5 beste dunschillers: scherpe dunschillers besparen je heel veel tijd

144

Dunschillers zijn zo oud als de straat. Dit handig keukenapparaatje is door de jaren heen heruitgevonden met verschillende octrooien tot gevolg. Het overgrote deel van de dunschillers beschikt over een haarscherpe punt om ogen van aardappelen weg te nemen. Daarnaast beschikken heel veel dunschillers over een draaibaar lemmet. Dit zorgt ervoor dat het schillen nog iets eenvoudiger en praktischer verloopt.

Het juiste gebruik van een dunschiller?

Het is nogal evident dat de juiste toepassing van een dunschiller uiterst belangrijk is. Wanneer je dit keukengerei op een totaal verkeerde manier gebruikt, is de kans vrij groot dat er onvoorziene ongelukken gaan gebeuren. Dat is uiteraard iets wat je kost wat kost ten allen tijde moet vermijden. Het merendeel van de dunschillers bevat een roestvrij stalen mes dat heen en weer draait. Op die manier kan het mes zich aanpassen aan de vorm van de voedselschil. Tip: hou de dunschiller in de ene hand en oefen met een wortel in de andere hand. Neem de wortel aan de bovenkant vast en druk de schil van je af door naar beneden te schrapen. Maak dat je je niet in je vingers snijdt en blijf attent.

3 tips bij de aanschaf van een dunschiller

Als je van plan bent om een dunschiller aan te schaffen, dan moet je honderd procent zeker zijn dat je met het juiste modeltype naar huis komt. Deze 3 tips vergemakkelijken de keuze:

 • De aanwezigheid van een ergonomisch handvat

Onderschat een goed handvat niet. Om goed te zijn moeten handvatten van dunschillers ergonomisch zijn en vooral goed in de hand liggen. Niet te klein en ook niet te groot. Daarnaast moet het handvat van makkelijk vast te pakken materiaal zijn vervaardigd. Kijk ook of de handgreep een anti-slip oppervlak heeft.

 • De duurzaamheid van het mes

Bekijk vanuit een kritisch oogpunt naar de messen van de dunschillers. Zijn de messen van keramiek of van roestvrij staal is één van die dingen waar je zeker op moet letten. De messen moeten ook voldoende kunnen draaien om de rondingen van de groenten of fruit te kunnen volgen. Voor de gebruikers die linkshandig zijn, is het belangrijk na te gaan of de messen aan beide zijden scherp zijn. Gekartelde schillers functioneren beter bij groenten en zachte fruitsoorten, schillers met een rechte rand zijn goed voor groenten met zowel een dikke en dunne schil.

 • De 2 basisvormen van een dunschiller

Dunschillers komen voor in 2 basisvormen: de Y-vorm (jukvorm) of de I-vorm (recht). Elke stijl zorgt voor een variant aan messen. De schillers met een Y-vorm werken over het algemeen beter als er korte vlotte bewegingen bij gemoeid zijn zoals bijvoorbeeld bij het schillen van aardappelen, terwijl schillers met een langer werkblad uitstekend werk afleveren bij langere groenten zoals komkommers en wortelen. Eigenlijk hangt het allemaal een beetje af van wat je zelf persoonlijk aangenaam vindt wanneer je dunschillers wil gebruiken.

De 5 beste dunschillers op dit ogenblik, zijn:

Schilmes / Dunschiller Groentesnijder

Bij het schillen van aardappelen met een gewoon keukenmesje, werk je niet bepaald heel zuinig. Om dat euvel te verhelpen werden dunschillers in het leven geroepen die het afval beperken. Met de dunschillers van fabrikant Excellent Houseware zit je op het juiste adres. De dunschillers schillen de aardappelen flinterdun zodat er voldoende aardappel overblijft. Standaard worden in dit pakket twee dunschillers meegeleverd. Eentje voor grote aardappelen te pellen en een ander om ronde kleine aardappelen te schillen. De schilmesjes zijn vervaardigd van roestvrij staal. De dunschillers hebben een ergonomisch design. Er is een ophanghaak voorzien om het keukenhulpmiddel makkelijk op te bergen. Het gebruikte materiaal is vaatwasbestendig.

Plus- en minpunten

Pluspunten
+ Beschikt over een ergonomisch design
+ Er zitten 2 dunschillers in het meegeleverde pakket
+ De mesjes om te schillen bestaan uit roestvrij staal

Minpunten
- Weinig of niets op aan te merken

Specificaties in een notendop

Merk: Excellent Houseware
Categorie: dunschillers, julienne snijders, raspen, appelschillers, schillers en snijders
Materiaal bestaat uit: roestvrij staal
Kleur: wit
Ophangbaar: ja
Vaatwasbestendig: ja
Voor rechts- of linkshandigen: linkshandigen kunnen hiermee ook aan de slag

Brabantia Profile Dunschiller

Schil je met de regelmaat van een klok komkommer, appelen of peren met een modaal keukenmesje? Dan kan je misschien best overwegen om over te schakelen naar de Profile dunschiller van het topmerk Brabantia. De dunschiller onderscheidt zich door de manier van schillen dat heel 'zuinig' is. Dit keukengereedschap is vervaardigd van kwaliteitsvol hoogwaardig materiaal. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel geschreven bij Brabantia. Het design heeft een strak ontwerp. De handgreep bestaat uit roestvrij staal. Positief is dat je het na afloop van je activiteiten in de vaatwasmachine kan zetten.

 • Plus- en minpunten

Pluspunten
+ Bij het ontwerp werd ook rekening gehouden met linkshandigen
+ Het is een dubbelzijdig mes met bovenop een ontpitter
+ Uiterst geschikt voor komkommers, wortelen, appelen en aardappelen te schillen zonder veel afval

Minpunten
- Heeft geen ophangoog ter beschikking

 • Specificaties in een notendop

Merk: Brabantia
Categorie: dunschillers, julienne snijders, raspen, appelschillers, schillers en snijders
Serie: Brabantia Profile
Materiaal bestaat uit: roestvrij staal
Kleur: grijs
Ophangbaar: nee
Vaatwasbestendig: ja
Voor rechts- of linkshandigen: ja

OXO Good Grips Aardappelschiller

De dunschillers van fabrikant OXO Good Grips zijn sowieso één van de betere dunschillers die momenteel op de markt te vinden zijn. Het uiterst vlijmscherpe roestvrij stalen blad schilt groenten en het hardste fruit heel makkelijk. De greep ligt uitstekend in de hand en voelt heel comfortabel aan. Het verwijdert enkel maar de schil, niet het fruit errond. De grip is zelfs voorzien van anti-slip wat een heel groot voordeel biedt op vlak van veiligheid. Het keukengerei bevat eveneens een aardappeloog verwijderaar. Goed nieuws voor linkshandigen omdat OXO Good Grips ook hiermee rekening heeft gehouden. Na gebruik is het keukengereedschap makkelijk in de vaatwasmachine te droppen.

 • Plus- en minpunten

Pluspunten
+ Bevat een aardappeloog verwijderbaar
+ De greep voelt heel comfortabel aan, ook na lange tijd te schillen
+ Er werd ook rekening gehouden met linkshandigen

Minpunten
- Totaal geen minpunt om op te merken aan dit keukengereedschap

 • Specificaties in een notendop

Merk: OXO Good Grips
Categorie: dunschillers, julienne snijders, raspen, appelschillers, schillers en snijders
Serie: OXO Good Grips
Materiaal: staal
Kleur: zwart

Brabantia Tasty+ Dunschiller


Koken wordt nog aangenamer door deze Tasty+ Dunschiller van het vooraanstaand merk Brabantia. Je kan dit apparaat multifunctioneel gebruiken: uiteraard als dunschiller, maar ook als zesteur om de schil van een citroen fijn te snijden. Fruit en groenten worden heel makkelijk verwerkt, maar kan ook bijvoorbeeld dienst doen om aardappelen te ontpitten. Het lemmet met ontpitter is vervaardigd van dubbelzijdig roestvrij staal. Het grote voordeel is dat je dit keukengereedschap makkelijk na gebruik in de vaatwasser plaatst omdat het vaatwasbestendig. De greep bestaat uit stevig kunststof. Links- of rechtshandigen die het gebruiken kunnen makkelijk met deze dunschillers overweg.

 • Plus- en minpunten

Pluspunten
+ Makkelijk op te bergen met het voorziene oog om op te hangen
+ Voorzien van een zesteurgedeelte waardoor je de perfecte schillen van een citroen kunt verwerken
+ Het is na gebruik heel makkelijk af te wassen vermits het vaatwasbestendig is

Minpunten
- Het design is eenvoudig

 • Specificaties in een notendop

Merk: Brabantia
Categorie: dunschillers, julienne snijders, raspen, appelschillers, schillers en snijders
Serie: Brabantie Tasty+
Materiaal bestaat uit: kunststof
Kleur: multi
Ophangbaar: ja
Vaatwasbestendig: ja
Voor echts- of linkshandigen: ja
Zesteur ter beschikking: ja

OXO Good Grips Dunschiller Y-model

Met deze julienne dunschiller van het merk OXO Good Grips stel je op verschillende manieren enkele gerechten samen of maak je je bord heel mooi met een leuke decoratie: garneren, citroen raspen, Aziatische gerechtjes, salades of wortelspaghetti. Groenten of fruit worden in één handomdraai makkelijk in julienne reepjes gesneden. Veiligheid staat voorop bij deze dunschiller. Er werd een veiligheidskapje voorzien dat opzij klikt. Na gebruik klikt het automatisch terug naar zijn oorspronkelijke plaats. Dit keukengerei is een absolute must voor elke keuken. Na gebruik kan je de dunschiller zonder problemen in de afwasser zetten.

 • Plus- en minpunten

Pluspunten
+ Beschikt over een transparante beschermkap
+ Dunschiller voor al je groenten en fruit
+ Het snijblad bestaat uit roestvrij staal

Minpunten
- Minder comfortabel voor kinderen

 • Specificaties in een notendop

Merk: OXO Good Grips
Categorie: dunschillers, julienne snijders, raspen, appelschillers, schillers en snijders
Serie: OXO Good Grips
Materiaal: kunststof, RVS
Kleur: zwart

Gerelateerde berichten