De 5 beste douchegoten voor in de badkamer

427

De beste afvoer voor je douche is er een die je mooi vindt, die voldoet aan de eisen van de klus en die voldoet aan je plaatselijke bouw- en renovatievoorschriften. Als je van plan bent te bouwen of te renoveren, heb je misschien enkele opties tot je beschikking.

De standaard afvoer

Deze wordt onder verschillende namen aangetroffen: de gewone afvoer, de traditionele, de afvoer met klemring, de roosterafvoer, de puntafvoer …het is de afvoer die nog steeds het meest wordt gebruikt. De meeste roosters zijn rond, maar nu zijn er meer gepersonaliseerde roosters, met mooie patronen en ook vierkante en rechthoekige modellen op de markt.

Het is belangrijk om je afvoer te kiezen voordat je de vloer van je douche maakt. Bereken de hoogte en de helling van je afvoer. De norm is 6,4 cm in de afvoer onder het waterdichtingsmateriaal. Hierdoor kan het water onder de tegels en het voegsel weglopen naar het afvoerputje van de douche. Als je een dubbele douche hebt, plan dan een afvoer met een hoger debiet of twee afvoeren. Het is altijd beter om een of twee grotere afvoeren te hebben in plaats van één, die nauwelijks in staat is om de stroom van de douche bij te houden. Je loodgieter zal het debiet kunnen berekenen.

De lineaire afvoer

Lineaire douchegoten zijn een verbeterde methode van afvoer voor de douche. Het is een langwerpige rechte vorm voor waterafvoer die de waterstroom naar de uitlaat zo goed mogelijk opvangt. Deze afvoer zorgt voor een snellere en efficiëntere verwijdering.

Het is de nieuwste trend in decoratief sanitair, maar lineaire afvoeren worden al lang gebruikt in institutionele, industriële en gehandicaptenbadkamers.

Het lineaire afvoerontwerp biedt meer installatiemogelijkheden. Hij kan in verschillende delen van de douche worden geplaatst, waardoor hij veelzijdiger is dan de afvoer in het midden. Deze afvoer kan tegen de muur worden geplaatst, in het midden van de douche, op de achterwand tegenover de ingang, in de breedte, in de lengte en zelfs helemaal rondom. Het elimineert ook de verhoogde drempel bij de ingang van uw douche en creëert een overgangszone van droog naar nat op hetzelfde vloerniveau.

Deze afvoeren zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes, stijlen en afwerkingen om aan ieders behoefte te voldoen. Sommige zijn zelfs verstelbaar, afhankelijk van de plaats van de afvoer. Een goede lineaire afvoer heeft een uitneembare opvangbak en sifon die gemakkelijk te reinigen is.

Het kiezen van de beste afvoer is niet iets wat je licht op moet vatten. Naast het visuele aspect heeft het ook gevolgen voor de sanitaire omstandigheden in je badkamer.

Hygiëne in de douche

Naast een goede afvoer van het afvalwater zijn er nog enkele factoren die een grote rol spelen bij het behouden van hygiënische omstandigheden in je doucheruimte.

Vocht en warmte vormen de perfecte voedingsbodem voor bacteriën en schimmels. En welke kamer in huis wordt meer dan welke andere geassocieerd met water, stoom en warmte? De douche, natuurlijk. Als plaats van hygiëne moet het in principe schoon overkomen en wellness en ontspanning mogelijk maken. Maar de realiteit is vaak anders.

Het probleem

Schimmel vormt zich snel in douches als gevolg van vocht en onvoldoende ventilatie – vooral in douches zonder raam die niet geventileerd worden. Bacteriën en ziektekiemen liggen overal op de loer, denk maar aan het toilet en de afvoer van de gootsteen, het bad en de douche. Stoom en waterdruppels verzamelen zich in hoeken en voegen en op oppervlakken en trekken stof- en vuildeeltjes aan. Wat overblijft zijn kalkafzettingen, vuil, zwarte voegen of slechte fittingen.

Bacteriën en sporen kunnen in de luchtwegen terechtkomen wanneer tijdens het baden of douchen stoom wordt geproduceerd. Op die manier tasten schimmels de gezondheid aan en wordt de voedingsbodem voor schimmels verder gevoed door de constant hoge luchtvochtigheid en luchtcirculatie.

Hoe dit te bestrijden

  • Goed ventileren: de belangrijkste en tegelijkertijd eenvoudigste maatregel is ongetwijfeld de – juiste – ventilatie van de douchekamer. De douche moet een kamertemperatuur van 21 tot 23 graden hebben, omdat warme lucht beter vocht kan opnemen dan koude lucht. De luchtvochtigheid mag niet permanent hoger zijn dan 60%. Om de vochtigheid na het baden of douchen te verlagen, is het niet alleen belangrijk de ruimte te ventileren, maar ook douchegordijnen te spreiden of douchewanden te verwijderen. Warme radiatoren verwijderen vocht uit natte handdoeken en kunnen het ruimteklimaat verbeteren.
  • Kleinere schimmelvlekken kunnen worden verwijderd met 70% alcohol. Bij grootschalige aantastingen is een deskundig advies echter onontbeerlijk. Hout met open poriën in de vorm van meubelen of plafondtegels slaat vocht op en kan zo als natuurlijk materiaal op zich bijdragen tot een gezond binnenklimaat en tot het voorkomen van schimmelvorming.

Het juiste meubilair. Bacteriën en vuil kunnen worden tegengegaan door te kiezen voor hygiënische keramische oppervlakken. Nanotechnologieën zoals het lotuseffect en antibacteriële keramische glazuren verminderen het aanvalsoppervlak van ziektekiemen en bacteriën.

Dynamic Way douchegoot

De ondiepe wandopbouwhoogte is 67 mm en de RVS douchegoot van Dynamic Way met muurflens is eenvoudig te installeren. RVS is een uitstekende keuze voor douchegoten omdat het niet roest en daardoor langer meegaat. Een ander voordeel is dat het de douchegoot effectief schoon kan houden dankzij de verplaatsbare sifon.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

Bij de levering van de goot worden een verloopstuk in PVC met een diameter van 50 mm, een kimband, een drainknop en een verwijderbare haarfilter en sifon geleverd.

De zeventig millimeter brede douchegoot is volledig gemaakt van roestvrij staal en negentig 90 cm lang

De afvoeraansluiting zit aan de zijkant

Het is een afvoergoot van het type tegelraster en weegt 1,2 kg

Aloni RVS douchegoot flens

Aloni douchegoten staan garant voor een mooi ontwerp, kwaliteit en duurzaamheid. De douchegoot is volledig gemaakt van roestvrij staal.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

De sifon is maar 6,7 cm diep en volledig uitneembaar om schoon te maken en af te spoelen. De sifon kan tot dertig liter water per minuut afvoeren.

De complete set bevat een RVS douchegoot met vloerflens, een verwijderbare sifon, een waterdicht membaan en een PVC-verbindingshuls met een diameter van veertig millimeter

De douche-afvoer kan geleverd worden in lengtes van zestig, zeventig, tachtig, negentig en honderd centimeter.

RVS Douchedrain Mat Zwart met Flens

De uitneembare sifon van deze goot verstopt nooit meer. De verwijderbare sifon maakt het eenvoudig om de waterafvoer schoon te maken.iDe douchegoot is ook voorzien van een verwijderbare haarfilter

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken Deze roestvrij stalen douchegoot met flens is zeventig centimeter land. Ze is mat en zwart en voorzien van een waterdicht membraan. De afvoer is eenvoudig te installeren en voorzien van een zijaansluiting van veertig millimeter voor de waterafvoer. De goot met open rooster van geborsteld staal weegt 2,6 kg en wordt geleverd met een uitneembare sifon, een uitneembare haarflter een PCV aansluitbus voor de afvoer en een montagehandleiding

Douchegoot RVS FLENS

Deze douchegoot heeft een open rooster. Ze is tachtig centimeter lang en zeven centimeter breed. Het is een roestvrij stalen goot met flens

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

Deze goot van het merk Wiesbaden is voorzien en voorzien van een afvoer. De afvoeraansluiting zit aan de rechterkant.

De goot van tachtig centimeter op zeven centimeter is gemaakt van staal en weeg 3,06 kg. Deze doucheafvoer heeft een uitneembare sifon en een uitneembare haarfilter

Frank De Zutter
Frank De Zutter
Als leraar biologie heb ik een grote passie voor alles wat met Fauna & Flora te maken heeft. Zo kweek ik mijn eigen groenten in een zelfgemaakte serre en beschouw ik mezelf ook als een hobby tuinman. Bij Techgeek ben ik verantwoordelijk voor het testen en reviewen van de laatste tuin & outdoorproducten. Bij vragen omtrent producten kan je mij steeds contacteren!

Gerelateerde berichten