De 5 beste beugelzagen van 2021 bekeken

84

Klassieke houtzagen met een dun zaagblad hebben aan beide uiteinden een handvat. Twee arbeiders bewegen de zaag heen en weer, zodat de zaag steeds in het hout trekt. Maar wie heeft er altijd een hulpje bij de hand om te tuinieren? Bij de beugelzaag vervangt het handvat de tweede man, omdat het het dunne zaagblad recht in de zaagsnede houdt. Een zaag met een even dun blad zou tijdens het zagen in de duwbeweging knikken. Het voordeel van het dunne zaagblad wordt duidelijk na de eerste paar zaagbewegingen: deze zagen groen hout verrassend snel, zonder dat de gebruiker zich bijzonder hoeft in te spannen. Geen wonder dus dat de klassieke vorm van handzaaggereedschap tot op de dag van vandaag is blijven bestaan.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een boogzaag

  • Veiligheid: knelpunten, scherpe randen en wiebelige handgrepen zijn uit den boze.
  • Etikettering: de naam van de fabrikant moet permanent op de zaag zijn aangebracht – dit is niet altijd het geval.
  • Ergonomie: een goede hantering is belangrijk voor handgereedschap.
  • Zaagblad wisselen: kan het zaagblad zonder gereedschap of gevaar worden gewisseld? Is slijtage van de bevestigingselementen te verwachten?

Welk zaagblad moet je gebruiken

Als toebehoren voor de zaag vind je twee verschillende zaagbladen. Afhankelijk van de aard van het te zagen materiaal, verschilt de vertanding van het zaagblad. Zaagbladen met driehoekige tanden zijn bedoeld voor hard, droog hout, terwijl het zaagblad met schaaftanden vers hout beter zaagt.

Je kunt het zaagblad met driehoekige groep tanden herkennen aan de gezette tanden, waarvan de punten allemaal naar beneden wijzen. Na drie tanden is er een grotere tussenruimte, waardoor de spanen snel uit het snijkanaal worden verwijderd. Voordeel: Dit zaagblad zaagt onder spanning en druk – je bespaart de helft van de arbeidstijd! Je herkent het zaagblad met schaaftanden aan de speciaal gevormde schaaftanden: in tegenstelling tot de andere tanden zijn ze niet gezet en dienen ze om de spanen te verwijderen. Het schaaftandzaagblad werkt ook trekkend en duwend.

Het zaagblad slijpen

Er zijn heel wat beugelzagen op de markt met hard tanden, de zogenaamde “hardpoint”. Deze moeten nooit geslepen worden. Bij andere modellen is er een blad dat door beschadiging of langdurig gebruik regelmatig geslepen moet worden.

Welke maat?

De grootte van een boogzaag bepaalt welke materialen je ermee kunt zagen. Gewoonlijk is het zaagblad ongeveer 15-30 cm lang. Grotere handzagen zijn niet zo geschikt voor fijne sneden, voor het snoeien van bomen en dikkere takken zijn boomzagen met grote zaagbladen beter geschikt.

Zuivere sneden

Als je een boogzaag koopt, moet je ook weten hoe je zuivere zaagsneden maakt met de zaag. We leggen in vier stappen uit hoe je gladde zaagsneden maakt met de handzaag:

  • Aanpak: plaats eerst de zaag lichtjes op het zaagpunt en teken het zaagkanaal voorzichtig af door er met lichte druk aan te trekken. Maak de snijbewegingen eerst langzaam.
  • Verder doorsnijden: wanneer het snijkanaal dieper is dan de tandlengte, kun je beginnen met het eigenlijke zaagproces. De handzaag werkt op impact, d.w.z. van de gebruiker af gericht.
  • Scheidingssnede: nadat je de achterkant van het blad hebt gestoken, kun je in krachtige, lange halen zagen, waardoor de snelheid toeneemt. Duw niet op de zaag, maar verhoog de snelheid.
  • Tegen het einde van het zaagproces wordt de zaagsnede groter. Nu moet je alleen maar langzaam werken om te voorkomen dat de houtvezels(eventueel ook kunststof of metaal) die nog aan elkaar zitten, worden afgescheurd.

Een beugelzaagblad vervangen

De meeste nieuwere zagen hebben een spanhendel aan het handvatuiteinde. Trek eenvoudig de klem open om de spanning van het zaagblad te halen. Het blad aan de voorkant wordt vastgehouden door een pen of een klinknagel. Zodra de spanning van het blad is opgeheven, kan deze pen of klinknagel er eenvoudig worden uitgetrokken of uitgesprongen. Haak het blad los van het handvat; als de hendel en de spanning zijn losgelaten, kan het blad naar achteren en naar buiten worden getrokken. Verwijder het mes.

Plaats het nieuwe blad door het in het voorste gedeelte van het frame te schuiven en het oog uit te lijnen met het gat van de pen of klinknagel. Breng de pen of klinknagel aan en houd hem op zijn plaats terwijl je de achterkant van het blad in de dunne staaf of grendel aan de basis van de spanhendel haakt. Duw de spanhendel terug tegen het frame. Andere modellen hebben een vleugelmoer aan het handvatuiteinde. Deze vleugelmoer moet worden losgedraaid om de spanning of “rek” in het blad op te heffen. Zodra voldoende spanning is vrijgekomen, kan het blad worden losgemaakt van een pen aan de handvatzijde

HANDY - Universele Houtzaag

Bij deze handzaag heb je een stevig grip op het handvat. De zaag kan gebruikt worden voor metaal en hout.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

Het is een universele zaag gemaakt van de hoogwaardige staallegering alloy. Ze wordt geleverd met vier verschillende zaagbladen van dertig centimeter om hout, metaal, aluminium en plastic te zagen.

De zaagbladen van gehard staal zijn 45 graden draaibaar. De zaag met een stevige rubberen handgreep weegt 668 gram

Bahco Force Ergo Beugelzaag

Deze lichtgewicht beugelzaag is voorzien van een roestwerende en slijtvaste laag. Ze heeft een vernieuwend aanspanmechanisme voor de bladen en een ergonomische handgreep.

Met deze zaag kun je alle houtsoorten zagen. Daar zorgt het zaagblad met “hardpoint” rechte vertanding voor. De beugelzaag weegt 680 gram en heeft een lemmet van 53 centimeter met een maximale messpanning van 120 kg.

SmartWorks Multifunctionele handzaagset 6 in 1

Alle onderdelen van deze beugelzaag zijn overzichtelijk geordend in een kunststof behuizing. De beugelzaag is geschikt voor alle materialen, zoals hout, kunststof, glas, metalen tegels, steen, PVC, …

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

Deze beugelzaag heeft een ergonomische handgreep een wordt geleverd met een uitgebreid assortiment zaagbladen.

De kleine, maar handig beugelzaag is een onmisbaar materiaal in huis, tuin werkplaats… Je kunt er alle materialen mee zagen.

De zaagbladenset omvat onder meer een bladen voor hout, metaal, aluminium, glas …

De oranje zaag is erkend met het TUV keurmerk.

STANLEY Amerikaanse Boomzaag

Ben je bang voor zware klussen zoals het zagen van hout in de tuin? Deze Stanley beugelzaal met een zaagblad van 61 cm is de perfecte hulp om je deze klus snel te helpen klaren.

De belangrijkste eigenschappen en technische eigenschappen.

Het vervangen en spannen van het zaagblad is heel eenvoudig. Het blad is geschikt om groen en vochtig hout te zagen.

Het ovale stalen buizenframe zorgt voor de buitengewone sterkte van de beugelzaag. De rechte Hardpoint tanden van het blad hoeven niet geslepen te worden. Het handvat beschermt je tegen schokken en voelt comfortabel aan. De gele, stalen zaag van Stanley weegt 690 gram

Stanley Boomzaag HP 530mm

Deze beugelzaag heeft een stalen ovale frame. Dit voorkomt buigen en draaien tijdens het gebruik. De beugelzaag heeft een eenvoudig systeem voor het wisselen en aanspannen van de zaagbladen.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

Het zaagblad is voorzien van “Hardpoint” tanden zodat het niet moet geslepen worden. De handgrepen zijn voorzien van een anti-slip handbescherming.

De boogzaag heeft een recht getand zaagblad van 53 cm dat geschikt is om droog hout mee te zagen. Je kunt het zware werk snel en gemakkelijk voltooien met deze beugelzaag.

De geel-zwarte zaag van Stanley weegt 789 gram en is gemaakt van staal.

Gerelateerde berichten