Dunschillers zijn zo oud als de straat. Dit handig keukenapparaatje is door de jaren heen heruitgevonden met verschillende octrooien tot gevolg. Het overgrote deel van de dunschillers beschikt over een haarscherpe punt om ogen van aardappelen weg te nemen. Daarnaast beschikken heel veel dunschillers over een draaibaar lemmet. Dit zorgt ervoor dat het schillen nog iets eenvoudiger en praktischer verloopt.
Het juiste gebruik van een dunschiller?
Het is nogal evident dat de juiste toepassing van een dunschiller uiterst belangrijk is. Wanneer je dit keukengerei op een totaal verkeerde manier gebruikt, is de kans vrij groot dat er onvoorziene ongelukken gaan gebeuren. Dat is uiteraard iets wat je kost wat kost ten allen tijde moet vermijden. Het merendeel van de dunschillers bevat een roestvrij stalen mes dat heen en weer draait. Op die manier kan het mes zich aanpassen aan de vorm van de voedselschil. Tip: hou de dunschiller in de ene hand en oefen met een wortel in de andere hand. Neem de wortel aan de bovenkant vast en druk de schil van je af door naar beneden te schrapen. Maak dat je je niet in je vingers snijdt en blijf attent.
3 tips bij de aanschaf van een dunschiller
Als je van plan bent om een dunschiller aan te schaffen, dan moet je honderd procent zeker zijn dat je met het juiste modeltype naar huis komt. Deze 3 tips vergemakkelijken de keuze:
- De aanwezigheid van een ergonomisch handvat
Onderschat een goed handvat niet. Om goed te zijn moeten handvatten van dunschillers ergonomisch zijn en vooral goed in de hand liggen. Niet te klein en ook niet te groot. Daarnaast moet het handvat van makkelijk vast te pakken materiaal zijn vervaardigd. Kijk ook of de handgreep een anti-slip oppervlak heeft.
- De duurzaamheid van het mes
Bekijk vanuit een kritisch oogpunt naar de messen van de dunschillers. Zijn de messen van keramiek of van roestvrij staal is één van die dingen waar je zeker op moet letten. De messen moeten ook voldoende kunnen draaien om de rondingen van de groenten of fruit te kunnen volgen. Voor de gebruikers die linkshandig zijn, is het belangrijk na te gaan of de messen aan beide zijden scherp zijn. Gekartelde schillers functioneren beter bij groenten en zachte fruitsoorten, schillers met een rechte rand zijn goed voor groenten met zowel een dikke en dunne schil.
- De 2 basisvormen van een dunschiller
Dunschillers komen voor in 2 basisvormen: de Y-vorm (jukvorm) of de I-vorm (recht). Elke stijl zorgt voor een variant aan messen. De schillers met een Y-vorm werken over het algemeen beter als er korte vlotte bewegingen bij gemoeid zijn zoals bijvoorbeeld bij het schillen van aardappelen, terwijl schillers met een langer werkblad uitstekend werk afleveren bij langere groenten zoals komkommers en wortelen. Eigenlijk hangt het allemaal een beetje af van wat je zelf persoonlijk aangenaam vindt wanneer je dunschillers wil gebruiken.
De 5 beste dunschillers op dit ogenblik, zijn: