Moedermelk is ontzettend goed voor een pasgeboren baby en veel vrouwen kiezen er daarom voor om borstvoeding te geven. Als je voor langere tijd borstvoeding wil geven, heb je waarschijnlijk een kolfapparaat nodig. Er bestaan echter heel wat verschillende kolfmachines. Elk model heeft zijn eigen kenmerken en brengt andere voor- en nadelen met zich mee. Wij hebben verschillende borstkolven voor je uitgetest en geven je graag een handig overzicht van de vijf beste borstkolven van het moment!
Wat zijn de voordelen van borstvoeding geven?
Borstvoeding geven brengt ontzettend veel voordelen met zich mee. Eerst en vooral is moedermelk de beste voeding voor een pasgeboren baby. Moedermelk past zich namelijk aan de behoeften van je baby aan en bevat een ideale mix van voedingsstoffen en antistoffen. Verder is borstvoeding ook erg goed voor je eigen gezondheid. Vrouwen die borstvoeding geven, hebben minder last van kwaaltjes zoals diabetes of een hoge bloeddruk. Moedermelk heb je ook altijd bij je en je kan je hongerige baby op elk moment en overal voeden. De hormonen die tijdens het voeden vrijkomen zorgen er ten slotte voor dat je menstruatie langer wegblijft. Hier hoef je je in de eerste hectische maanden na de bevalling dan ook geen zorgen over te maken.
Wat is een borstkolf?
Er komt een moment dat je niet elke minuut van de dag bij je baby kan doorbrengen. Dit betekent echter niet dat je de borstvoeding moet stopzetten. Je kan de melk namelijk gemakkelijk afkolven. Het enige dat je hiervoor nodig hebt, is een goede kolf. Een borstkolf is een elektrisch of manueel toestel dat de melk uit je borstel haalt als de baby niet in de buurt is. De afgekolfde moedermelk kan je wat later in een flesje geven, zodat je baby toch de nodige stoffen uit je moedermelk kan halen.
Waar op letten tijdens het kopen van een kolfapparaat
– Een manuele of een elektrische kolf
Een manuele borstkolf is een apparaat dat niet door batterijen of elektriciteit wordt aangedreven. Je moet zelf met de hand pompen of knijpen. Manuele kolven zijn goedkoper, maar zijn moeilijker te bedienen. Een manuele kolf wordt dan ook enkel aanbevolen als je slechts af en toe wil kolven. Als je regelmatig kolft, kies je echter best voor een elektrische borstkolf.
– Enkele of dubbele kolf
Een enkele kolf beschikt slechts over één enkel borstschild, terwijl een dubbele kolf op beide borsten tegelijkertijd geplaatst kan worden. Op deze manier verloopt het afkolven ontzettend snel en kan je meestal meer melk afkolven dan met een enkele kolf.
– Type borstschild
Het borstschild moet mooi op je borst passen. Als het borstschild te groot of te klein is, zal je tepel niet goed in de trechter passen en kan de melk niet goed stromen. Bovendien kan je je tepelhof op deze manier beschadigen en voelen je borsten na het kolven pijnlijk en stroef aan.
Tips om efficiënt te kolven
Kolven lijkt erg eenvoudig, maar verloopt soms toch wat stroever dan verwacht. Om voldoende melk af te kolven, is het erg belangrijk dat je je tijd neemt. Door je te haasten krijg je alleen maar stress en wordt de melkstroom op een negatieve manier beïnvloed. Verder moet je goed uitzoeken welk moment voor jou het beste werkt. Sommige vrouwen hebben een grotere melkopbrengst een uur na het voeden, terwijl andere moeders na elke voeding kolven. Ten slotte moet je niet panikeren als de eerst kolfsessie niet aan je verwachtingen voldoet. Het lichaam moet namelijk wennen aan de zuigbewegingen van de kolf en zal daarom niet meteen voldoende melk produceren
Medela Swing Flex - enkel elektrische kolf
Als je op zoek bent naar een lichte, eenvoudige en snelle borstkolf, dan is de Medela Swing Flex enkele kolf exact wat je zoekt. Dit modern kolfmachine is erg doeltreffend en zorgt met de Flex-technologie en de 2-Phase Expression-technologie voor een optimaal resultaat. Dankzij de moderne Flex-technologie passen de borstschilden zich aan de vorm van jouw borsten aan, waardoor je in een correcte en comfortabele houding kan kolven. De 2-Phase Expression technologie zorgt er dan weer voor dat de melkklieren voldoende gestimuleerd worden en dat de borsten beter geledigd worden. Bovendien bestaat de Medela Swing Flex uit grote onderdelen die je erg eenvoudig kan onderhouden.
Voordelen:
- Zachte borstschilden die mooi om de borst passen
- De onderdelen zijn eenvoudig schoon te maken en steriliseerbaar
- Een modern en compact design
- Optimale melkstroom dankzij de 2-Phase Expression technologie
Nadeel:
- Een hoge prijs voor een enkele kolf