De 5 Beste Diepvrieskasten onder de loep genomen

219

Als je regelmatig ruimte tekortkomt in de diepvrieslades die je hebt, dan is de aanschaf van een diepvrieskast een perfecte oplossing. Ideaal als je weinig plaats hebt om je bevroren producten te bewaren, maar ook als je geen tijd hebt om elke dag boodschappen te gaan doen. Want je kunt bijna overal allerlei kant-en-klaar diepvriesproducten kopen, zoals vis, vlees en groenten, broodjes, voorgebakken frietje, hartige snacks en nog veel meer. En het is natuurlijk superhandig om ‘s morgens alleen maar wat groenten en vlees uit je diepvrieskast te halen in plaats van na je werk nog de supermarkt in te moeten duiken!

Waar moet je op letten bij een nieuwe diepvrieskast?

Als je besluit om een vriezer aan te schaffen, dan is het zinvol eerst eens te kijken welk type voor jou geschikt is. Want er zijn in principe drie verschillende modellen verkrijgbaar, namelijk een diepvrieskast die je aan de voorkant opent, een vrieskist met een deksel aan de bovenkant of een koel-vriescombinatie, met zowel een ijskast als diepvries gedeelte. Wat vind je handig en waar heb je plaats voor? Daarnaast vergelijk je de verschillende items natuurlijk ook op inhoud, energieklasse, gebruiksvriendelijke functies en natuurlijk ook op prijs.

Verschillende soorten vriezers

Het kistmodel
Het eerste punt van overweging is de keuze tussen de verschillende types. Vrieskisten hebben doorgaans een riante netto inhoud, tussen 300 en 600 liter. Voordeel is dat je er veel grote spullen in kwijt kunt, maar doordat er geen lades in zitten, is het wel lastiger om alles weer terug te vinden. De sluiting maakt een kistmodel wel zuiniger in energieverbruik dan een vrieskast; als je hem opent valt de kou terug in de bak, in plaats van verloren te gaan.

Het kastmodel

Ondanks die voordelen is een kastmodel toch populairder, vanwege de beperkte ruimte die een staand model inneemt. Daarnaast is een diepvrieskast een stuk overzichtelijker, door de lades waarin je alle levensmiddelen duidelijk zichtbaar op kunt bergen. En ook qua styling wint een vrieskast terrein: Doordat je hem ook als inbouwmodel in een specifieke kleur kunt bestellen, past hij perfect bij je keuken.

De koel-vriescombinatie

Als je zowel een vriezer als een nieuwe koelkast nodig hebt, dan is een koel-vriescombinatie een ideale optie. Een koelkast met een royaal vriesgedeelte onder het koelgedeelte wordt ook wel het ‘upside down’-model genoemd. Of kies voor een vrijstaand dubbeldeurs model, met het vriesgedeelte naast of boven het koelgedeelte.

Energieverbruik is een van de belangrijkste aspecten

Met de huidige focus op duurzaamheid én de hoge energiekosten, is het energielabel cruciaal. Een vriezer is tenslotte een van de grootste energievreters in je huishouden. Mede onder druk van Europese wet- en regelgeving hebben fabrikanten zich de afgelopen jaren ingezet om de apparaten een stuk energiezuiniger te maken. En dat maakt een gigantisch verschil met die energieslurpende vriezer van jaren geleden. Een diepvrieskast met een A+++-label is natuurlijk de beste keus. Hij is wellicht duurder in aanschaf, maar die investering verdien je meestal binnen een paar jaar weer terug. Reden genoeg dus om kritisch naar het energieverbruik van je nieuwe vriezer te kijken.

Formaat en volume van je nieuwe diepvrieskast

Ook volume is een belangrijk aspect, waarbij het beste formaat o.a. afhangt van de grootte van je gezin. Heb je voldoende ruimte voor een vrieskist, dan kun je alles uit je moestuin invriezen, maar in een tweepersoonshuishouden heb je meestal genoeg aan 100 tot 150 liter inhoud. Gezinnen vanaf 4 personen hebben een diepvries tussen de 100 en 200 liter nodig, terwijl voor grotere huishoudens een vrieskasten met een netto inhoud van 300 tot 600 liter een betere optie is.

Prijs-kwaliteit verhouding

De voordeligste vrieskasten zijn verkrijgbaar vanaf ca. 350 euro, terwijl de prijs voor duurdere apparaten tot zo’n 1500 euro kan oplopen. Dat prijsverschil zit hem niet alleen in de kwaliteit, maar ook in subtiele details die het verschil maken, zoals wieltjes of pootjes om hem op een ongelijke ondergrond bij te kunnen stellen. Ook design, afwerking en duurzaamheid spelen een rol. De gemiddelde levensduur van een diepvriezer bedraagt ca. 16 jaar, terwijl sommige high-end merken wel 20 jaar of soms zelfs langer meegaan. Daarom is het slim ook de kwaliteit van je nieuwe diepvriezer mee te wegen.

Siemens GS51NDWDV

Deze Siemens vriezer is met 70 cm extra breed, maar minder hoog (1.61 meter). Het apparaat bevat 5 transparante laden, waarvan een bigBox voor groot formaat diepvriesproducten. De functie superVriezen is ontwikkeld voor het zo snel mogelijk invriezen van levensmiddelen, zodat voedingswaarden en vitaminen, maar ook uiterlijk en smaak langer behouden blijven. Slimme sensoren in het multiAirflow-systeem verdelen de gekoelde lucht en zorgen zo voor een constante temperatuur, die tevens voor een energiezuinige werking zorgt. De temperatuur is dan ook exact in te stellen op het display. Daarnaast is het systeem voorzien van het inmiddels mateloos populaire NoFrost systeem van de betere vrieskasten, terwijl de duurzame LED-verlichting een goed overzicht biedt over je bevroren levensmiddelen. Wanneer je de deur te lang open laat staan, geeft de vriezer een signaal.

LIEBHERR GN 4375-21

De BluPerformance line van Liebherr waaronder dit type valt, volgt nieuwe, hoogstaande normen met deze diepvrieskast, die als ecologisch wordt aangeduid. Door het lage verbruik, het optimale A+++ energielabel en het geavanceerde NoFrost systeem is dit één van de groenste opties van nu. Met een volume van maar liefst 270 liter en tal van slimme opties is deze diepvries geschikt voor een groot huishouden. Het handige VarioSpace systeem zorgt met zijn extra hoge opbergruimte, royale diepvriesladen en makkelijk uitneembare glasplateaus voor veel extra ruimte. Energiezuinige LED’s verlichten de inhoud van de soepel lopende opberglades.

Dit type is uitgerust met SuperFrost, een ideale functie om verse levensmiddelen snel in te vriezen, waarna het systeem automatisch overschakelt op de normale vriestemperatuur. Door het easy touch display achter de deur kun je de temperatuur nauwkeurig instellen. Ook de onopvallend in de deur geïntegreerde Statusindicator is een vernuftig stukje techniek, dat het makkelijk maakt de werking te controleren, ook bij een gesloten deur. Als er iets mis is klinkt er een alarmsignaal en knippert er een rood licht. De SmartDevice Box maakt het bovendien mogelijk het apparaat op afstand te bedienen vanaf een computer of smartphone

BOSCH GSN58DWDV

Deze extra grote Bosch diepvrieskast van 191 cm hoog en 70 cm breed is met een volume van 365 liter uitermate geschikt voor grotere huishoudens. De VarioZone zorgt voor veel flexibiliteit in de vriezer dankzij royale lades en uitschuifbare en in hoogte verstelbare glasplateaus. In de BigBox-lade kun je zelfs grote producten met gemak kwijt. Daarnaast is het model voorzien van het innovatieve NoFrost systeem, zodat je producten ijsvrij blijven. Het geavanceerde MultiAirflow-systeem en freshSense technologie zorgen ervoor dat de temperatuur in de vriezer constant blijft. De sensoren zorgen continu voor de meest optimale condities, waardoor voedingsmiddelen langer vers blijven. En mocht de deur per ongeluk open blijven staan, dan waarschuwt een optisch én akoestisch alarm je. Houd wel rekening met de grote afmetingen, waardoor dit apparaat wat meer ruimte vergt

De Bosch GSN36

De Bosch GSN36 diepvries wordt gekenmerkt door betaalbare kwaliteit, die met een volume van 242 liter voldoende vriesruimte biedt voor een huishouden van 4 tot 6 personen. De royale lades in de flexibel in te delen varioZone lopen soepel op rolwieltjes, terwijl je een extra grote pizza of taart prima in de bigBox kwijt kunt. Daarnaast beschikt ook dit model over diverse praktische functies, zoals de No Frost functie en de MultiAirflow technologie. Een systeem dat koude lucht gelijkmatig over alle niveaus in de vriezer verdeelt, terwijl de ingebouwde FreshSensor mogelijke temperatuurschommelingen bijstelt.

Dat zorgt voor een constante temperatuur, zodat voedingswaren langer hun smaak behouden. Ook qua geluid presteert deze diepvrieskast prima met slechts 39 dB. De verstelbare pootjes aan de voorzijde en de verwisselbare draairichting van de deur maken hem makkelijk te plaatsen. Een minpuntje: de vriezer is niet voorzien van binnenverlichting,

LIEBHERR GN 5275-21

Deze Liebherr diepvries met een netto inhoud van 360 liter is de beste diepvrieskast van dit moment. Hij is uitgerust met diverse essentiële kenmerken, zoals een A+++ energielabel en een laag geluidsniveau. Maar ook andere eigenschappen, zoals de SuperFrost automaat, de statusindicator en de LED verlichting maken dit model zeer gebruiksvriendelijk. De VarioSpace indeling maakt het mogelijk vriesladen en glasplateaus eenvoudig te verwijderen, om een extra grote ruimte te creëren, bijvoorbeeld voor de kalkoen voor het kerstdiner!

Bovendien is dit model voorzien van het NoFrost systeem, zodat je je vriezer niet meer jaarlijks hoeft te ontdooien! En zolang de temperatuur niet onder de 5°C komt, kan deze Liebherr vriezer probleemloos in je garage staan. Ook het alarm en de kinderbeveiliging zijn handige opties, die voorkomen dat alles gaat ontdooien als de deur per ongeluk open blijft staan. De aanpasbare pootjes zijn ideaal voor het waterpas zetten op een oneffen vloer. Kortom, dit allround model heeft alle luxe van duurdere exemplaren.

Frank De Zutter
Frank De Zutter
Als leraar biologie heb ik een grote passie voor alles wat met Fauna & Flora te maken heeft. Zo kweek ik mijn eigen groenten in een zelfgemaakte serre en beschouw ik mezelf ook als een hobby tuinman. Bij Techgeek ben ik verantwoordelijk voor het testen en reviewen van de laatste tuin & outdoorproducten. Bij vragen omtrent producten kan je mij steeds contacteren!

Gerelateerde berichten