Van de trein waarmee je dagelijks naar je werk pendelt, via de gesp van je modieuze riem tot de decoder van je tv toestel. Al deze vernoemde dingen hangen aan elkaar dankzij klinknagels. Een blindklinktang is dan ook een multifunctioneel werkgereedschap. Vrij goedkoop voor alles wat hij te bieden heeft. Een blindklinktang bewijst zijn nut bij allerhande uiteenlopende klussen. Van het fabriceren van industriële materialen tot en met de garagist om de hoek. De veelzijdigheid van blindklinktangen even op een rijtje gezet.
Wat is een blindklinktang?
Wanneer je een blindklinktang wil aanschaffen, dan is het zinvol op voorhand te wikken en te wegen welke verschillende opties je hebt. Enige achtergrondkennis van dit gereedschap is geen overbodige luxe. Het gereedschap wordt gebruikt voor verschillende toepassingen. Het hoofddoel van een blindklinktang is het aan elkaar vast maken van verschillende stukken materiaal. Dat kan roestvrij staal, aluminium of gewoon staal zijn. Afhankelijk welk materiaal je aan elkaar wil bevestigen, varieert de dikte van de tang.
Waarvoor kan je een blindklinktang gebruiken?
Het gebruik van een blindklinktang gebeurt vooral in garages en timmerwerkwerkplaatsen. Het gereedschap is dus vooral nuttig bij het aan elkaar vast maken van verschillende stukken materiaal. De blindklinknagel bestaat eigenlijk uit twee delen. De klinknagel die een rol vervult van de kop. De twee delen omsluiten elkaar door middel van een cilinder. Het materiaal en het formaat, kan totaal verschillend zijn bij elke uitvoering van een opdracht. Over het algemeen zijn de klinknagels heel makkelijk te verwisselen wanneer je ander materiaal gebruikt. Vaak wordt een blindklinktang gebruikt bij het produceren van computeronderdelen, bij de fabricage van auto’s en in de vliegtuigbouw.
Maar wat zijn nu klinknagels?
Klinknagels – of klinkmoeren zijn eigenlijk zoals eerder beschreven, elementen waarmee je 2 of meerdere materialen aan elkaar gaat bevestigen. Het bestaat uit een buis die cilindervormig is en een element met kop (vaak voorzien van schroefdraad). De kop beschikt over een grotere diameter dan de buis. Hierdoor haken ze in elkaar en blijven de elementen vastzitten. Het zogenaamde ‘klinken’ bestaat al van oudsher. De dag van vandaag blijft deze techniek die al eeuwen wordt toegepast, erg populair.
Het advies bij het gebruik van een blindklinktang
Zorg er vooral voor dat je uiterst geschikte blindnagels hebt wanneer je 2 stukken aan elkaar moet vasthechten. Om de afmetingen te kunnen bepalen welke klinknagel je nodig hebt, zal je de dikte van de oppervlakken moeten opmeten. De kop van de klinknagel moet sowieso langer zijn dan de dikte van de 2 materialen die je wil gaan bewerken. Net als de soorten materiaal, is de doorsnee van de pin superbelangrijk. Enkele adviezen over het gebruik:
- De maximum weerstand van een klinknagel moet lager zijn dan die van een schroef
- Een klinknagel kan je niet demonteren. Het enige alternatief is dat je een klinknagel verwijdert via een boor met dezelfde diameter als de klinknagel
- Hou er rekening mee dat je een klinknagel geen twee keer kunt gebruiken
- Klinknagels zijn totaal niet geschikt om heel dikke oppervlakken aan elkaar te zetten
Eén van deze 5 blindklinktangen mogen zeker niet ontbreken in je gereedschapskist: