De beste afvoer voor je douche is er een die je mooi vindt, die voldoet aan de eisen van de klus en die voldoet aan je plaatselijke bouw- en renovatievoorschriften. Als je van plan bent te bouwen of te renoveren, heb je misschien enkele opties tot je beschikking.
De standaard afvoer
Deze wordt onder verschillende namen aangetroffen: de gewone afvoer, de traditionele, de afvoer met klemring, de roosterafvoer, de puntafvoer …het is de afvoer die nog steeds het meest wordt gebruikt. De meeste roosters zijn rond, maar nu zijn er meer gepersonaliseerde roosters, met mooie patronen en ook vierkante en rechthoekige modellen op de markt.
Het is belangrijk om je afvoer te kiezen voordat je de vloer van je douche maakt. Bereken de hoogte en de helling van je afvoer. De norm is 6,4 cm in de afvoer onder het waterdichtingsmateriaal. Hierdoor kan het water onder de tegels en het voegsel weglopen naar het afvoerputje van de douche. Als je een dubbele douche hebt, plan dan een afvoer met een hoger debiet of twee afvoeren. Het is altijd beter om een of twee grotere afvoeren te hebben in plaats van één, die nauwelijks in staat is om de stroom van de douche bij te houden. Je loodgieter zal het debiet kunnen berekenen.
De lineaire afvoer
Lineaire douchegoten zijn een verbeterde methode van afvoer voor de douche. Het is een langwerpige rechte vorm voor waterafvoer die de waterstroom naar de uitlaat zo goed mogelijk opvangt. Deze afvoer zorgt voor een snellere en efficiëntere verwijdering.
Het is de nieuwste trend in decoratief sanitair, maar lineaire afvoeren worden al lang gebruikt in institutionele, industriële en gehandicaptenbadkamers.
Het lineaire afvoerontwerp biedt meer installatiemogelijkheden. Hij kan in verschillende delen van de douche worden geplaatst, waardoor hij veelzijdiger is dan de afvoer in het midden. Deze afvoer kan tegen de muur worden geplaatst, in het midden van de douche, op de achterwand tegenover de ingang, in de breedte, in de lengte en zelfs helemaal rondom. Het elimineert ook de verhoogde drempel bij de ingang van uw douche en creëert een overgangszone van droog naar nat op hetzelfde vloerniveau.
Deze afvoeren zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes, stijlen en afwerkingen om aan ieders behoefte te voldoen. Sommige zijn zelfs verstelbaar, afhankelijk van de plaats van de afvoer. Een goede lineaire afvoer heeft een uitneembare opvangbak en sifon die gemakkelijk te reinigen is.
Het kiezen van de beste afvoer is niet iets wat je licht op moet vatten. Naast het visuele aspect heeft het ook gevolgen voor de sanitaire omstandigheden in je badkamer.
Hygiëne in de douche
Naast een goede afvoer van het afvalwater zijn er nog enkele factoren die een grote rol spelen bij het behouden van hygiënische omstandigheden in je doucheruimte.
Vocht en warmte vormen de perfecte voedingsbodem voor bacteriën en schimmels. En welke kamer in huis wordt meer dan welke andere geassocieerd met water, stoom en warmte? De douche, natuurlijk. Als plaats van hygiëne moet het in principe schoon overkomen en wellness en ontspanning mogelijk maken. Maar de realiteit is vaak anders.
Het probleem
Schimmel vormt zich snel in douches als gevolg van vocht en onvoldoende ventilatie – vooral in douches zonder raam die niet geventileerd worden. Bacteriën en ziektekiemen liggen overal op de loer, denk maar aan het toilet en de afvoer van de gootsteen, het bad en de douche. Stoom en waterdruppels verzamelen zich in hoeken en voegen en op oppervlakken en trekken stof- en vuildeeltjes aan. Wat overblijft zijn kalkafzettingen, vuil, zwarte voegen of slechte fittingen.
Bacteriën en sporen kunnen in de luchtwegen terechtkomen wanneer tijdens het baden of douchen stoom wordt geproduceerd. Op die manier tasten schimmels de gezondheid aan en wordt de voedingsbodem voor schimmels verder gevoed door de constant hoge luchtvochtigheid en luchtcirculatie.
Hoe dit te bestrijden
- Goed ventileren: de belangrijkste en tegelijkertijd eenvoudigste maatregel is ongetwijfeld de – juiste – ventilatie van de douchekamer. De douche moet een kamertemperatuur van 21 tot 23 graden hebben, omdat warme lucht beter vocht kan opnemen dan koude lucht. De luchtvochtigheid mag niet permanent hoger zijn dan 60%. Om de vochtigheid na het baden of douchen te verlagen, is het niet alleen belangrijk de ruimte te ventileren, maar ook douchegordijnen te spreiden of douchewanden te verwijderen. Warme radiatoren verwijderen vocht uit natte handdoeken en kunnen het ruimteklimaat verbeteren.
- Kleinere schimmelvlekken kunnen worden verwijderd met 70% alcohol. Bij grootschalige aantastingen is een deskundig advies echter onontbeerlijk. Hout met open poriën in de vorm van meubelen of plafondtegels slaat vocht op en kan zo als natuurlijk materiaal op zich bijdragen tot een gezond binnenklimaat en tot het voorkomen van schimmelvorming.
Het juiste meubilair. Bacteriën en vuil kunnen worden tegengegaan door te kiezen voor hygiënische keramische oppervlakken. Nanotechnologieën zoals het lotuseffect en antibacteriële keramische glazuren verminderen het aanvalsoppervlak van ziektekiemen en bacteriën.