Een chocoladefontein is een elektrisch toestel dat gevuld is met gesmolten chocolade. Qua uiterlijk lijkt het ruwweg op een fontein. Het apparaat wordt aangedreven door een wormwiel of door een pomp. De vloeibare chocolade stroomt in de chocoladefontein in een circuit over verschillende niveaus. Tussen de etages heeft de gebruiker de mogelijkheid om fruit of gebak met chocolade te bestrijken.
De meeste chocoladefonteinen bestaan uit vier elementen:
- Motorblok met bekken
- Middenbuis met cascades
- Pomp of wormwiel as
- Kroon
De kuip bevat de chocolade, die gesmolten of verwarmd wordt door de warmtefunctie. De pomp of het wormwiel transporteert de vloeibare chocolade langs de buis naar de kroon. Vanaf de top stroomt de chocolade langs de cascades naar het bekken. Deze cyclus blijft in werking tot de gebruiker het toestel uitschakelt.
Een chocoladefontein zorgt voor een bijzondere sfeer en is leuk voor jong en oud. Dit apparaat wordt dikwijls gebruikt op bruiloften, kinderverjaardagsfeestjes en oudejaarsavond. Bovendien is het welkom bij het buffet, want meerdere gasten kunnen tegelijk van de warme chocolade knabbelen.
Soorten chocoladefonteinen
Chocoladefontein met roestvrij stalen elementen
Apparaten van roestvrij staal zien er edel uit en getuigen van een hoge kwaliteit en een lange levensduur. De afzonderlijke onderdelen zijn geschikt voor reiniging in de vaatwasmachine, zodat de reinigingsinspanning gering is. De chocolade vloeit gelijkmatig over de gladde delen. Een chocoladefontein van roestvrij staal is de duurste optie.
Chocoladefontein met kunststof elementen
De kwaliteit van plastic fonteinen varieert en hangt onder meer af van de afwerking. Sommige apparaten hebben ruwe cascades. Door het ruwe oppervlak vloeit de chocolade niet gelijkmatig, zodat er geen aantrekkelijk uiterlijk ontstaat. Als het een hoogwaardige, gladde kunststof is, loopt de chocolade gelijkmatig en zonder spleten door en is hij vergelijkbaar met het uiterlijk van de roestvrijstalen variant.
Dubbele chocoladefontein
Deze toestellen zijn uitgerust met afzonderlijke kamers in de opvangbak en in de buizen. Dit biedt gebruikers de mogelijkheid om in elke kamer een ander soort chocolade te doen. De gebruiker kan een kamer vullen met witte chocolade en de andere met pure chocolade. Deze chocoladefonteinen zijn bijzonder geschikt voor feesten met veel gasten.
Chocoladefontein met smeltfunctie
Bij veel modellen moet de chocolade vloeibaar zijn wanneer hij in de fontein wordt gevuld. De gebruiker moet de chocolade vooraf smelten in de magnetron of in een waterbad. Bij chocoladefonteinen met een smeltfunctie zorgen de toestellen voor het smeltproces. De chocoladelaag wordt rechtstreeks in de kom van de fontein gelegd. Het smelten duurt een paar minuten voor een kleine hoeveelheid chocolade. Voor een grotere hoeveelheid kan het, ondanks de smeltfunctie, raadzaam zijn de chocolade vooraf te smelten omdat dit in het apparaat te lang duurt.
Chocoladefonteinen voor commercieel gebruik
Voor commerciële, catering- en grote evenementen zijn de kleine chocoladefonteinen niet toereikend. Apparaten van professionele kwaliteit hebben meer niveaus dan de modellen voor thuisgebruik. Ze zijn tot 120 centimeter hoog en kunnen tot twaalf kilogram chocolade bevatten. Deze chocoladefonteinen zijn meestal gemaakt van roestvrij staal.