De 5 beste betonscharen of boutensnijders

814

Boutensnijders zijn gereedschappen die worden gebruikt om metalen te snijden. Ze worden onder meer gebruikt op bouwplaatsen en voor doe-het-zelvers om bouten, schroeven, spijkers, draden of soortgelijke metalen voorwerpen door te snijden.

Afhankelijk van de lengte, het soort toepassing en de manier van bediening kunnen drie verschillende soorten boutensnijders van elkaar worden onderscheiden: eenhandige mini boutensnijders, tweehandige betonscharen en hydraulische boutensnijders op batterijen.

Belangrijke indicatoren voor de prestaties van betonsnijders zijn aan de ene kant de diameter van het te snijden voorwerp en aan de andere kant de hardheid ervan. Hoe hoger beide waarden zijn, des te moeilijker is het om het materiaal met het multifunctionele gereedschap te snijden.

Bij het woord boutensnijder denken veel mensen waarschijnlijk het eerst aan fietsendiefstal. Dat is niet verwonderlijk, want dieven gebruiken vaak een kniptang om fietssloten open te breken.  Maar ook al is het als multifunctioneel werktuig natuurlijk niet bedoeld voor diefstal, het werd speciaal ontworpen voor het snijden van metaalhoudende materialen. Of het nu gaat om een kromme spijker, een scheve bout, een motorslot, een stuk in ijzer in het beton  of een fietsslot: een boutensnijder overwint bijna elke weerstand.

Hoe zit een betonsnijder in elkaar en hoe werkt hij

Een boutensnijder is een handgereedschap met een eenvoudig ontwerp: het bestaat uit een lang handvat en relatief korte snijvlakken (bekken) waarin het te bewerken werkstuk wordt gestoken. De betonschaar verschilt van vele andere soorten tangen in de eerste plaats doordat hij meerdere gewrichten heeft (binnenste en buitenste draaiassen), wat dient om de hefboomwet te ondersteunen.

Voor de hoogste en meest doeltreffende krachtoverbrenging moet, na het openen van de bekken, het te knippen voorwerp zo dicht mogelijk bij het gewricht worden geplaatst, zodat bouten en andere metalen voorwerpen zonder problemen kunnen worden doorgeknipt, zelfs met weinig inspanning.

De hefboom: het belangrijkste principe van een goede betonschaar

Een tang is eigenlijk de verbinding van twee hefbomen met een gemeenschappelijk steunpunt. Een belangrijke functie van tangen is het versterken van de uitgeoefende handkracht. Door een hoge overbrengingsverhouding te construeren via een passend ontwerp van de tangpoten, het scharnier en de grijpbekken of snijkanten van een tang, bereiken ingenieurs een meervoudige versterking van de uitgeoefende kracht. Tegelijkertijd beperkt de grijpbreedte van de menselijke hand de openingsbreedte en dus de mogelijke lengte van de krachtarm. Om deze reden is het ontwerp van de verbinding van bijzonder belang.

Hoe kleiner de afstand tussen het snijpunt en het scharnierpunt (lastarm) en hoe langer de hefboom (krachtarm), hoe groter de snijkracht of hoe hoger de overbrengingsverhouding van de hefboom. Als de handgrepen korter zijn, is de hefboomoverbrenging kleiner en is er minder kracht beschikbaar voor het knippen.

De belangrijkste eigenschappen van goede betonscharen en boutensnijders

Uit een vergelijking van boutensnijders blijkt hoe belangrijk grootte, prestaties en ergonomie zijn bij praktisch gebruik. Afhankelijk van je projecten ligt de nadruk op gebruiksgemak of duurzaamheid en snijvermogen. Hier vind je informatie over de andere belangrijke functies.

Grootte en ontwerp

De grootte van het snijgereedschap staat in direct verband met de hefboomwerking. Hoe langer de handgrepen, hoe minder kracht je nodig zult hebben. Een grote boutensnijder van minstens 60 cm lang kan worden gebruikt om stalen elementen op de bouwplaats door te snijden. Aan de andere kant is een compacte boutensnijder met een handvatlengte van twintig centimeter voldoende voor de gereedschapskist van een doe-het-zelver. Sommige modellen hebben een schuine kop, zodat je metalen beugels of draden vlak kunt doorknippen.

Mate van hardheid van de kaken

De beste boutensnijders hebben extreem harde messen of kaken en snijden daarmee door sterke materialen. Vaak is dit gehard staal dat je gebruikt om het metaal waarmee je werkt te snijden. Om dit te doen, moet de snijkant harder zijn dan het materiaal, anders zal hij breken. Veel fabrikanten stempelen de hardheidsgraad op het gereedschap. Vooral de messen hebben een hoge HRC-graad.

Ergonomie

Om moeiteloos te kunnen werken, zijn veel knippers uitgerust met ergonomische handgrepen. Bekleding met padding of rubber beschermt je handen en voorkomt dat het gereedschap wegglijdt. Ergonomie speelt een belangrijke rol, vooral bij een groot, zwaar werktuig. Met een compacte boutensnijder profiteer je ook van meer comfort bij het knippen van gaas over een lange periode of bij het sleutelen aan een fiets.

Werkingsmodus

Er zijn mechanische en hydraulische boutensnijders die je gebruikt wanneer je in je eigen werkplaats of op het werk werkt. De mechanische knippers werken met spierkracht. De hydraulische boutensnijders daarentegen hebben een accu of elektriciteit nodig. Pneumatische boutensnijders zijn verkrijgbaar als een andere variant, hoewel deze vooral worden gebruikt door de brandweer.

Geschiktheid

Een krachtige boutensnijder is geschikt om bijvoorbeeld het vouwslot van je e-bike door te knippen als je de sleutel kwijt bent. De topmerken snijden metaal van 9 of zelfs 16 mm dik. Kleinere modellen snijden elektrische kabels met een diameter tot 4 mm of sloten tot 6 mm.

Extra’s

Kleine knippers kunnen vaak met een hand worden bediend, terwijl de grotere met twee handen te bedienen zijn. In vergelijking met zijsnijtangen zijn compacte en standaard boutensnijtangen groter en krachtiger. De beste boutensnijders hebben vervangbare snijkoppen en een uitgekiende ergonomie. Voor een langdurige duurzaamheid van het snijgereedschap zijn de snijkanten van de beste scharen inductiegehard.

Boutensnijders: welke varianten zijn er

De compacte boutensnijders en de grote apparaten zijn geschikt voor verschillende projecten. Welke keuze is, hangt af van je plannen. Een overzicht van de verschillende toestellen met hun typische kenmerken zal je helpen het juiste model voor je werkplaats te vinden.

Compacte boutensnijder

Voor het knippen van dunne draad en kleine werkstukken volstaat een compacte kniptang die je gemakkelijk met een hand kunt bedienen. Een eenhandige mini boutensnijder heeft vaak een lengte van ongeveer 20 cm. Het helpt je om door schroeven en spijkers te snijden. Ook het afdekken van kabels of het doorknippen van draadgaas is mogelijk met dit handige gereedschap. De kleine frees heeft niet genoeg kracht voor sterkere metalen onderdelen. Aan de ene kant is dit te wijten aan de korte hefboom, aan de andere kant aan de middelmatige staalkwaliteit.

Tweehandige boutensnijder

Klassieke boutensnijders zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer dertig 30 cm lengte. De gemiddelde maat is ongeveer zestig cm, en er zijn ook grote knippers met een lengte van negentig cm. Vanaf zestig cm openen de beste kniptangen een eenvoudig fietsslot, zodat je niet met een ijzerzaag hoeft te knoeien. In vergelijking met de compacte modellen hebben de grotere modellen een hogere hardheidsgraad en meer snijvermogen. Ze wegen echter meer, waardoor ze moeilijker te hanteren zijn. De vraag hier is hoe lang je werkt en hoe snel je armen moe worden.

Dexters Staaldraad Kniptan

Deze betonschaar snijdt door zeer harde metalen alsof ze boterzacht zijn. De tang zelf is gemaakt van hard staal en heeft scherpe messen. Dikke metalen staven, kettingsloten, buizen ….zijn gemakkelijk door te snijden. Dankzij de anti-sliplaag op het handvat kun je de schaar veilig bedienen.

Waarom is deze schaar een van de betere op de markt

 • Met deze snijtang kun je nauwkeurig werken
 • De schaar is extreem sterk door haar hardheid en de scherpe messen.
 • Je snijdt moeiteloos door stalen buizen, kettingen ….
 • De ergonomische handgreep met antislip laag zorgt ervoor dat je veilig kunt werken.
 • De tang is gemaakt van 
  hoogwaardige materialen en heeft een lange levensduur.
 • Je kunt metalen voorwerpen snijden tot zes millimeter dik.

Technische kenmerken

 • De schaar is gemaakt van staal en heeft een lengte van 62,5 centimeter.
 • De gemakkelijk te bedienen schaar weegt een kg.

BETONSCHAAR 30 / 750 mm

Deze 75 cm lange schaar heeft een kop van T8-staal en een handgreep van stampt koolstofstaal.

Deze schaar van Toolland weegt 3,915 kg en wordt je geleverd in een verpakking van 78 centimeter lang en vier centimeter hoog.

Topex Boutenknipper 750mm 12mm Max

Topex levert zoals altijd kwaliteit tegen concurrerende prijs. In hun labo testen ze alle gereedschappen volgens strenge kwaliteitseisen. Ook deze boutenschaar is een van de beste voor de doe-het-zelver. De fabrikant geeft je een garantie van vijf jaar. Deze garantie vervalt wel bij verkeerd gebruik van het gereedschap.

Technische kenmerken

 • Deze boutschaar is gemaakt van roestvrij staal dat gespoten is in zwart en blauw.
Frank De Zutter
Frank De Zutter
Als leraar biologie heb ik een grote passie voor alles wat met Fauna & Flora te maken heeft. Zo kweek ik mijn eigen groenten in een zelfgemaakte serre en beschouw ik mezelf ook als een hobby tuinman. Bij Techgeek ben ik verantwoordelijk voor het testen en reviewen van de laatste tuin & outdoorproducten. Bij vragen omtrent producten kan je mij steeds contacteren!

Gerelateerde berichten