De 5 beste elektrische onkruidbranders voor je tuin

2580

Elke tuinier weet hoe arbeidsintensief onkruid verwijderen kan zijn. Het liefst willen we het onkruid met wortel en al verwijderen, zodat het ook niet zo snel weer terugkomt. Het gebruik van gif vindt steeds meer weerstand bij veel mensen vanwege de schade aan het milieu. Er zitten daarnaast ook nog andere risico’s aan verbonden, zoals gevaar voor huisdieren.

Een onkruidbrander is dan erg handig en effectief en een schoon alternatief. In dit artikel leggen we je uit hoe het werkt en wat voor soorten onkruidbranders er zijn. De vijf beste keuzes hebben we onderaan vermeld met een kleine omschrijving.

Hoe werkt een onkruidbrander?

Een onkruidbrander werkt met een hittestraal die het onkruid verdelgt tot in de wortels. Het wordt ook wel thermische onkruidverdelging genoemd. Door de hitte gaat het sap in de plant koken en barsten de wandcellen open. Hierdoor sterft de plant. Het kan soms lijken dat er geen effect is, maar na een paar dagen zie je dat het onkruid afsterft. Bij erg hardnekkig onkruid kan je eventueel de behandeling met de onkruidbrander nog eens herhalen. Onkruid branden kan je het beste doen op droge, zonnige dagen. Dan heb je de minste kans dat het terug groeit.

De voordelen van onkruidbranders

Er zijn een aantal voordelen aan het gebruik van onkruidbranders. Hieronder noemen we de belangrijkste:

 • Het is lichamelijk minder zwaar werk
 • Je houdt je handen proper
 • Het is doeltreffender, omdat het onkruid met wortel en al wordt aangepakt
 • Er zijn geen giftige, milieuonvriendelijke onkruidbestrijdingsmiddelen nodig

Wat voor soorten onkruidbranders zijn er?

Uiteraard zijn er diverse modellen die verschillen in grootte en gewicht en ook zijn er prijsverschillen. Belangrijker bij het maken van je keuze is de energievoorziening van de brander. Dit kan gas of elektriciteit zijn.

Onkruidbranders op gas

Dit werkt met gaspatronen en die kunnen zwaar zijn. Er zijn modellen met kleinere gaspatronen, maar die zijn weer sneller leeg. Voor een groot oppervlak heb je toch al snel een gasfles van vijf kilogram nodig.

Elektrische Onkruidbranders

Bij een elektrische onkruidbrander gebruik je een verlengsnoer en maak je gebruik van netstroom. Er is geen zichtbare vlam, geen open vuur, waardoor het brandveiliger is. Om deze reden hebben wij ook uitsluitend gekozen voor elektrische onkruidbranders.

Veiligheid

Om een onkruidbrander veilig te gebruiken is het goed te beseffen dat het hier om een krachtig apparaat gaat en dat je met hitte en vuur altijd rekening moet houden met brandgevaar.

Hieronder een aantal tips om veilig te werken:

 • Lees altijd eerst goed de handleiding door die bij het apparaat zit.
 • Let extra op bij muren, vooral als daar isolatiemateriaal achter zit dat vaak licht ontvlambaar is.
 • Het beste gebruik je de onkruidbrander op harde ondergronden, zoals stenen of tegels.
 • Droge planten en gras vatten gemakkelijk vlam. Maak het oppervlak dan van tevoren nat.
 • Houd altijd een emmer water bij de hand.
 • Laat het apparaat eerst even afkoelen, voordat je het weer opbergt.
 • Tenslotte, wellicht ten overvloede, houd kinderen en huisdieren uit de buurt als je onkruid aan het branden bent.

Extra functies onkruidbranders

Vaak is een onkruidbrander ook te gebruiken om de barbecue mee aan te steken, door middel van een extra opzetstuk. Een andere handige extra mogelijkheid is om er verf mee af te branden, ook weer via een apart opzetstuk. In de winter is de onkruidbrander uitermate efficiënt voor het verwijderen van sneeuw en ijs op de stoep, de tuinpaden en de opritten.

Je kan natuurlijk heel creatief omgaan met de mogelijkheden, maar blijf voorzichtig en behoedzaam. Het is en blijft tenslotte vuur en daar moet je niet mee spelen.

Ontdek onze 5 favoriete elektrische onkruidbranders

Hyundai elektrische onkruidbrander

Deze brander is licht in gewicht en verbrandt het onkruid met 600 graden, waarna je het gemakkelijk verwijdert. Het mondstuk is bekervormig, zodat je niet per ongeluk omringende planten verbrandt die je wilt behouden. Met deze brander is het ook mogelijk om de barbecue veilig aan te steken en je kan hem gebruiken als verfafbrander.

Als je klaar bent laat je de brander een kwartiertje afkoelen en haal je de steel los, waarna je hem gemakkelijk opruimt. De stroomkabel van deze brander is twee meter lang en het vermogen is 2000 Watt.

Batavia 4 in 1 MaxxHeat BASIC

Dit innovatieve apparaat is niet alleen en goede hulp bij het bestrijden van onkruid. Je kan het ook gebruiken als verfafbrander.

Het heeft daarnaast nog een handig extra opzetstuk, de grondpin. Deze is vooral krachtig bij het verwijderen van planten met penwortels, zoals bijvoorbeeld paardenbloemen. Overige kenmerken zijn:

 • Vermogen tweeduizend Watt
 • Verhitting tot zeshonderd graden
 • Extra branderkop om barbecue mee aan te steken
 • Met een stroomkabel van 1,8 meter

HOZELOCK ECOPOWER ELEKTRISCHE ONKRUIDBRANDER

Ook deze onkruidbrander heeft een vermogen van tweeduizend Watt en kan verhitten tot zeshonderd graden. Je kan deze ook gebruiken voor de barbecue. De stroomkabel is 190 centimeter lang.

De kop heeft een diameter van acht centimeter, waarmee je gericht en precies kan werken. De click-and-go steel zorgt ervoor dat monteren en demonteren in een handomdraai gaat. Door zijn compactheid ruim je hem makkelijk op. Deze onkruidbrander is ergonomisch ontworpen en weegt weinig.

ProTools Onkruidbrander Elektrisch

Deze onkruidbrander kan je instellen op twee standen, één van vijftig en één van zeshonderd graden. Het vermogen is tweeduizend Watt en het snoer is 115 centimeter lang.

Deze brander wordt geleverd met een speciale branderkop voor het aanmaken van de barbecue en met een branderkop voor het verdelgen van onkruid (kegelsproeikop). De kegelsproeikop is zo gemaakt dat je heel precies kan werken en alleen de planten verbrandt die je niet meer wenst. Deze onkruidbrander heeft een handvat met een gat, waardoor je hem makkelijk opbergt door hem op te hangen aan bijvoorbeeld een haak in de schuur.

Frank De Zutter
Frank De Zutter
Als leraar biologie heb ik een grote passie voor alles wat met Fauna & Flora te maken heeft. Zo kweek ik mijn eigen groenten in een zelfgemaakte serre en beschouw ik mezelf ook als een hobby tuinman. Bij Techgeek ben ik verantwoordelijk voor het testen en reviewen van de laatste tuin & outdoorproducten. Bij vragen omtrent producten kan je mij steeds contacteren!

Gerelateerde berichten