De 5 Beste Beugelriemen voor je paard

361

Stijgbeugelriemen zorgen voor een comfortabele ervaring en een veilige zit op het paard. Ze kunnen in twee categorieën worden onderverdeeld. De plastic stijgbeugelriemen en de leren stijgbeugelriemen. Er zijn ook deze twee types met een nylon kern.

Een belangrijk punt is de lengte van de stijgbeugelriemen, om jezelf en je paard niet te hinderen tijdens de verschillende disciplines.

Voor wie zijn beugelriemen geschikt?

Stijgbeugelriemen zijn geschikt voor elke ruiter die met een zadel rijdt. De geschiktheid hangt hier af van de lengte van de riemen en het gebruik. De riem is het verbindingsstuk tussen het zadel en de stijgbeugel.

Het hangt allemaal af van de manier waarop je de stijgbeugelriemen wilt gebruiken en wat voor spanningen er tijdens het rijden kunnen optreden.

In de loop van de eeuwen zijn er verschillende lengtes en vormen ontstaan, afhankelijk van de manier waarop ze kunnen worden gebruikt. De lengte varieert in principe tussen 120 en 180 cm en is afhankelijk van de grootte van de ruiter.

Hoe lang moeten de stijgbeugelriemen zijn?

De lengte van de stijgbeugelriemen hangt af van de grootte van de ruiter en wordt aangegeven in centimeters. De lengte moet echter tussen 120 en 180 centimeter liggen en is bovendien afhankelijk van het type zadel.

Voor een springzadel zijn lengtes tussen 130 en 145 centimeter geschikt. Voor een dressuurzadel zijn ze langer; 150 tot 165 cm.

Omdat de lengte afhankelijk is van de lengte van de ruiter, moeten mensen boven de 1,80 m extra lange stijgbeugelriemen kopen. Voor het springzadel is de lengte dus 145-165 cm en voor het dressuurzadel 170-180 cm.

De lengte is ook bepalend voor de zithouding. Als de singel te lang is, zal hij de zijkant van het paard raken tijdens het rijden. Als hij te kort is, is de zitting niet optimaal en het evenwicht verstoord.

Welke breedte moeten de stijgbeugelriemen hebben?

De breedte van de stijgbeugelriemen hangt af van het gewicht van de ruiter en de discipline waarin het paard wordt bereden. De breedte van de stijgbeugelriemen wordt gespecificeerd tussen twee en vijf centimeter. Waarbij 2,5 centimeter, d.w.z. 1 inch, het meest wordt gebruikt.

In de verschillende disciplines varieert de belasting op de stijgbeugelriemen. Het gewicht van de berijder moet zonder problemen kunnen worden gedragen en er mogen na gebruik geen tekenen van slijtage zichtbaar zijn.

De koopcriteria voor een beugelriem

In het volgende deel willen we je laten om stijgbeugelriemen te vergelijken en te beoordelen. Dit zal het voor je gemakkelijker maken om te beslissen of een bepaald product wel of niet geschikt is voor je. Samengevat zijn dit:

  • Materiaal en kwaliteit
  • Gatenponsen
  • Lengte
  • Geschiktheid
  • Prijs-prestatieverhouding

Materiaal & Kwaliteit

De kwaliteit hangt af van het gebruikte materiaal, omdat verschillende materialen sneller of langzamer slijten.

Leer is een stevig materiaal dat veel wordt gebruikt. Het probleem met zuiver leren riemen is echter het gevaar dat de stijgbeugelriemen bij gebruik steeds langer worden. Een gat moet dus steeds opnieuw worden geponst.

Kunststof is veel minder gevoelig voor dit probleem, maar de kwaliteit is meestal niet hoog, waardoor het minder geschikt is.

De combinatie van leder met een nylon kern of, wanneer nodig, kunststof met een nylon kern is een populaire oplossing geworden. De nylon kern verandert niet en blijft in de pasvorm zoals hij is vervaardigd.

Gatenponsen

De perforatie is belangrijk voor de lengte van de stijgbeugelriemen en de juiste grip op het paard. Als de riem te lang of te kort is, zullen je en het paard daar last van hebben.

Er zijn merken die de gaatjes dicht bij elkaar ponsen om ze te kunnen vasthaken, en andere merken die een grotere tussenruimte laten. De riemen met de grotere tussenruimte tussen de gaatjes zijn geschikt om zelf te herponsen als een tussenlengte nodig is.

Rond de gaten is het materiaal extra verstevigd om beschadigingen te voorkomen. Meestal zijn de gaten ook gemarkeerd met nummers.

De lengte

De lengte van de stijgbeugelriemen is belangrijk, omdat ze bepalend zijn voor de grip op het paard. Gewoonlijk wordt de lengte aangegeven in centimeters, bij Engelse of Amerikaanse merken vaak in inches (1 inch = 2,54 cm).

Je kunt de gewenste lengte gemakkelijk zelf opmeten door gebruik te maken van een van de twee toepassingsmogelijkheden:

  • Armlengte meten
  • Beenlengte meten

Je kunt de armlengte gemakkelijk meten door uw uitgestrekte hand op de stijgbeugel te leggen en de exacte lengte tot het uiteinde van de beugel te meten. De stijgbeugelriemen moeten strak gespannen zijn en tot aan je oksels reiken.

De beenlengte wordt gemeten vanaf het paard. Je zit op het paard en laat je benen naar beneden hangen. De meetlijn is je enkel, dus je moet je ongeveer herinneren waar deze zich bevond toen je de riem omgespte.

De geschiktheid van de riem

Hoewel elk stijgbeugelriempje geschikt zou moeten zijn voor alle zadels, moet je toch letten op slijtage en lengte. Dit wordt meestal duidelijk na de eerste rit.

Je moet ervoor zorgen dat de stijgbeugelriemen niet te lang of te kort zijn en het paard niet afleiden. Bovendien moet je erop letten of het begint te piepen tijdens het gebruik, dan is het meestal geen geschikt stijgbeugelriempje.

Prijs-prestatieverhouding

De prijzen zijn altijd afhankelijk van de materialen en de kwaliteit van de stijgbeugelriemen. Niet alle goedkope zijn slecht en dat geldt ook voor de dure producten.

Meestal bieden fabrikanten verschillende prijzen aan en dan moet je je richten op de andere aankoopcriteria. Je moet nadenken over de materialen precies wat je waardeert om een beter begrip van de prijs te krijgen.

Welke gevolgen kan de verkeerde lengte hebben voor je paard?

De verkeerde lengte kan de gezondheid van jezelf en je paard schaden. Dit kan leiden tot scheefstand en letsel bij je paard en beschadiging aan je ruggengraat.

Als de stijgbeugelriemen te kort zijn, ga je slungelig op het paard zitten en span je je onderbenen aan, wat het paard een verkeerd signaal geeft.

Als de stijgbeugelriemen te lang zijn, zullen ze tegen de zijkant van het paard stoten, waarbij de schok en het lawaai het paard afleiden en in bijzondere gevallen mentale stress veroorzaken.

Een rechte zit op het paard helpt niet alleen jezelf maar ook het paard. Zo wordt het gewicht gelijkmatig verdeeld en zet je er niet te veel druk op.

Hoe kan je de stijgbeugelriemen aan de onderkant vastmaken

Bij sommige merken kunnen de stijgbeugelriemen aan de stijgbeugel worden vastgegespt en worden zij gewoonlijk afgedekt met een hoes om geen risico op beschadiging te lopen. Neem de stijgbeugelriemen en maak ze eerst vast aan de stijgbeugel. Het is het beste de instructies te volgen, omdat er verschillende soorten zijn. Nadat je de stijgbeugels hebt bevestigd, kunt je ze aan het zadel vastmaken

Beugelriem Rider Pro Comfort leer

Deze pro beugelriem is gemaakt van nylon en het hier voorgestelde model heeft een lengte van 155 centimeter.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

Het nylon is bedekt met zacht kalfsleer. De riem is voorzien van een stevige roestvrijstalen gesp. De beugelriem bestaat in verschillende lengtes voor paarden en pony’s. De lengte van de zwarte beugelriem varieert van 135 tot 165 centimeter.

QHP Beugelriem Biothane

Deze sterke beugelriem van Biothane is gemaakt van flexibel materiaal dat sterk en duurzaam is. De beugelriem heeft een lederlook en is voorzien van een stevige roestvrijstalen gesp.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

De beugelriem rekt niet uit na verloop van tijd. Ze is 135 centimeter lang en gemaakt van zwart kunstleer. De riem wordt geleverd zonder extra kosten.

Gerelateerde berichten