De 5 beste blindklinktangen: waarvoor wil je het gebruiken primeert

56

Van de trein waarmee je dagelijks naar je werk pendelt, via de gesp van je modieuze riem tot de decoder van je tv toestel. Al deze vernoemde dingen hangen aan elkaar dankzij klinknagels. Een blindklinktang is dan ook een multifunctioneel werkgereedschap. Vrij goedkoop voor alles wat hij te bieden heeft. Een blindklinktang bewijst zijn nut bij allerhande uiteenlopende klussen. Van het fabriceren van industriële materialen tot en met de garagist om de hoek. De veelzijdigheid van blindklinktangen even op een rijtje gezet.

Wat is een blindklinktang?

Wanneer je een blindklinktang wil aanschaffen, dan is het zinvol op voorhand te wikken en te wegen welke verschillende opties je hebt. Enige achtergrondkennis van dit gereedschap is geen overbodige luxe. Het gereedschap wordt gebruikt voor verschillende toepassingen. Het hoofddoel van een blindklinktang is het aan elkaar vast maken van verschillende stukken materiaal. Dat kan roestvrij staal, aluminium of gewoon staal zijn. Afhankelijk welk materiaal je aan elkaar wil bevestigen, varieert de dikte van de tang.

Waarvoor kan je een blindklinktang gebruiken?

Het gebruik van een blindklinktang gebeurt vooral in garages en timmerwerkwerkplaatsen. Het gereedschap is dus vooral nuttig bij het aan elkaar vast maken van verschillende stukken materiaal. De blindklinknagel bestaat eigenlijk uit twee delen. De klinknagel die een rol vervult van de kop. De twee delen omsluiten elkaar door middel van een cilinder. Het materiaal en het formaat, kan totaal verschillend zijn bij elke uitvoering van een opdracht. Over het algemeen zijn de klinknagels heel makkelijk te verwisselen wanneer je ander materiaal gebruikt. Vaak wordt een blindklinktang gebruikt bij het produceren van computeronderdelen, bij de fabricage van auto’s en in de vliegtuigbouw.

Maar wat zijn nu klinknagels?

Klinknagels – of klinkmoeren zijn eigenlijk zoals eerder beschreven, elementen waarmee je 2 of meerdere materialen aan elkaar gaat bevestigen. Het bestaat uit een buis die cilindervormig is en een element met kop (vaak voorzien van schroefdraad). De kop beschikt over een grotere diameter dan de buis. Hierdoor haken ze in elkaar en blijven de elementen vastzitten. Het zogenaamde ‘klinken’ bestaat al van oudsher. De dag van vandaag blijft deze techniek die al eeuwen wordt toegepast, erg populair.

Het advies bij het gebruik van een blindklinktang

Zorg er vooral voor dat je uiterst geschikte blindnagels hebt wanneer je 2 stukken aan elkaar moet vasthechten. Om de afmetingen te kunnen bepalen welke klinknagel je nodig hebt, zal je de dikte van de oppervlakken moeten opmeten. De kop van de klinknagel moet sowieso langer zijn dan de dikte van de 2 materialen die je wil gaan bewerken. Net als de soorten materiaal, is de doorsnee van de pin superbelangrijk. Enkele adviezen over het gebruik:

 • De maximum weerstand van een klinknagel moet lager zijn dan die van een schroef
 • Een klinknagel kan je niet demonteren. Het enige alternatief is dat je een klinknagel verwijdert via een boor met dezelfde diameter als de klinknagel
 • Hou er rekening mee dat je een klinknagel geen twee keer kunt gebruiken
 • Klinknagels zijn totaal niet geschikt om heel dikke oppervlakken aan elkaar te zetten

Eén van deze 5 blindklinktangen mogen zeker niet ontbreken in je gereedschapskist:

Complete set popnageltang

Deze complete starter set bestaat uit een popnageltang en 60 popnagelstuks in verscheidene formaten. Ideaal voor het aan elkaar bevestigen van dun materiaal met platen. De set wordt standaard aangeleverd met mondstukken die verwisselbaar zijn en een moersleutel. De afmeting van de tang is 23,5 x 9 centimeter. De formaten van de popnagels zijn: 2.4, 3.0, 3.4 en 3.8 millimeter. De tang is praktisch te hanteren. Het gereedschap is van uitstekende kwaliteit met een scherpe prijsstelling.

 • Plus- en minpunten

Pluspunten
+ Scherpe prijsstelling voor een hoge kwaliteit
+ Uiterst geschikt voor het aan elkaar bevestigen van dun platenmateriaal
+ De meegeleverde mondstukken zijn verwisselbaar

Minpunten
- De blindklinktang doet wat je ervan kan verwachten. Nauwelijks iets op aan te merken

 • Specificaties in een notendop

Merk: merkloos
Categorie: blindklinktangen
Kleur: multi
Tang type: blindklinktang
Materiaal bestaat uit: metaal

STANLEY 6-MR55 Popnageltang

Met de 6-MR55 popnageltang van het merk Stanley verwijder je automatisch popnagelsteeltjes. Het handvat is voorzien van een veer. De tang ligt als gegoten in de hand door de lange ergonomische handgreep. De stalen constructie is duurzaam en van uitstekende kwaliteit. Standaard worden nozzles meegeleverd met volgende maten: 2, 3, 4 en 5 millimeter. De extra nozzles en moersleutels zijn netjes opgeborgen in de handgrepen. Het is een sleutel die heel goed aanvoelt en handig in gebruik is.

 • Plus- en minpunten

Pluspunten
+ De constructie is duurzaam
+ Voorzien van lange handgrepen die ergonomisch zijn
+ Het handvat is voorzien van een veer

Minpunten
- Garantie slechts 2 jaar

 • Specificaties in een notendop

Merk: Stanley
Categorie: blindklinktangen
Materiaal: metaal
Gewicht aantal: 664 gram
Kleur: multi
Keurmerk soort: geen keurmerk

Popnagelset - Popnageltang incl

Het met elkaar verbinden van dun (plaat) materiaal, kan op een heel eenvoudige manier met deze popnageltang. De tang weegt plus minus 400 gram en is makkelijk met één hand te bedienen om de nodige werkzaamheden uit te voeren. De blindklinktang wordt standaard geleverd met een startset van 60 popnagels, verpakt met de volgende maten: 2.4 mm, 3.2 mm, 4.0 en 4.8 millimeter. Met de moersleutel wissel je de verschillende mondstukken op een eenvoudige wijze.

 • Plus- en minpunten

Pluspunten
+ Dun plaatmateriaal kan je op een makkelijke manier met elkaar verbinden
+ Standaard is een popnageltang voorzien in 3 verschillende maten
+ Praktisch in gebruik en een uitstekende kwaliteit

Minpunten
- Het is niet bedoeld voor zwaar gebruik

 • Specificaties in een notendop

Merk: Benson
Categorie: blindklinktang
Materiaal: metaal
Tang type: blindklinktangen

inc. met 10 zeilringen

Voor het monteren van zeilringen is deze tang ideaal. Met een hamer kan je de zeilringen stevig vast timmeren. De binnendiameter meet 10 millimeter, de buitendiameter 15 millimeter. Synoniemen van een ringtang voor een zeil is: ogentang, ponstang, revolvertang. De zeilring is heel makkelijk te bevestigen aan je afdek zeil. Om de (ijzeren) zeilring op een perfecte manier te monteren aan je afdekzeil, moet je zorgen dat het afdekzeil niet te groot van dikte is. Op die manier blijft het dekzeil op zijn oorspronkelijke plaats zitten en voorkom je dat het afdekzeil stuk gaat.

 • Plus- en minpunten


Pluspunten
+ Makkelijk vast te hechten aan een dekzeil
+ De blindklinktang is makkelijk te gebruiken, in combinatie met een hamer
+ Het wordt standaard met 10 messing ringen geleverd

Minpunten
- Maak dat de dikte van het dekzeil niet te groot is zodat je niets gaat beschadigen

 • Specificaties in een notendop

Merk: Benson
Categorie: blinklinktang
Gewicht aantal: 400 gram
Kleur: metaalkleur
Materiaal bestaat uit: metaal
Tang type: blindklinktang of blindklinkmoertang
Standaard meegeleverd: 10 koperen zeilringen

Zeilringtang

Deze tang, ook wel gaatjestang of oogjestang genoemd, zorgt ervoor dat je een eenvoudig gaatje maakt in verschillende materialen. De tang wordt vaak gebruikt in textiel, leer en schoeisel. Denk maar aan een riem als je een extra gaatje wil maken. Het materiaal bestaat uit metaal. De polyvalente tang kan je voor verschillende doeleinden gebruiken en is heel praktisch in gebruik. De oogjestang doet wat je er van mag verwachten. De tang ligt heel goed in de hand en werkt voor multifunctionele opdrachten.

 • Plus- en minpunten

Pluspunten
+ Ideaal om een extra gaatje in een riem bijvoorbeeld te maken
+ Kan gebruikt worden voor textiel, schoeisel of leer
+ Heel praktisch in gebruik

Minpunten
- Niets op aan te merken en is gebruiksvriendelijk

 • Specificaties in een notendop

Merk: merkloos
Categorie: leergereedschap - gaatjestangen
Kleur: zilver
Materiaal: metaal
Tang type: gaatjestang

Gerelateerde berichten