De 5 beste bloedsuikermeters voor diabetespatiënten

142

Voor diabeten is het van uiterst belang dat zij op de hoogte zijn van hun bloedsuikergehalte. Bloedsuiker haalt je lichaam vooral uit het voedsel dat binnenkomt en de bloedsuikerspiegel bestaat uit de hoeveelheid insuline in het bloed. Door te veel fluctuaties in dit lichamelijke proces kan de ziekte diabetes ontstaan. Het is dus belangrijk deze bloedsuikerwaarden te meten en daardoor nauwkeurig bij te houden. Dat kan door middel van een bloedsuikermeter.

Wat is een bloedsuikermeter precies en welke vijf verschillende soorten zijn het beste voor jou om jouw bloedsuikerspiegel nauwkeurig in de gaten te kunnen houden?

Wat doet een bloedsuikermeter?

Een bloedsuikermeter wordt officieel een bloedglucosemeter genoemd en is een apparaatje dat de hoeveelheid bloedsuiker kan meten op een bepaald moment in je bloed. Om deze meting uit te kunnen voeren, moet een druppel bloed op een meetstripje gedaan worden, waarna deze in de meter gedaan kan worden. Dit wordt veelal verkregen door een prik in een vinger. Na slechts een aantal seconden laat de meter al zien wat de uitslag is en hoe hoog jouw bloedsuikerwaarde op dat moment is.

De bloesuikermeter is dus een teststrip die op diverse plekken verkrijgbaar is. Denk hierbij aan postorderbedrijven, maar ook in de apotheek kun je aan de meters komen. Het apparaat moet voor de betrouwbaarheid van tijd tot tijd even geijkt worden. Dit wordt gedaan met behulp van ijkvloeistof om er zeker van te zijn dat metingen nauwkeurig zijn. Dit is namelijk belangrijk aangezien mensen met diabetes deze waarden bij moeten houden om veilig te kunnen leven. De bloedsuikermeter is erg nauwkeurig, maar je moet altijd rekening houden met een minimale afwijking. Deze afwijkingen kunnen het gevolg zijn van allerlei omgevingsfactoren.

De uitslag interpreteren

Je moet je bloedsuiker meten als je nuchter bent. De uitslag kan op de volgende manieren geïnterpreteerd worden.

  • Een waarde onder de 6,1 millimol per liter betekent dat je geen diabetes hebt.
  • Een waarde van tussen de 6,1 en 6,9 millimol per liter duidt op een voorstadium van diabtes.
  • Waarden boven de 6,9 millimol per liter betekenen dat er sprake is van diabetes.

Je kunt veel halen uit de uitslag van de bloedsuikermeter, maar om echt te beoordelen of iemand lijdt aan diabetes type 2 moet je in het ziekenhuis een bloedonderzoek ondergaan. De waarden uit deze test zijn namelijk veel nauwkeuriger en kunnen tot een diagnose leiden.

Ketonenmeter INCLUSIEF

Ben je op zoek naar een volledig pakket van teststrips, een bloedsuikermeter en een prikapparaat? Dan is dit uitgebreide startpakket met 10 teststrips, 10 lancetten, een ketonenmeter, een prikapparaat en een Nederlandse handleiding iets voor jou. Het pakket is handig opgeborgen in een tasje en het apparaat kan via bluetooth of een USB-koppeling verbonden worden met externe elektronische apparaten. De meter is tevens voorzien van een handige strip-uitwerpfunctie en een verlichte achtergrond. Het meet de bloedglucose en ketonen. Ketonen ontstaan door vetverbranding in je lichaam.

Voordelen

Dit pakket is allereerst erg uitgebreid en meet de glucose en ketonen in je lichaam nauwkeurig. De handleiding is ook erg duidelijk en je kunt zelfs een voorbeeldfilmpje bekijken.

Nadelen

De prijs is wel vrij hoog voor mensen die voor een keertje inzicht willen verkrijgen in hun lichaamswaarden. Ook is het aantal teststrips en lancetten wat weinig om doelgericht metingen uit te voeren.

Welke bloedsuikermeter en teststrips schaf jij aan om op de hoogte te zijn van jouw lichaamswaarden en de gevolgen van diabetes te voorkomen?

CareSens N Premier glucosemeter

Voor een voordelige prijs van rond de 10 euro kun je het startpakket met een glucosemeter van het merk Caresens in huis halen. Voor één persoon worden waarden in dit apparaatje bijgehouden zodat patronen in de glucosewaarden ontdekt kunnen worden. Binnen vijf seconden krijg je een resultaat op het grote, heldere display en het is makkelijk in en direct klaar voor gebruik. Voor een meting is een bloeddruppel van 0,5 microliter grootte nodig. De waarden worden gegeven in millimol per liter.

De bloedsuikermeter kan verbonden worden met je smartphone via bluetooth, waarbij je via een speciale app resultaten kunt opslaan en overzichtelijk kunt bekijken. Het apparaatje heeft ook een USB-aansluiting, waardoor gegevens gedownload kunnen worden. Daarnaast kun je zowel meten op een nuchtere als niet-nuchtere maag door de maaltijdmarkering. Hiermee geef je aan of je op het moment van de meting hebt gegeten, wat meegenomen wordt in de meting. De meter slaat tot 1000 testresultaten op en daarnaast wordt het gemiddelde van 1, 7, 14, 30 of zelfs 90 dagen gemeten.

Voordelen

Tegen een zeer voordelige prijs is deze meter aan te schaffen, waarmee je van talloze opties gebruik kunt maken en betrouwbaar resultaat krijgt. Ook kun je duidelijk een patroon herkennen in de metingen.

Nadelen

Metingen kunnen wel afwijken van de daadwerkelijke waarde. Het is dus altijd verstandig om bij twijfel je huisarts te raadplegen

One Touch Select Plus teststrips

Een volgende goede bloedsuikermeter wordt geleverd door het merk Lifescan via de teststrips van de One Touch Select Plus. Het pakket kost rond de 25 euro en voorziet de gebruiker van 50 strips om de bloedglucosewaarden mee te meten. Deze teststrips bepalen de hoeveelheid glucose in het capillaire volbloed en kunnen door de gebruiker zelf worden toegepast. Ook voor deze test is slechts vijf seconden nodig om een resultaat te verkrijgen.

Het bloedvolume dat vereist is om een meting uit te voeren, verschilt van eerder beschreven uitvoeringen. Er is namelijk 1,0 microliter bloed nodig om een betrouwbare meting te verkrijgen. Het meetapparaat heeft een groot display in drie kleuren zodat de resultaten makkelijk leesbaar zijn. Er kunnen ook maaltijden gemarkeerd worden en het apparaat is makkelijk in gebruik. Tevens voldoet het aan de eisen van de ISO van 2013.

Voordelen

De teststrips zijn betrouwbaar, door het voldoen aan de ISO-eisen, en makkelijk te gebruiken, wat een groot voordeel vormt. Ook worden meetresultaten snel geleverd en zijn ze makkelijk afleesbaar van het heldere display. De teststrips zijn door de diverse opties veelzijdig.

Nadelen

Daarentegen is er meer bloed nodig om een test te kunnen doen dan de vorige modellen, bijna het dubbele.

BAYERS CONTOUR TS TESTSTRIP

De volgende bloedsuikermeter is van Bayers en levert evenals het vorige beschreven pakket 50 teststrips om zelf je bloedglucosewaarden te kunnen meten. De strips zorgen voor een nauwkeurig beeld en er is slechts 0,6 microliter bloed nodig om een meting te kunnen uitvoeren. Dit staat gelijk aan een kleine bloeddruppel die door de teststrip wordt opgezogen. Na vijf seconden wordt je voorzien van een eerlijk, betrouwbaar resultaat. Je hoeft niet te coderen voor het uitvoeren van een test, aangezien de strip dit zelf al doet op automatische wijze.

De teststrips zijn door iedereen te gebruiken en geven een inzicht in de waarden van glucose in je bloed. Je kunt er diabetes mee ontdekken en ernstige gevolgen van deze ziekte zo veel mogelijk voorkomen. Dit pakket van teststrip heeft een kostenplaatje van eveneens 20 euro.

Voordelen

De voordelen van dit pakket zijn vergelijkbaar met de voordelen van de vorige, namelijk dat er weinig bloed nodig is en snel betrouwbare metingen worden gegenereerd. Dit geeft duidelijke inzichten in de glucosewaarden van je lichaam.

Nadelen

Aangezien een prijs van 20 euro wordt gerekend, kun je te maken krijgen met hoge kosten als je veel metingen moet of wil uitvoeren. In dat geval kan dit pakket wellicht wat duur uitpakken.

Accu-Chek Performa Teststrips

De eerste beste bloedsuikermeter wordt geleverd door het merk Accu-Chek en bestaat uit een pakket van 50 teststrips. Deze manier van je bloedglucose meten is erg eenvoudig en de strips zijn makkelijk te gebruiken. Ter ondersteuning krijg je er ook een Nederlandse handleiding bij, waar alles duidelijk in uitgelegd staat. Er wordt daarnaast een prikpen meegeleverd, waarmee je in je vinger kunt prikken.

Er is slechts 0,6 microliter bloed nodig, wat een heel klein druppeltje bloed uit je vinger betekent. Dit kun je aan de voorkant in het gele testvenster laten opzuigen. Vervolgens kan de teststrip in het apparaatje geschoven worden, waarbij je binnen vijf seconden al het resultaat krijgt. Het resultaat is verkregen zodra het apparaat een piepje laat horen. De 50 teststrips zijn verkrijgbaar voor een prijs van ongeveer 20 euro.

Voordelen

Het ontwerp is gericht op eenvoud en duurzaamheid, wat in de praktijk goed naar voren komt. Het is makkelijk te gebruiken en levert snel en accuraat resultaat. Hierdoor is de verhouding tussen de prijs en kwaliteit een voordeel.

Nadelen

Voor mensen die vaak hun bloedglucose moeten meten, is het steeds aanschaffen van de strips vrij duur, waarbij de kosten snel oplopen.

Marleen Janssens
Marleen Janssens
Ik ben een 37-jarige spring-in-het-veld die op zelfstandige basis werkt als schoonheidsspecialiste . Naast de dagelijkse huishoudelijke taken speel ik wel eens padel en ga ik regelmatig eens en glaasje drinken met vriendinnen.

Gerelateerde berichten