Werken op een laptop doe je meestal achter een bureau. Op deze stevige ondergrond kun je een computer of laptop eenvoudig bedienen en daarnaast kun je ook andere voorwerpen op je bureau plaatsen, zoals pennen en documenten. Een bureau is uiteraard niets zonder een bureaustoel, welke zorgt voor een fijne houding van je lichaam en comfortabel werken ondersteunt.
Nu zijn er veel soorten bureaustoelen, waaronder de bureaustoel zonder wielen, welke geen rijdende functie bezit. Op het gebied van deze bureaustoelen zonder wielen is er nog een breed aanbod verkrijgbaar, waarbij verschillen kunnen optreden bij de zitting, de poten en de armleuningen. Wat zijn op dit gebied de vijf beste bureaustoelen zonder wielen voor iedere harde werker achter een bureau en waar moet je op letten bij de aanschaf?
Waar op letten bij het kopen van een bureaustoel zonder wielen?
Op een bureaustoel kun je wel uren per dag zitten tijdens het werken op een laptop of computer op kantoor of thuis. Het hebben van een goede stoel is dan zeker niet onbelangrijk om je lichaam te ondersteunen. Echter, veel mensen vergeten dit en veel werkplekken staan dan ook vol met precies dezelfde bureaustoelen, terwijl verschillende collega’s wellicht iets anders nodig hebben. De een moet rechter zitten of hoger, de ander heeft juist een lange rugleuning nodig. Kortom, er is veel verschil.
Het is daarom belangrijk een ergonomisch goede bureaustoel aan te schaffen voor de juiste zithouding. De hoogte van het zitvlak moet versteld kunnen worden, je voeten moeten plat op de grond kunnen staan en je knieën moeten in een hoek van 90 graden gebogen zijn. Ook zijn er bureaustoelen met verstelbare armleuningen wat voor sommige mensen heel fijn kan zijn en waardoor je armen ook een hoek van 90 graden kunnen maken.
Zeven factoren van een goede zithouding
De volgende zaken zijn van belang voor het hebben van een goede zithouding in een (bureau)stoel:
- Je armen moeten ontspannen langs je zij in een hoek van 90 graden op het bureau kunnen rusten. Je polsen moeten recht liggen en je vingers in een ontspannen houding.
- Je boven- en onderrug moeten goed gepositioneerd zijn. Je bovenrug moet recht zijn, waarbij je schouders ontspannen. Je onderrug moet helemaal tegen de rugleuning aanzitten, zodat deze wordt ondersteund.
- De heupen en het onderlichaam moeten volledig tegen de leuning van de stoel aanzitten, zodat je een rechte houding behoudt.
- Je knieën mogen het zitgedeelte eigenlijk niet raken en zijn in een hoek van 90 tot 110 graden gebogen.
- Je ogen moeten op de bovenkant van het scherm gericht zijn of net iets eronder als je rechtop in je stoel zit. Je nek moet niet gebogen hoeven worden en de optimale afstand tot het scherm is tussen de 45 en 70 centimeter.
- Tot slot moeten je voeten plat op de grond staan.