Draadloos, dat klinkt goed. Die irritante snoertjes raken maar verward. Vooral met het sporten zitten draadjes vaak in de weg. Draadloos is dan lekker vrij. Geen plakkerige snoertjes meer in je zweterige nek. Ook voor thuiswerkers is draadloos handig, zodat je tijdens het bellen bewegingsvrijheid hebt. Zo voorkom je dat je je een verlengstuk van je laptop gaat voelen. Onder het bellen kan je rustig rondlopen door je kamer, zonder dat je onverstaanbaar wordt.
Draadloos wordt steeds populairder en ontwikkelt zich ook nog steeds. Voor een draadloze verbinding heb je bluetooth nodig. Dit is tegenwoordig standaard aanwezig op smartphones. Daarnaast wordt de stroom geleverd met een batterij of wel een accu. Die accu laad je in de meeste gevallen op via een kabel op het elektriciteitsnet. Er bestaan wel al oplaadsystemen en powerbanks die werken op zonne-energie, maar bij oordopjes is dit (nog) niet het meest gangbare. Wellicht in de (nabije) toekomst wel.
Het voordeel van oortjes (ook wel in-ear genoemd) ten opzichte van koptelefoons, is dat oortjes veel minder wegen en dat ze niet snel losgaan en dat je genoeg bent afgesloten voor omgevingsgeluid. Voorwaarde is dat je oortjes koopt die goed passen in jouw gehoorgang. Dit kan best wel verschillen per mens. Vaak worden ze daarom geleverd in verschillende maten. Ook voor kinderen zijn er speciale oortjes. Oortjes zijn ook lekker klein en licht in gewicht en dus gemakkelijk mee te nemen op reis.
Draadloos of volledig draadloos
- Draadloos wil zeggen dat er geen kabel nodig is tussen de oortjes en het andere apparaat (pc, laptop, iPad, smartphone…), maar dat de twee oortjes nog wel met een kabeltje verbonden zijn. Dit kabeltje loopt dan achter je nek langs.
- Bij volledig draadloos heb je echt twee losse oortjes. Er komen helemaal geen snoertjes meer aan te pas. Men noemt dit ook wel ‘truly wireless’.
Eigenschappen draadloze oordopjes
Bluetooth
Iedereen kent het inmiddels wel, maar wat is het precies? Bluetooth is een technologie om twee of meer dicht bij elkaar (tot tien meter) staande apparaten met elkaar te verbinden. Het is ontwikkeld in de jaren negentig door het Zweedse bedrijf Ericsson. Harald Blauwtand is de naam van een Scandinavische Vikingenkoning; daar komt de term bluetooth dus vandaan. De uitvinder is de Nederlander Jaap Haartzen, die toen bij Ericsson werkte.
Bluetooth werkt door middel van radiogolven. De radiofrequentie van bluetooth is 2,4 GHz. Aanvankelijk waren er wat kinderziektes, maar inmiddels is bluetooth een goed werkend systeem. Tegenwoordig gebruikt men veelal versie 5.0. De radiofrequentie van bluetooth dringt ook door vaste materie heen, mits het geen metaal betreft. Communicatie door digitale spraak behoort bijvoorbeeld tot de mogelijkheden van bluetooth. Bluetooth gebruikt weinig stroom en dit is natuurlijk heel handig, want dat scheelt weer in de accuduur.
Batterijduur en opladen
Vraag voordat je (volledig) draadloze oortjes koopt altijd naar hoe lang de batterijduur is en hoe snel je de accu weer op volledige sterkte hebt. Vaak worden (volledig) draadloze oortjes geleverd met een oplaad case, een soort van powerbank zeg maar. Ook die oplaad case moet een keer opnieuw worden opgeladen, via het elektriciteitsnet. Hiervoor wordt dan weer een oplaadkabel meegeleverd.
Beste draadloze oortjes onder 50€
Hieronder onze selectie voor als je geen tijd of zin hebt om zelf te speuren
Je weet nu wat belangrijk is bij het bepalen van een keuze, maar misschien heb je geen tijd en-/of geen zin om op zoek te gaan naar de beste oordopjes. Wij hebben er drie beneden de vijftig euro gevonden, die goede beoordelingen hebben gekregen van eerdere kopers. Toch, zelf uitproberen is natuurlijk altijd het beste.