan snelheid afwegen: externe harde schijf of externe SSD schijf?

Met een externe harde schijf krijg je misschien veel meer capaciteit voor je geld, maar eerst moet je rekening houden met een belangrijk verschil in moderne vormen van extern geheugen: de harde schijf versus de externe SSD schijf.

Solid-state drives (SSD’s) hebben minder bewegende onderdelen dan traditionele harde schijven, en ze bieden de snelste toegang tot je gegevens. In tegenstelling tot een conventionele externe harde schijf, die gegevens opslaat op een draaiende schijf of schijven die worden benaderd door een bewegende magnetische kop, maakt een SSD gebruik van een verzameling flash cellen – vergelijkbaar met de cellen waaruit het RAM-geheugen van een computer is opgebouwd – om gegevens op te slaan.

Hoeveel sneller is de toegang tot gegevens die zijn opgeslagen in flash cellen? Typische lees- en schrijfsnelheden voor consumenten drives met draaiende platters liggen in het bereik van 100 MBps tot 200 MBps, afhankelijk van de dichtheid van de platters en of ze draaien met 5.400 rpm (gebruikelijker) of 7.200 rpm (minder gebruikelijk). Externe SSD’s bieden ten minste het dubbele van die snelheid en nu vaak nog veel meer, met typische resultaten van meer dan 400 MBps. In de praktijk betekent dit dat je gigabytes aan gegevens (bijvoorbeeld een speelfilm van 4 GB of familiefoto’s van een jaar) in enkele seconden naar een externe SSD kunt verplaatsen in plaats van de minuten die een externe draaiende schijf nodig zou hebben.

Het is niet alleen sneller om gegevens in flash cellen te lezen en te schrijven, maar het is ook veiliger. Omdat er geen draaiende plaat of bewegende magnetische kop is, bestaat er geen risico dat je bestanden beschadigd en onleesbaar worden als je tegen eem externe SSD schijf aan stoot terwijl je toegang hebt tot de gegevens.

16TB Sabrent Rocket XTRM-Q SSD

Sabrent heeft de grenzen van snelle flash en hoge capaciteit verlegd met zijn recente SSD's en overtreft de grootste namen in de industrie. We dachten dat 8TB flashopslag niche en extreem genoeg was voor de meeste liefhebbers toen we voor het eerst Sabrent's 8TB Rocket XTRM-Q zagen, maar nu verdubbelt en duwt het de capaciteit van deze externe harde schijf naar nieuwe grenzen met zijn 16TB-model.

De nieuwe variant verdubbelt de capaciteit tot 16TB, maar is niet zo draagbaar als het 8TB model door zijn grotere vormfactor en stroomvereisten. Terwijl de originele XTRM-Q één Rocket Q M.2 NVMe SSD bevatte, heeft het nieuwe 16TB model er twee achter een iets andere Thunderbolt 3 brug, wat zorgt voor een ton aan snelle flashopslag en potentieel bus verzadigende prestaties voor degenen die het nodig hebben. Maar de Intel Optane-achtige prijs van 2500 euro maakt de 16TB Rocket XTRM-Q niet alleen een van de opslagapparaten met de hoogste capaciteit die we hebben getest, maar ook een van de duurste. Voor deze prijs is er niets vergelijkbaars met de capaciteit en prestaties die dit apparaat biedt. Maar als je niet zoveel kunt uitgeven en/of je hebt zowel USB-ondersteuning als Thunderbolt nodig, dan zal een XTRM-Q externe harde schijf met een lagere capaciteit je beter van dienst zijn.

Pluspunten:
-Hoogste capaciteit Thunderbolt 3 SSD
-Competitieve prestaties
-Lange meegeleverde Thunderbolt 3 kabel

Minpunten:
-Korte 3 jaar garantie voor de prijs
-Lage schrijfsnelheid nadat schrijf cache is gevuld
-Wordt warm, maar binnen specificaties
-Geen USB-ondersteuning

Samsung T7 Touch

Samsung's T7 Touch is een grensverleggende SSD voor onderweg, die USB 3.2 Gen 2 en AES 256-bits hardware beveiliging combineert en die wordt ontgrendeld door aan te raken met je vinger. De ingebouwde scanner voor je vingerafdruk is de beste manier om je gegevens te ontgrendelen die we tot nu toe hebben gezien. Het design is elegant en overschrijd de verwachting voor een simpele draagbare externe harde schijf. De aluminium makelijk is van hoge kwaliteit, en er zijn verschillende kleuren beschikbaar zodat hij aan jouw unieke smaak kan voldoen.

De recente Armor Lock-schijf van G-Technology geeft Samsung echter waar voor zijn geld op het gebied van veilige opslag, door gebruik te maken van een app en een sleutel op je Android- of Apple telefoon om je externe harde schijf te ontgrendelen. Het is dan niet zo gemakkelijk als een vingerafdruk sensor op je externe SSD, maar het zou wel eens stukken veiliger kunnen zijn.

Pluspunten:
-Aantrekkelijke esthetiek
-Verkrijgbaar tot 2TB
-18 inch USB-A en USB-C kabel

Minpunten:
-Kleine schrijfcache

SanDisk Extreme Pro

Gebouwd voor de professionele branche en ook ernaar geprijsd, heeft SanDisk's Extreme Pro v2 een degelijk en veilig ontwerp. Tezamen met de meest recente systemen die zijn USB 20 Gbps-verbinding volledig ondersteunen, levert het zeer snelle bestandsoverdracht snelheden die kunnen wedijveren met de concurrenten die de Thunderbolt 3 gebruiken. Deze externe harde schijf bevat de SN730E van WD, een SSD en een ASMedia USB Gen 2x2 bridge chip.

Dit wordt allemaal beveiligd door een solide aluminium behuizing die is bedekt met schokabsorberend siliconen. Hij is tevens IP55 water- en stofbestendig. Deze externe harde schijf is niet alleen razendsnel en goed ontworpen, maar ook veilig: hij is voorzien van AES 256-bits full-disk encryptie en kan beveiligd worden met een wachtwoord voor degenen die hun gegevens willen beschermen tegen nieuwsgierige ogen.

Als je het idee van een 20 Gbps SSD wel ziet zitten, maar niet het budget hebt voor SanDisk's Pro v2-schijf, is Kingston's XS2000 niet zo snel, vooral bij langdurige werkbelastingen. Maar hij kost ongeveer 50 euro minder voor de 1TB capaciteit.

Pluspunten:
-Hardwaregebaseerde AES 256-bit encryptie en wachtwoordbeveiliging
-Responsieve USB 3.2 Gen 2x2 prestaties
-Weersbestendig, robuust ontwerp
-5 jaar garantie

Minpunten:
-Korte kabels voor desktop gebruik
-Prijzig

WD My Passport

Als je op jacht gaat naar een geschikte externe harde schijf, is WD's My Passport een prima keus. Met een degelijke reputatie, wachtwoordbeveiliging en opslagcapaciteit tot wel 5TB, is het bereid om zowat alle data op te slaan en te beveiligen.

Nu de prijzen van extern geheugen zijn gaan dalen, is hij van betere waarde dan ooit geworden. Hij heeft een modern uiterlijk en een ruime garantie van 3 jaar. Bovendien beschikt hij over hoogwaardige AES 256-bits hardwarematige versleuteling en wachtwoordbeveiliging om je data te beschermen tegen pottenkijkers.

Wie iets minder wil besteden aan een portable harde schijf, maar ook geen 5 TB aan extern geheugen nodig heeft, kan ook de Backup Plus Ultra van het merk Seagate overwegen, die beschikt over een goede interface, AES 256-bits encryptie, en USB-A en USB-C middels een adapter.

Pluspunten:
-Aantrekkelijke prijs
-AES 256 bit hardware encryptie
-Degelijke software suite
-3 jaar garantie

Minpunten:
-Verouderde Micro USB-aansluiting
-Glijdt gemakkelijk van je bureau af

Samsung T7 Shield

Samsung's T7 Shield is een iteratieve upgrade ten opzichte van eerdere modellen, maar hij wordt geleverd met nieuwere, snellere flash. Belangrijker is dat het is geoptimaliseerd om zeer hoge sequentiële schrijfsnelheden te behouden, wat buitengewoon belangrijk is voor externe schijven, terwijl het ook robuust is gemaakt voor zware omstandigheden buitenshuis. Hij heeft een IP65-classificatie voor stof- en waterbestendigheid en kan volgens Samsung vallen tot 3 meter aan.

Er zijn tegenwoordig snellere en duurdere 20 Gbps drives verkrijgbaar, en zelfs snellere USB4 drives liggen in het verschiet. Maar op dit moment is de schrijf consistentie van de T7 Shield, in combinatie met zijn redelijke prijs, ideaal voor fotografen en videografen, vooral voor onderweg.

Pluspunten:
-Zeer consistente schrijfprestaties
-Duurzame behuizing
-Goede ondersteuning, inclusief software
-2TB capaciteit optie

Minpunten:
-Beperkt tot 10 Gbps
-Voegt niet veel nieuws toe

Gerelateerde berichten