De 5 beste enveloppen voor de post

33

Het bestaat al eeuwenlang en wordt gebruikt met het doel om brieven of kaarten van allerlei soorten te versturen; de envelop. Dit van papier gemaakte omhulsel moet de inhoud beschermen en privacy waarborgen. Veel mag dan gedigitaliseerd zijn, maar de envelop heeft nog altijd een belangrijke plaats in de maatschappij. Iedere dag rijden postbezorgers door het hele land om onder andere enveloppen veilig af te leveren bij de juiste bestemming.

Nu vraag je je misschien af welke soorten enveloppen er allemaal bestaan. Dit zal besproken worden, waarnaast de vijf beste enveloppen uitgebreid worden uitgelicht.

Welke soorten enveloppen zijn er?

Aangezien de envelop voor veel verschillende doeleinden kan dienen, zijn er ook veel verschillende soorten op de markt gebracht. Een aantal zullen hieronder besproken worden.

Akte-enveloppen

Deze eerste soort wordt gebruikt voor het versturen van dossiers of gebonden documenten. Er zit een opening aan de korte zijde en over het algemeen heeft deze soort envelop geen venster, voor de privacy.

Bankenveloppen

Een bankenvelop is de standaard envelop en komt in verschillende maten en uitvoeringen.

Bordrug enveloppen

Dit zijn enveloppen met een stevige, kartonnen achterkant die voor bescherming tegen vouwen zorgt bij de inhoud.

Loonzakken

Zoals zijn naam al zegt, werden deze zakken vroeger voor loon of loonstrookjes gebruikt. Het zijn kleine, dunne bruine zakjes die tegenwoordig voor veel andere doeleinden worden ingezet.

Luchtkussenenveloppen

Deze soort heeft aan de binnenkant bubbeltjesplastic en wordt gebruikt voor breekbare goederen, zoals boeken of cd’s.

Monsterzakken

Dit type heeft een uitvouwbare bodem en zijnaden waardoor het geschikt is voor het versturen van boeken, documenten en stapels brochures.

Tyvek-enveloppen

Deze scheurbestendige, stevige enveloppen van het lichte materiaal polyethyleen is ideaal voor zware verzendingen en inhoud dat beschermd moet worden tegen vocht.

Vensterenveloppen

Deze bekende enveloppen hebben een doorzichtig venster om adresgegevens te laten zien. Hierdoor is een aparte adresvermelding op de envelop zelf niet nodig.

Verschillende formaten

Enveloppen zijn ook te verkrijgen in diverse maten. Een aantal belangrijke formaten worden hieronder opgesomd van klein naar groot:

  • C6: 162 x 114 mm. Dit zijn de kleinste enveloppen die worden gebruikt voor wenskaarten.
  • EA5/6: 220 x 110 mm. Deze worden gebruikt voor facturen en loonstrookjes. Het is een klassiek, officieel formaat.
  • EA5: 220 x 156 mm. Deze zijn populair aangezien dubbelgevouwen A4’tjes er perfect in passen.
  • C5/6: 229 x 114 mm. A4’tjes die in de lengte twee keer gevouwen worden passen ook in deze envelop.
  • C5: 229 x 162 mm. Dit formaat wordt gebruikt voor het versturen van meerdere A4’tjes samen met een antwoordenveloppe, vaak bij een enquête.
  • EA4:312 x 220 mm. Deze enveloppen zijn erg geschikt voor de verzending van opgevouwen A4’tjes.
  • C4: 324 x 229 mm. Door zijn ruimere opzet is deze envelop geschikt voor het vervoeren van een stapeltje A4’tjes of een tijdschrift.
  • EC4: 340 x 240 mm. Deze grootte heeft een nog ruimere opzet en wordt gebruikt voor ingebonden materiaal of erg forse stapels A4’tjes.
  • EB4: 371 x 262 mm. Tot slot zijn dit de grootste enveloppen die gebruikt worden voor instructieboekjes en offertemappen.

25 stuks - Luchtkussen enveloppen D

De laatste beste envelop wordt geleverd in een pakket van 25 stuks en is van formaat D14. Dit geeft een binnenmaat van 180 bij 265 millimeter, wat gelijkstaat aan een A5-grootte. Hiervoor betaal je een prijs van tien euro. Je kunt naast 25 stuks ook kiezen voor een pakket van 10, 50, 100 of 200 enveloppen. De enveloppen zijn aan de binnenkant beschermd door bubbeltjesplastic.

Ieder product weeg 20 gram en is voorzien van een zelfklevende Hot Melt strip. Er is gebruikgemaakt van wit papier en in de sluiting zitten perforaties voor het gebruik van klemmen. De enveloppen zijn overigens geschikt voor een brievenbus-bezorging.

Voordelen

Deze enveloppen zijn makkelijk te gebruiken en veelzijdig, aangezien ze ook met klemmen gebruikt kunnen worden. Daarnaast is de plakstrip erg sterk, zodat jouw inhoud veilig aankomt.

Nadelen

Nadelen zijn echter de vrij hoge prijs en het feit dat het geen duurzaam aspect heeft. Hierdoor gaan mensen sneller voor een goedkopere variant.

Airpro luchtkussen envelop A5

Op de vierde plaats staan de luchtkussenenveloppen van het merk Airpro. Hiervoor krijg je vijf enveloppen, waarbij de binnenkant voorzien is van bubbeltjesplastic. De producten zijn wit van kleur en wegen ieder 20 gram. De enveloppen hebben een grootte van 160 bij 225 millimeter, waardoor het geschikt is voor documenten in A5-formaat. Dit komt overeen met het formaat-type C3. Het past overigens ook door de brievenbus.

De enveloppen kunnen voor allerlei doeleinden worden gebruikt, maar zijn vooral geschikt voor kleine boekjes, folders, cd's en dvd's. Ook deze enveloppen zijn FSC gecertificeerd en ze kosten ongeveer drie euro.

Voordelen

De enveloppen zorgen voor een goede bescherming van de inhoud door het bubbeltjesplastic. Ook zijn ze makkelijk te gebruiken voor verschillende soorten inhouden. En dit allemaal voor een voordelige prijs.

Nadelen

Aan de andere kant zijn de enveloppen wel wat klein voor belangrijke spullen die breekbaar zijn of niet gekreukt aan moeten komen op de bestemming.

Enveloppen A4 formaat wit

De derde beste soort envelop is van A4-formaat en wit van kleur. Het model heeft aan de korte zijde een opening en is voorzien van een handige plakstrip. Voor ongeveer tien euro krijg je een pakket van 50 van deze enveloppen, wat een grote hoeveelheid is. Het formaat van dit type is 229 bij 324 millimeter, wat correspondeert met een akte-envelop.

Door zijn formaat is dit product geschikt voor de verzending van administratiestukken, aktes, documenten en facturen. De enveloppen zijn hierbij erg stevig en wegen ieder 120 gram. De binnendruk van dit type is grijs en er is gebruik gemaakt van FSC gecertificeerde grondstoffen om de belasting op het milieu te reduceren. Hierdoor kan het ook eenvoudig gerecycled worden.

Voordelen

Een groot voordeel van deze enveloppen is de duurzaamheid van het gebruikte materiaal, waardoor het ook gerecycled kan worden. Zo wordt het milieu optimaal ondersteund. Ook is het pakket vrij goedkoop.

Nadelen
Voor een verzending heb je daarentegen wel twee postzegels nodig, wat een nadeel vormt

Enveloppen A5 wit - 162 x 229 mm

Met een maat van 162 bij 229 millimeter en een formaat-type van C5 wordt dit product in een set van 25 enveloppen geleverd. Dit formaat is geschikt voor het versturen van brieven en kaarten van een A5-grootte. Daarnaast is het ook ideaal voor dubbelgevouwen A4-blaadjes. Het pakket kost rond de 4 euro en is vooral geschikt voor het versturen van wenskaarten. Na het toevoegen van de inhoud kan de envelop gesloten worden door middel van een zelfklevend mechanisme.

Deze enveloppen zijn voorzien van het FSC keurmerk, waardoor bossen beschermd worden en bijgedragen wordt aan een gezonde leefomgeving voor dieren en mensen wereldwijd. De kleur van de enveloppen is wit en per stuk wegen ze zeven gram. Bovenal betreft het een klassiek model zonder venster.

Voordelen

De plakstrip is allereerst sterk en het formaat is makkelijk te gebruiken voor allerlei soorten papierformaten.

Nadelen

Een nadeel is echter dat de enveloppen erg slap zijn en snel kreukelen. Hiervoor is de prijs voor deze simpele enveloppen net iets te hoog.

10 Luchtkussen Enveloppen G17

De eerste envelop is van het luchtkussentype en wordt geleverd in een set van tien enveloppen. De enveloppen zijn van binnen bekleed met bubbeltjesplastic voor een optimale bescherming van de inhoud. Overigens zijn de enveloppen van A4-formaat. Dit betekent dat ze 230 bij 340 millimeter groot zijn. Voor de binnenmaat moet je tien millimeter van de breedte afhalen (je houd 330 millimeter over).

Voor dit pakket betaal je ongeveer vijf euro en de enveloppen zijn wit van kleur met aan de bovenkant een plakrand of kleefstrip als afsluiting. Het formaat van dit model wordt ook wel aangeduid met G17 en de buitenkant is gemaakt van papier. Een enkele envelop zonder inhoud weegt 20 gram.

Voordelen

Door het luchtkussen bij de inhoud van pakketjes wordt deze ten alle tijden goed beschermd tijdens vervoer naar zijn bestemming. Het is van goede kwaliteit en vooral handig voor het versturen van dvd's, dunne boeken en tijdschriften.

Nadelen

Aan de andere kant passen deze enveloppen niet echt door de brievenbus, wat een probleem kan zijn tijdens het bezorgen. Op het eerste gezicht zijn het namelijk wel enveloppen bedoeld voor een brievenbus-bezorging.

Hilde Debie
Hilde Debie
Ik ben een 46-jarige hobbykok en de mama van 2 fantastische pubers. Naast mijn full-time job als sales manager ben ik een fervente hobbykok met een liefde voor de Italiaanse keuken. Als product tester bij Techgeek krijg ik de kans om de laatste nieuwe kookaccessoires uit te testen en te reviewen.

Gerelateerde berichten