De ergonomische muismat is de eerste stap om je bureau op te ruimen, maar dat niet alleen. Zoals de naam al doet vermoeden, combineert de gadget ergonomie met de technische omgeving en is daarom belangrijk om vlot te kunnen werken.
De truc zit hem in het zogenaamde “traagschuim” dat ook wordt gebruikt in ergonomische zit-, slaap-, nek- en rugkussens. Dit speciale schuim bestaat uit verschillende lagen en past zich aan de vorm van de pols aan. Bovendien wordt de huid beschermd bij het bewegen van de muis, dankzij het zachte oppervlak van neopreen.
Structuur van de ergonomische muismat
De bovenste laag wordt gekozen door de fabrikant. Vaak wordt hard plastic of textiel, of neopreen, gebruikt. Het oppervlak is bijzonder belangrijk, omdat het kan worden gebruikt om de prestaties nauwkeuriger te meten. De zwarte kleur absorbeert het licht en voorkomt zo reflectie, wat de functies aanzienlijk verbetert.
De volgende laag is gemaakt van een bekend materiaal, SBR genaamd. Deze term is een afkorting van styreen-butadieenrubber, de meest geproduceerde vorm van synthetisch rubber. De SBR behoudt zijn vorm, zelfs in water, en beschermt een ergonomische muismat ook tegen andere vloeistoffen.
Nu komt de ergonomische eigenschap genaamd vormgeheugenpolymeer, beter bekend als “traagschuim”. De eigenschap van geheugenschuim ondersteunt de gezonde houding van de hand en pols tijdens het besturen van de muis. Tegelijkertijd past het materiaal dat uit speciale lagen bestaat, zich individueel aan de pols aan en behoudt het zijn vorm. Dit unieke effect verlicht de druk op kwetsbare delen van de hand en voorkomt langdurige polsaandoeningen.
In tegenstelling tot de SBR is de vierde laag gemaakt van nitrilrubber. Nitrilrubber, of NBR, hoort ook tot de synthetische rubbers en wordt vaak gebruikt in nitrilhandschoenen. Nitril handschoenen zijn olie- en vetafstotend en worden vaak voor medische doeleinden gebruikt.
Sommige fabrikanten gebruiken ook een laag van het EVA-materiaal. EVA is de afkorting van de term ethyleenvinylacetaat copolymeer. Het wordt gekenmerkt door een hoge robuustheid en is ook krasbestendig.
Tenslotte zijn er anti-slipnopjes aan de onderkant. De noppen zijn belangrijk omdat ze voorkomen dat de muismat heen en weer schuift en voor een betere stabiliteit zorgen.
Ontspanning voor de pols
Eerst en vooral heeft de ergonomische muismat een diepgaande ergonomische functie. De pelotte brengt de pols en de hand zelf in een comfortabele positie, wat de drukoverdracht verbetert. Er wordt gebruikgemaakt van traagschuim dat zich aanpast aan de vorm van de pols.
Bovendien vereenvoudigt en verbetert de muismat de muisbesturing dankzij het speciale oppervlak van microvezel en maakt een lange werktijd mogelijk zonder pijn of spanning in het handgebied. Zo wordt bijvoorbeeld verharding van de onderpols voorkomen en wordt de huid beschermd.
Wat moet worden overwogen?
Het belangrijkste kenmerk van een ergonomische muismat is de ergonomische functie. Dit effect ontstaat wanneer de hand op de muismat wordt gelegd. De schuimlaag eronder met de traagschuimtechnologie past zich individueel aan de pols aan. Muismatten van hoge kwaliteit hebben ook massagepunten om spanning en krampen te voorkomen.
De meeste muismatten hebben ook een antislip onderkant, zodat de muismat niet wegglijdt wanneer je de muis bedient. Sommige hebben zelfs een zelfklevende achterkant aan de onderkant om de muismat vast te zetten. Let ook op de grootte van het onderlegger, want die is gebaseerd op de grootte van je muis.