5 beste aquariumverlichtingen: waar je zeker rekening mee moet houden bij aankoop

59

Een aquariumverlichting beïnvloedt de algen- en plantengroei. Om maar meteen ook een groot misverstand uit de weg te ruimen. Een teveel aan aquariumverlichting wordt vaak overschat. Deze achtergrondgedachte ontstaat dat veel verlichting binnen een aquarium geen kwaad kan. Het tegendeel is echter waar. Aquariumplanten functioneren een stuk beter met minder verlichting. Hiermee is dit in de wereld gestuurde onterechte fabeltje meteen ontkracht.

Vermijd teveel verlichting in het aquarium

Aquariumplanten die intens worden belicht, groeien harder. Op die manier worden de nodige voedingsstoffen sneller verbruikt. Hoe langer de aquariumverlichting aanstaat, hoe meer CO2 en bemesting aquariumplanten nodig hebben. Wanneer die bouwstenen om te groeien niet meer voldoende aanwezig zijn binnen jou aquarium, krijg je een explosie van algen.

Te weinig verlichting is ook niet goed

Wanneer je kampt met een te weinig aanwezige aquariumverlichting, leidt dit tot een te zwakke groei van aquariumplanten. Vooral de rode aquariumplanten hebben het daar heel moeilijk mee. Op die manier daalt de zuurstofproductie wat heel nadelig is voor je tropische vissen. Zij gaan naar lucht ‘happen’. Planten die slecht groeien hebben vaak nog andere oorzaken dan alleen maar het gebrek aan een aquariumverlichting.

Haal vooral je aquarium weg bij fel zonlicht

Heel veel aquariumliefhebbers zijn er heilig van overtuigd dat ze een voordeel halen wanneer je het aquarium bij het raam zet, zodat je het natuurlicht kan opvangen in plaats van kunstlicht te gebruiken. Helaas, driewerf helaas… dit is een verkeerde gedachtegang. Teveel rechtstreeks zonlicht is enorm schadelijk voor je aquarium. Vergeet immers niet dat teveel zonlicht algengroei bevordert. Bovendien vormt het ook een hinderpaal voor vissen die van bescherming willen genieten. Een ander negatief aspect is dat de vissen in de zomer het te warm krijgen. De moraal van het verhaal. Hou het aquarium weg van het raam en hang er een gordijn eventueel voor.

Enkele praktische tips over een aquariumverlichting

 • Veel aquariumverlichting

Teveel aquariumverlichting kan, tenzij je zorgt voor voldoende CO2 zuurstoftoevoer en voor voldoende voedingsstoffen, schade veroorzaken

 • Verschillende behoeften aan licht

Diverse aquariumplanten hebben verschillende behoeften aan licht. Zo geldt de algemene regel: rode aquariumplanten hebben een sterkere verlichting nodig dan groene aquariumplanten

 • Zet niet zomaar aquariumvissen bij elkaar

Een vaak voorkomende fout die aquariumfanaten maken, is dat ze aquariumvissen lukraak bij elkaar zetten. Vermijd dit in de mate van het mogelijke, omdat elke vissoort andere eisen aan de omgeving stelt. Sommige vissen voelen zich comfortabeler bij de juiste hoeveelheid licht. Het bepaalt de levensduur van je vissen.

 • Maak gebruik van een dekte achterwand

Zorg dat aan de achterzijde van het aquarium geen licht door kan. Op deze manier hebben tropische vissen (donkere) schuilmogelijkheden als ze zich willen terugtrekken. Voorzie als bodembedekking altijd een fijne kiezelsoort of het beste donkerkleurig grind.

De soorten aquariumverlichting

Een aquarium kan je op verschillende manieren verlichten. Er zijn 3 typen verlichting tegenwoordig op de markt: LED verlichting, HQL verlichting (halogeen) en TL-verlichting. De LED en halogeen verlichting zijn qua prijs een ietsje duurder, maar geven in ruil intenser en mooier licht op. Daartegenover staat dat het energieverbruik van een LED verlichting een heel stuk lager ligt dan de andere verlichting types en de lampen een langer leven zijn beschoren. Een TL-verlichting wordt het meest gekocht en dat heeft uiteraard te maken met de prijs die heel voordelig is. Dit type verlichting functioneert het beste wanneer het aquarium niet dieper is dan 50 centimeter. Maak daar sowieso een aandachtspunt van.

Hailea aco luchtpomp

Deze Aco luchtpomp van het merk Hailea is een luchtcompressor met piston zonder membranen. Het materiaal van de luchtpomp is vervaardigd uit hoogwaardig aluminium legering met zogenaamde koelribben. Het energieverbruik van deze pomp ligt aan de lage kant en heeft een vrij hoge luchtopbrengst. Het vermogen is 18 Watt.

 • Plus- en minpunten


Pluspunten
+ Vervaardigd uit hoogwaardige aluminium legering
+ Laag energieverbruik
+ De luchtopbrengst is vrij hoog

Minpunten
- Doet wat het moet doen en niets op af te keuren

 • Technische specificaties in een notendop


Merk: Hailea
Categorie: handmatige luchtbedpompen
Materiaal bestaat uit: kunststof
Gewicht aantal: 0,999 kilogram

VidaXL LED Onderwaterlamp Met Bubbels

De aquariumverlichting van het merk vidaXL beschikt over mooie kleuren en is speciaal ontworpen voor een aquarium. DE RGB LED-lampen bieden de mogelijkheid om de kleuren te veranderen. Dit creëert 's avonds een gezellige knusse sfeer. Er ontstaan bubbels als je het product combineert met een luchtpomp. Let wel op: deze luchtpomp wordt niet standaard meegeleverd en moet apart worden gekocht. Van een LED verlichting is het geweten dat het milieuvriendelijk en energiebesparend is. Bijkomend voordeel is dat de onderwaterlamp waterdicht is.

 • Plus- en minpunten


Pluspunten
+ Kleuren kunnen veranderen via de RGB LED lampen
+ Bubbels zijn mogelijk via een luchtpomp
+ De lamp aquariumlamp is milieuvriendelijk en energiebesparend

Minpunten
- De luchtpomp om bubbels te maken moet je apart kopen en is niet standaard meegeleverd

 • Technische specificaties in een notendop


Merk: vidaXL
Categorie: aquariumverlichtingen
Serie: vidaXL LED
Verlichting type: LED
Materiaal: plastic
Dier type: vis

Aquariumverlichting 46cm

De aquariumverlichting bestaat uit glas en bevat 28 LED's. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over de energierekening. Het glas biedt het grote voordeel dat het makkelijk is schoon te maken. Ook aan duurzaamheid werd gedacht door het stevig design. Het frame van de verlichting is vervaardigd uit aluminium. De verschillende aanwezige LED's geven een volledig effect en sfeer binnen het aquarium. Begeleid door een eenvoudige handleiding is het verlichttingsapparaat makkelijk te installeren.

 • Plus- en minpunten


Pluspunten
+ De verlichting zorgt voor een vol effect en er is geen onderhoud aan
+ Het snoer is extra lang met 1,2 meter
+ Het design is simpel en strak

Minpounten
- Niets op aan te merken

 • Specificaties in een notendop


Merk: Merkloos
Categorie: aquariumverlichtingen
Verlichting type: LED
Materiaal: glas
Dier type: vis
Gewicht aantal: 542 gram
Wattage per lichtpunt: 12 Watt

ProAqua - Aquariumverlichting

Deze LED aquariumverlichting van fabrikant DirectSupply bestaat uit 24 LED lampjes. De verlichting is makkelijk te installeren. Door de unieke speciale vorm is de verlichting haast op elk aquariumglas te plaatsen, op voorwaarde dat het glas een dikte van 5 millimeter heeft. Het is makkelijk te bedienen met een aan en uit knop. Standaard wordt een snoer meegeleverd met een lengte van 1 meter. Het gewicht bedraagt 200 gram. Per lichtpunt is de wattage 0,25 W. Het materiaal is vervaardigd uit kunststof. Het werkt enkel op elektriciteit.

 • Plus- en minpunten


Pluspunten
+ Bestaat uit 24 LED lampjes
+ Gebruiksvriendelijk dankzij een aan en uit knop
+ Materiaal bestaat uit kunststof

Minpunten
- Lampen worden redelijk warm

 • Technische specificaties in een notendop


Merk: DirectSupply
Categorie: aquariumverlichting
Verlichting type: LED
Materiaal bestaat uit: kunststof
Kleur: zilver
Dier type: vis
Gewicht aantal: 199 gram
Per lichtpunt wattage: 0,25 Watt

Philips 62488880 ultraviolette

De LED lampen hebben een zogenaamd klassiek uiterlijk. In het vakjargon wordt het ook wel eens het 'peertje' geheten. Doordat de aquariumverlichting een vrij laag energieverbruik heeft en een lange levensduur, wordt er niet alleen bespaard op energiekosten, maar ook op onderhoudskosten. De levensduur wordt geschat op plus minus 9000 uur. Het vermogen van de lamp is 11 Watt. Uitstekende kwaliteit. De hoogte is 23,6 centimeter en de breedte bedraagt 2,8 centimeter.

 • Plus- en minpunten


Pluspunten
+ Vrij laag energieverbruik
+ De lange levensduur van de lamp met 9000 uur
+ Heeft een klassiek uiterlijk

Minpunten
- Helemaal onderhoudsvrij is het niet

 • Technische specificaties in een notendop

Merk: Philips
Categorie: aquariumverlichtingen
Gewicht aantal: 53 gram
Dier type: vissen
Levensduur lamp: 9000 uur
Lamp voltage: 89 V
Vermogen lamp: 11 Watt

Gerelateerde berichten