De 5 beste elektrische bakfietsen van 2023 besproken

676

De bakfiets heeft de afgelopen jaren een flinke comeback beleefd. Vroeger werd dit rijwiel vooral door ondernemers gebruikt om koopwaar op een goedkope manier naar hun klanten te kunnen vervoeren. Vandaag de dag zijn bakfietsen echter een heel stuk functioneler. Bezitters gebruiken ze onder meer om hun zware boodschappen gemakkelijk vanaf de supermarkt naar huis te transporteren of brengen hun kinderen met behulp van een bakfiets naar school. Een nadeel van een volle bak is echter dat je toch nog flink moet trappen om vooruit te kunnen komen. Dat geldt eens temeer als je onderweg bruggen of heuveltjes tegenkomt.

Vandaar dat elektrische bakfietsen de laatste jaren steeds populairder zijn geworden. Dit soort fietsen geeft je tijdens het rijden als het ware een duwtje in de rug, zodat je gemakkelijker vooruit komt. Maar welke variant is de beste en/of de meest geschikte voor je? In het onderstaande overzicht stellen we in dat kader graag vijf toppers aan je voor.

Troy E-bike Special

De Troy E-bike Special bestaat onder meer uit een robuust stalen frame en een ruim bemeten laadbak. Hierdoor kun je met gemak vier (kleine) kinderen in deze elektrische bakfiets meenemen. Speciaal voor dat doel zijn er twee bankjes in de bak ingebouwd. Dat veiligheid voorop staat spreekt wat Troy betreft natuurlijk voor zich. Elke zitplaats heeft dan ook z'n eigen setjes gordels, zodat je bewegelijke kids tijdens de fietstocht veilig op hun plaats blijven zitten. Voor de stroomverzorging wordt gebruikgemaakt van een 36V/11 Ah Panasonic accu, die in volledig opgeladen toestand goed is voor een radius van ongeveer 45 kilometer. Deze accu bevindt zich overigens onder de bagagedrager. De motor van de E-bike Special tref je in het achterwiel aan en net als veel andere elektrische bakfietsen is ook deze variant voorzien van zeven versnellingen.

Voordelen van de Troy E-bike Special

Mede dankzij de elektrische ondersteuning is trappen op deze bakfiets aangenaam licht. De bak biedt daarnaast aangenaam veel ruimte voor het vervoeren van zowel kinderen als allerlei zware goederen.

Nadelen van de Troy E-bike Special

Omdat de Troy E-bike Special geen vering heeft zijn ritjes op een slecht wegdek niet bepaald prettig. Sommige gebruikers klagen over de kwaliteit van de op deze elektrische bakfiets gemonteerde banden. Ze zouden (te) snel lek gaan.

Vogue Carry 3 Bakfiets

Ook deze bakfiets is ontwikkeld door het designteam van Vogue. In tegenstelling tot de zojuist beschreven Superior 2 heeft men er bij de Carry 3 voor gekozen om een middenmotor in de fiets te plaatsen. Met andere woorden: de elektromotor bevindt zich ter hoogte van de trappers. Hierdoor voelt het fietsen op deze bakfiets - met of zonder elektrische ondersteuning - natuurlijker aan dan bij een aandrijving via het achterwiel.

Er is bij deze elektrische bakfiets gebruikgemaakt van een 250 Watt motor van Bafang en de maximale belasting voor dit rijwiel bedraagt maar liefst 220 kilo. Hierdoor kun je de Carry 3 gemakkelijk gebruiken voor het vervoeren van zware boodschappen én meerdere kinderen. Afhankelijk van het gebruik van het rijwiel varieert de radius tussen de 40 en 70 kilometer. Uiteraard wordt deze elegante elektrische bakfiets inclusief huif geleverd, zodat alles dat je er mee wilt vervoeren ook bij slecht weer aangenaam droog blijft.

Voordelen van de Vogue Carry 3 Bakfiets

De Vogue Carry 3 is voorzien van zeven versnellingen die het fietsen - ook zonder elektrische ondersteuning - zo gemakkelijk mogelijk voor je maakt. In tegenstelling tot veel andere elektrische bakfietsen behoort dit type tot een lichtgewicht, want hij weegt slechts 43 kilo. Vogue geeft je de keuze uit een variant met een zwarte of een bruine bak

Nadelen van de Vogue Carry 3 Bakfiets

De meegeleverde fietscomputer blijkt helaas niet waterdicht te zijn. Daarnaast is ook deze bakfiets niet van enige vorm van vering voorzien, waardoor rijden op hobbelige wegen niet zo prettig is.

Vogue Superior 2 Bakfiets

Vogue is een van de meest toonaangevende fietsenmerk dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen van stijlvolle elektrische bakfietsen. Dat er echt goed over het design van elke Vogue-bakfiets is nagedacht blijkt onder meer uit het feit dat de accu van de Superior 2 netjes in de bak is weggewerkt. Hierdoor wordt de kans op diefstal ervan een stuk kleiner. Uiteraard is de accu wel uitneembaar, zodat je hem gemakkelijk binnen op kunt laden. De robuuste bak van deze fiets is voorzien van twee kinderzitjes en wordt inclusief huif geleverd, zodat je kids onderweg niet aan slechte weersomstandigheden blootgesteld hoeven te worden. De elektromotor van deze fiets is in het achterwiel gemonteerd en levert je samen met d accu een aangename radius van 40 tot 60 kilometer op. Het fietsen op deze elektrische bakfiets word je daarnaast extra gemakkelijk gemaakt dankzij de aanwezigheid van zeven versnellingen.

Voordelen van de Vogue Superior 2 Bakfiets

De achterwielaandrijving van de elektromotor vergemakkelijkt het fietsen met een 'volle bak' aanzienlijk. Dankzij de stevige Tektro remschijven is er ook bij nat weer sprake van een korte remweg, waardoor de Superior 2 een erg veilig vervoermiddel is

Troy Elektrische Bakfiets

Deze matzwarte elektrisch aangedreven bakfiets van Troy biedt voldoende ruimte om meerdere kinderen te transporteren. De fiets is een unisex-model, zodat zowel mannen als vrouwen er probleemloos gebruik van kunnen maken. Het fietsen word je niet alleen gemakkelijker gemaakt dankzij de. 250 Watt motor van Bofang, maar ook dankzij de aanwezigheid van zeven versnellingen. Hierdoor beweeg je je ook gemakkelijk voort als je geen gebruikmaakt van de elektrische hulpmotor.

De maximale snelheid van deze bakfiets bedraagt 25 kilometer per uur en met een volle accu kun je tussen de 30 en 50 kilometer afleggen. De elektromotor zit overigens in het achterwiel gemonteerd. Hierdoor krijg je tijdens het rijden op deze elektrische bakfiets het gevoel dat iemand je constant een behulpzaam duwtje in de rug geeft. Bij aankoop van deze fiets ontvang je ook een huif met raampjes, zodat de passagiers in de bak bij slecht weer lekker droog kunnen zitten en ondertussen naar buiten kunnen kijken.

Voordelen van de Troy Elektrische Bakfiets

Dankzij de praktische draaischakelaar in het handvat van deze bakfiets kun je heel eenvoudig de versnellingen wijzigen. De bak biedt daarnaast voldoende zitruimte voor vier (kleine) kinderen.

Nadelen van de Troy Elektrische Bakfiets

Alleen het achterlicht werkt op de stroom van de accu. Om van het voorlicht gebruik te kunnen maken heb je een aparte batterij nodig. Er is geen vering aanwezig in de voorvork en de zadelpen, waardoor ritjes op niet-egale wegen erg onprettig kunnen zijn

Speedy E Bakfiets

De Speedy E is een robuuste elektrische bakfiets, die je lekker veel verschillende mogelijkheden biedt. Zo bevinden zich in de bak twee bankjes, die plaats bieden aan vier kinderen. Een van de twee bankjes kun je wegklappen, zodat de bak ruimer wordt. Onder het andere bankje zit een afsluitbaar kastje verstopt. De aan de bankjes bevestigde gordeltjes zijn ook heel gemakkelijk te gebruiken om bijvoorbeeld een maxi cosi veilig in de bak te vervoeren. Deze elektrische variant is voorzien van een 250 Watt motor van het merk Dapu. De maximale snelheid die je met deze elektrische bakfiets kunt bereiken is 25 kilometer per uur. De radius varieert van 30 tot 60 kilometer en is afhankelijk van het terrein waarop je rijdt, de weersomstandigheden en het totale gewicht dat je met behulp van de bakfiets wilt verplaatsen. Tenslotte is de Speedy E ook nog eens voorzien van zes versnellingen, zodat je er in principe ook prettig op kunt fietsen zonder dat je gebruikmaakt van de elektromotor.

Voordelen van de Speedy E Bakfiets

Deze elektrische bakfiets is voorzien van Kenda anti-lek banden, waardoor pech onderweg tot het minimum wordt beperkt. Zowel het voor- als achterlicht bestaat uit energiezuinige LEDs. Bij deze bakfiets ontvang je ook een huif en een ringslot.

Nadelen van de Speedy E Bakfiets

Als de accu van de Speedy E helemaal leeg is, dan duurt het 6 uur voordat deze weer helemaal vol is. Het totale gewicht van deze bakfiets bedraagt 75 kilo, waardoor verplaatsen voor sommige mensen lastig kan zijn.

Gerelateerde berichten