5 beste camera´s voor beginners besproken

79

Wat is de beste fotocamera voor beginners? Wij denken dat het een camera is die niet te duur is in aanschaf, maar toch een geweldige beeldkwaliteit biedt en de ruimte biedt om meer geavanceerde technieken en opname stijlen uit te proberen naarmate je meer leert over fotografie. En voor ons betekent dat maar één ding: ofwel een DSLR ofwel een systeemcamera! Er is altijd een discussie gaande over DSLR- versus ssysteemcamera’s en welke het beste is, maar beide types zijn een briljante manier om met fotografie te beginnen, en we hebben ze allebei in deze gids opgenomen.

Over het algemeen is een spiegelreflexcamera voor beginners groter en logger en heeft hij een langere gebruiksduur van de batterij. Hij kost misschien iets minder in aanschaf en je kunt kiezen uit een groot aantal lenzen. Een systeemcamera is kleiner en lichter en is een betere keuze voor video en vlogging.

Om eerlijk te zijn, DSLR’s zijn een uitstervend ras en bijna alle grote camerafabrikanten zijn overgeschakeld op de ontwikkeling van spiegelloze systemen. Hoewel, als je een Canon of een Nikon DSLR koopt, zijn er tal van lenzen om uit te kiezen en zal je camera waarschijnlijk nog jaren perfect bruikbaar zijn. Onderaan dit artikel hebben we nog een paar tips voor het kiezen van de beste fotocamera voor beginners, maar waar het op neerkomt is prijs, veelzijdigheid en gebruiksgemak.

Bij de aanschaf moet je eigenlijk als eerste gaan nadenken over de lenzen. DSLR- en systeemcamera’s worden meestal verkocht met alleen een body of met een kitlens. Uiteraard is het goedkoper om alleen een body te kopen, maar het is niet rendabel – tenzij je al lenzen hebt, is het altijd goedkoper om een kit te kopen in plaats van een lens apart te kopen. Meestal krijg je een eenvoudige 3x zoom lens of iets dergelijks – maar dat is prima om mee te beginnen. Wij raden voor elk van deze camera’s hieronder een kitlens aan en deze zijn bijna altijd de standaard lens optie voor deze camera’s.

Nikon Z fc

Nikon Z fc Videokit

Nikon Z fc Videokit, Nikon

coolblue.be
1.229,98
1.209,00 Bekijken

De Nikon Z fc is zonder twijfel de coolste fotocamera voor beginners op deze lijst. Het is een systeemcamera in retrostijl met bedieningsknoppen die op een knop zijn gebaseerd, en het is een genot om ermee te werken, te gebruiken en gezien te worden. Intern is het in principe hetzelfde als de Nikon Z50, met dezelfde APS-C-sensor en -processor en veel van dezelfde specificaties. Een paar extra functies zoals een ingebouwde flitser zijn weggelaten, en hij is duurder dan de Z50, dus als je niet om esthetiek geeft, is Nikon's andere DX-formaat camera de slimmere keuze. Maar als je de sirenenzang van de beste retro camera's niet kunt weerstaan, dan is deze fotocamera voor beginners echt iets voor jou. Het is niet de goedkoopste fotocamera voor beginners, maar je krijgt wel veel functies voor je geld, en het uiterlijk alleen al zou je kunnen inspireren om serieus met fotografie te beginnen.

Pluspunten:
-Glorieus uiterlijk
-Dial gebaseerde controles

Minpunten:
-Z50 is goedkoper
-Weinig DX-objectieven met Z-vatting

De beste fotocamera voor beginners: Waar moet je op letten?


Prijs: Ja, de prijs is belangrijk, vooral voor beginners, dat snappen we. Sluit echter niet uit dat je iets meer uitgeeft, want dan krijg je vaak veel meer functies.
Verwisselbare lenzen: Er is maar zoveel dat je kunt bereiken met je kitlens, dus als je van plan bent om er meer te kopen, ga dan voor een fotocamera voor beginners met een goed assortiment lenzen erachter.
Eenvoudige bediening: Al deze camera's hebben automatische modi waarmee je je vertrouwen kunt opbouwen, en handmatige bediening voor later, wanneer je ambitieuzer wordt.


Handmatige modi: De automatische modi op camera's beginnen lijken misschien slimmer dan jij bent, maar dat zal niet zo blijven! Je hebt ook handmatige bediening nodig, want op een dag zul je de leiding moeten nemen.
Video: 4K is de nieuwe norm geworden voor video-opname, dus als je voornaamste interesse vloggen is, kies dan een recentere 4K systeemcamera.
Megapixels: Megapixels zijn niet alles, maar ze hebben wel invloed op de beeldkwaliteit. Bijna alle fotocamera's voor beginners zitten echter in het bereik van 16-24MP, en je zult geen kolossale verschillen zien in de resultaten

Canon EOS 250D

Beschikbaar bij deze verkopers

Dit is zeker niet de goedkoopste spiegelreflexcamera voor beginners die je kunt aanschaffen, maar vaak is het de moeite waard om een beetje extra te betalen voor een veel beter scala aan functies - en dit is het perfecte voorbeeld. De EOS Rebel SL3 (ook bekend als de EOS 250D / EOS 200D Mark II) beschikt over Canon's topklasse APS-C sensor met een resolutie van 24,1 Megapixel en schitterende Live View opnamen, dankzij een volledig kunstmatig touchscreen display en Canon's snelle Dual Pixel CMOS AF autofocus. We zouden zelfs zeggen dat dit een spiegelreflexcamera voor beginners is waarbij het maken van opnamen met het scherm ronduit te prefereren is boven het gebruik van de zoeker. Canon verpakt ook 4K-video in de kleinste DSLR-behuizing die je ooit zult zien - maar als je specifiek op video uit bent, zal een van de spiegelloze rivalen van de SL3 waarschijnlijk beter werk leveren.

Pluspunten:
-Een lichtgewicht, intuïtieve DSLR
-Superieure Live View-opnamen

Minpunten:
-Groter dan spiegelloze rivalen
-Relatief weinig AF-punten

Sony A6000

Hoewel de A6000 al zes jaar oud is, is het nog steeds een geweldige fotocamera voor beginners, vooral omdat er vaak flinke kortingen op kunnen worden gegeven. De A6000 is aanzienlijk goedkoper dan de nieuwere A6100, A6400 en A6600 modellen, terwijl de prijs voor foto's vrijwel gelijk is. Met zijn compacte camera stijl en toegang tot Sony's assortiment verwisselbare lenzen is het een kleine camera met een groot vermogen. De resolutie van de 24,3 Megapixel beeldsensor is zeer goed, hoewel de 1.440k-dot resolutie van de elektronische zoeker een beetje zwak is naar de huidige maatstaven, en het 921k-dot kantelbare scherm voelt ook nogal krap aan. Hij kan geen 4K-films opnemen en heeft niet de hightech AF van Sony's nieuwste A6000-serie camera's. Maar als je zonder deze voorzieningen kunt leven, zijn de solide constructie, beeldkwaliteit, continu-opnamen en autofocus prestaties beter dan je op basis van zijn prijs zou verwachten.

Pluspunten:
-Kleine en lichte bouw
-Ingebouwde elektronische zoeker

Minpunten:
-Geen 4K-video
-Relatief oud mode

Nikon Z50

Ondanks zijn kleine formaat heeft de Nikon Z50 een goede grip en goede externe bedieningselementen, en de intrekbare 16-50mm-kitlens is opmerkelijk, niet alleen vanwege de afmetingen van de pancake-lens, maar ook vanwege zijn algehele prestaties. Belangrijke verkoopargumenten zijn 4K-video, 11 fps burst opnamen en het feit dat de Z-vatting identiek is aan die op de grotere camera's, zodat je speciale Nikkor Z DX-objectieven, volbeeld Nikkor Z-objectieven en gewone Nikon DSLR-objectieven kunt gebruiken via de FTZ-adapter. En het mooiste van alles is dat de Z50 een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding biedt, vooral als je hem koopt als kit met twee objectieven. Lang na de introductie heeft deze fotocamera voor beginners echter nog steeds maar drie eigen DX-formaat objectieven, dus dat is een teleurstelling - het betekent dat je voorlopig aangewezen bent op oudere DSLR-objectieven via Nikon's FTZ-adapter, of op grotere en duurdere volbeeld Nikkor Z-objectieven die beperkt zijn voor groothoekfotografie vanwege de 'cropfactor' van de kleinere sensor.

Pluspunten:
-Goede waarde vanaf het begin
-Compacte body en kit-lens
-4K video en 11 fps opnamen

Minpunten:
-Geen stabilisatie in de body
-Beperkt assortiment lenzen tot nu toe

Olympus OM-D E-M10 Mark IV

Met een nieuwe 20-megapixel sensor, een stapsgewijs verbeterde beeldstabilisatie en een nieuwe, neerklapbare en kantelbare monitor heeft de Olympus OM-D E-M10 Mark IV heel wat om over naar huis te schrijven. Met het behoud van de 4K-video en de aantrekkelijke vormgeving die de Mark III zo aantrekkelijk maakten voor consumenten, is de Mark IV een uitstekende keuze voor iedereen die op zoek is naar een instapmodel camera die vrijwel alles aankan. Dit is een van onze favoriete camera's op piepklein formaat ooit: hij is klein genoeg om overal mee naartoe te nemen en veel krachtiger dan hij eruitziet. De OM-D E-M10 Mark IV is een fotocamera voor beginners die je nog lang bij je zou kunnen hebben.

Pluspunten:
-Laatste 20MP sensor
-5-assen stabilisatie

Minpunten:
-MFT sensor kleiner dan APS-C
-Plastic behuizing

Frank De Zutter
Frank De Zutter
Als leraar biologie heb ik een grote passie voor alles wat met Fauna & Flora te maken heeft. Zo kweek ik mijn eigen groenten in een zelfgemaakte serre en beschouw ik mezelf ook als een hobby tuinman. Bij Techgeek ben ik verantwoordelijk voor het testen en reviewen van de laatste tuin & outdoorproducten. Bij vragen omtrent producten kan je mij steeds contacteren!

Gerelateerde berichten