De 5 beste borstkolven voor vrouwen bekeken

46

Moedermelk is ontzettend goed voor een pasgeboren baby en veel vrouwen kiezen er daarom voor om borstvoeding te geven. Als je voor langere tijd borstvoeding wil geven, heb je waarschijnlijk een kolfapparaat nodig. Er bestaan echter heel wat verschillende kolfmachines. Elk model heeft zijn eigen kenmerken en brengt andere voor- en nadelen met zich mee. Wij hebben verschillende borstkolven voor je uitgetest en geven je graag een handig overzicht van de vijf beste borstkolven van het moment!

Wat zijn de voordelen van borstvoeding geven?

Borstvoeding geven brengt ontzettend veel voordelen met zich mee. Eerst en vooral is moedermelk de beste voeding voor een pasgeboren baby. Moedermelk past zich namelijk aan de behoeften van je baby aan en bevat een ideale mix van voedingsstoffen en antistoffen. Verder is borstvoeding ook erg goed voor je eigen gezondheid. Vrouwen die borstvoeding geven, hebben minder last van kwaaltjes zoals diabetes of een hoge bloeddruk. Moedermelk heb je ook altijd bij je en je kan je hongerige baby op elk moment en overal voeden. De hormonen die tijdens het voeden vrijkomen zorgen er ten slotte voor dat je menstruatie langer wegblijft. Hier hoef je je in de eerste hectische maanden na de bevalling dan ook geen zorgen over te maken.

Wat is een borstkolf?

Er komt een moment dat je niet elke minuut van de dag bij je baby kan doorbrengen. Dit betekent echter niet dat je de borstvoeding moet stopzetten. Je kan de melk namelijk gemakkelijk afkolven. Het enige dat je hiervoor nodig hebt, is een goede kolf. Een borstkolf is een elektrisch of manueel toestel dat de melk uit je borstel haalt als de baby niet in de buurt is. De afgekolfde moedermelk kan je wat later in een flesje geven, zodat je baby toch de nodige stoffen uit je moedermelk kan halen.

Waar op letten tijdens het kopen van een kolfapparaat

– Een manuele of een elektrische kolf
Een manuele borstkolf is een apparaat dat niet door batterijen of elektriciteit wordt aangedreven. Je moet zelf met de hand pompen of knijpen. Manuele kolven zijn goedkoper, maar zijn moeilijker te bedienen. Een manuele kolf wordt dan ook enkel aanbevolen als je slechts af en toe wil kolven. Als je regelmatig kolft, kies je echter best voor een elektrische borstkolf.
– Enkele of dubbele kolf
Een enkele kolf beschikt slechts over één enkel borstschild, terwijl een dubbele kolf op beide borsten tegelijkertijd geplaatst kan worden. Op deze manier verloopt het afkolven ontzettend snel en kan je meestal meer melk afkolven dan met een enkele kolf.
– Type borstschild
Het borstschild moet mooi op je borst passen. Als het borstschild te groot of te klein is, zal je tepel niet goed in de trechter passen en kan de melk niet goed stromen. Bovendien kan je je tepelhof op deze manier beschadigen en voelen je borsten na het kolven pijnlijk en stroef aan.

Tips om efficiënt te kolven

Kolven lijkt erg eenvoudig, maar verloopt soms toch wat stroever dan verwacht. Om voldoende melk af te kolven, is het erg belangrijk dat je je tijd neemt. Door je te haasten krijg je alleen maar stress en wordt de melkstroom op een negatieve manier beïnvloed. Verder moet je goed uitzoeken welk moment voor jou het beste werkt. Sommige vrouwen hebben een grotere melkopbrengst een uur na het voeden, terwijl andere moeders na elke voeding kolven. Ten slotte moet je niet panikeren als de eerst kolfsessie niet aan je verwachtingen voldoet. Het lichaam moet namelijk wennen aan de zuigbewegingen van de kolf en zal daarom niet meteen voldoende melk produceren

Medela Swing Flex - enkel elektrische kolf

Als je op zoek bent naar een lichte, eenvoudige en snelle borstkolf, dan is de Medela Swing Flex enkele kolf exact wat je zoekt. Dit modern kolfmachine is erg doeltreffend en zorgt met de Flex-technologie en de 2-Phase Expression-technologie voor een optimaal resultaat. Dankzij de moderne Flex-technologie passen de borstschilden zich aan de vorm van jouw borsten aan, waardoor je in een correcte en comfortabele houding kan kolven. De 2-Phase Expression technologie zorgt er dan weer voor dat de melkklieren voldoende gestimuleerd worden en dat de borsten beter geledigd worden. Bovendien bestaat de Medela Swing Flex uit grote onderdelen die je erg eenvoudig kan onderhouden.

Voordelen:
- Zachte borstschilden die mooi om de borst passen
- De onderdelen zijn eenvoudig schoon te maken en steriliseerbaar
- Een modern en compact design
- Optimale melkstroom dankzij de 2-Phase Expression technologie
Nadeel:
- Een hoge prijs voor een enkele kolf


Noekie Elektrische borstkolf Dubbel incl. LCD-scherm

Met een Noekie Elektrische Borstkolf kan je op een gepersonaliseerde manier kolven. Deze kolfapparaten beschikken namelijk over 12 zuigniveaus en zes verschillende stimulatieniveaus. Je kiest zelf hoe snel de pomp werkt en op welk niveau je je productie wil stimuleren. Op deze manier zorg je ervoor dat de borstkolf ontzettend comfortabel aanvoelt en zeer doeltreffend werkt. Bovendien beschikt de kolf, naast de diverse niveaus, ook over vier standen. De verschillende standen stimuleren de melkproductie op een andere manier, zodat de kolf voor diverse doeleinden gebruikt kan worden. De instellingen kan je met het touchpanel van het Lcd-scherm eenvoudig aanpassen. Op dit scherm kan je ten slotte ook volgen hoe lang je aan het kolven bent, welke stand je gekozen hebt en hoeveel batterij je nog hebt.

Voordelen:
- Meer zuigkracht voor een verbeterde melkstroom
- Diverse zuig- en stimulatieniveaus
- De borstschilden zijn vervaardigd uit huidvrije siliconen
- De borstkolven worden geleverd met zuigkompressen en een standaard voor de flesjes


Nadeel:
- De kolf werkt niet draadloos

G2B Draadloze Elektrische Borstkolf

Met de G2B Draadloze Elektrische Kolf wordt kolven kinderspel. Dit innovatief kolfapparaat beschikt namelijk over diverse functies die het kolven aanzienlijk vereenvoudigen. Zo beschikken deze borstkolven over de revolutionaire 2-Phase Expression Technologie. Dit houdt in dat het kolfmachine de zuigbewegingen van een baby erg nauwkeurig imiteert, waardoor de melkproductie voortdurend gestimuleerd wordt en het kolven volledig pijnvrij gebeurd. Verder heb je ook de keuze uit 9 verschillende intensiteitsniveaus. Je kan het niveau duidelijk aflezen op het LCD-scherm dat via het controlepaneel bedienbaar is. De G2B Draadloze Elektrische Borstkolf komt ten slotte met 3 verschillende borstschilden. Op deze manier is er zeker een schild dat perfect op je borsten past en voelt de kolf comfortabel en zacht aan.

Voordelen:
- Volledig vervaardigd uit BPA-vrij materiaal
- Eén van de stilste borstkolven op de markt
- 2 modes en 9 verschillende intensiteitsniveaus
- Handvrij kolven


Nadeel:
- De kolfmachine is redelijk groot

Koalaa Siliconen borstkolf met lekvrije dop

Deze praktische handkolf van Koalaa staat bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid. De compacte kolf weegt erg weinig en past in elke tas of rugzak. Het grote voordeel van deze handkolf is echter dat je zelf niet moet kolven. De pomp werkt namelijk middels vacuüm. Zodra je de kolf rond je borst geplaatst hebt, knijp je een paar keer in de pomp en de borstkolf doet de rest. Tijdens het pompen beweegt de kolf bovendien niet en maakt het apparaat geen geluid. Met de Koalaa Siliconen handkolf wordt het kolven dan ook een rustig en ontspannen moment. Na gebruik kan je het kolfflesje meteen afsluiten met de lekvrije dop.


De Koalaa handkolf is gemaakt van siliconen. Siliconen voelen niet alleen erg zacht aan, ze zijn ook vrij van BPA en andere schadelijke stoffen. Het borstschild van de Koalaa Siliconen handkolf sluit ten slotte mooi aan op de borst en stimuleert op deze manier de melkstroom enorm.

Voordelen:
- Een compact design dat licht van gewicht is
- Kolfflesje beschikt over een handige zuignap aan de onderkant
- Kan gesteriliseerd worden
- Je hoeft zelf geen werk te verrichten

Nadeel:
- Niet geschikt om volwaardig mee te kolven

Pandam Go Dubbele elektrische borstkolf

De Pandam Go Dubbele Elektrische Kolf is een gebruiksvriendelijke, duurzame en multifunctionele oplossing. Dit kolfapparaat beschikt namelijk over zachte, universele borstschilden en drie verschillende zuigstanden met negen zuigniveaus. Op deze manier kan je het apparaat volledig personaliseren en wordt het afkolven een aangename en comfortabele bezigheid. Verder is de kolf uit hoogwaardige materialen vervaardigd en is het apparaat met USB oplaadbaar. Bovendien kan je met deze borstkolf zowel eenzijdig als dubbelzijdig kolven en kan je deze kleine borstkolf eenvoudig overal mee naartoe nemen.

Voordelen:
- Verschillende zuigstanden voor een aangename ervaring
- Zachte silicone borstschilden
- Een tepeltractiemodus met drie sterktes
- Wordt geleverd met 2 babyflesjes en een drinkspeen

Nadeel:
- Een iets zwaardere kolf

Hilde Debie
Hilde Debie
Ik ben een 46-jarige hobbykok en de mama van 2 fantastische pubers. Naast mijn full-time job als sales manager ben ik een fervente hobbykok met een liefde voor de Italiaanse keuken. Als product tester bij Techgeek krijg ik de kans om de laatste nieuwe kookaccessoires uit te testen en te reviewen.

Gerelateerde berichten