Een aquariumverlichting beïnvloedt de algen- en plantengroei. Om maar meteen ook een groot misverstand uit de weg te ruimen. Een teveel aan aquariumverlichting wordt vaak overschat. Deze achtergrondgedachte ontstaat dat veel verlichting binnen een aquarium geen kwaad kan. Het tegendeel is echter waar. Aquariumplanten functioneren een stuk beter met minder verlichting. Hiermee is dit in de wereld gestuurde onterechte fabeltje meteen ontkracht.
Vermijd teveel verlichting in het aquarium
Aquariumplanten die intens worden belicht, groeien harder. Op die manier worden de nodige voedingsstoffen sneller verbruikt. Hoe langer de aquariumverlichting aanstaat, hoe meer CO2 en bemesting aquariumplanten nodig hebben. Wanneer die bouwstenen om te groeien niet meer voldoende aanwezig zijn binnen jou aquarium, krijg je een explosie van algen.
Te weinig verlichting is ook niet goed
Wanneer je kampt met een te weinig aanwezige aquariumverlichting, leidt dit tot een te zwakke groei van aquariumplanten. Vooral de rode aquariumplanten hebben het daar heel moeilijk mee. Op die manier daalt de zuurstofproductie wat heel nadelig is voor je tropische vissen. Zij gaan naar lucht ‘happen’. Planten die slecht groeien hebben vaak nog andere oorzaken dan alleen maar het gebrek aan een aquariumverlichting.
Haal vooral je aquarium weg bij fel zonlicht
Heel veel aquariumliefhebbers zijn er heilig van overtuigd dat ze een voordeel halen wanneer je het aquarium bij het raam zet, zodat je het natuurlicht kan opvangen in plaats van kunstlicht te gebruiken. Helaas, driewerf helaas… dit is een verkeerde gedachtegang. Teveel rechtstreeks zonlicht is enorm schadelijk voor je aquarium. Vergeet immers niet dat teveel zonlicht algengroei bevordert. Bovendien vormt het ook een hinderpaal voor vissen die van bescherming willen genieten. Een ander negatief aspect is dat de vissen in de zomer het te warm krijgen. De moraal van het verhaal. Hou het aquarium weg van het raam en hang er een gordijn eventueel voor.
Enkele praktische tips over een aquariumverlichting
- Veel aquariumverlichting
Teveel aquariumverlichting kan, tenzij je zorgt voor voldoende CO2 zuurstoftoevoer en voor voldoende voedingsstoffen, schade veroorzaken
- Verschillende behoeften aan licht
Diverse aquariumplanten hebben verschillende behoeften aan licht. Zo geldt de algemene regel: rode aquariumplanten hebben een sterkere verlichting nodig dan groene aquariumplanten
- Zet niet zomaar aquariumvissen bij elkaar
Een vaak voorkomende fout die aquariumfanaten maken, is dat ze aquariumvissen lukraak bij elkaar zetten. Vermijd dit in de mate van het mogelijke, omdat elke vissoort andere eisen aan de omgeving stelt. Sommige vissen voelen zich comfortabeler bij de juiste hoeveelheid licht. Het bepaalt de levensduur van je vissen.
- Maak gebruik van een dekte achterwand
Zorg dat aan de achterzijde van het aquarium geen licht door kan. Op deze manier hebben tropische vissen (donkere) schuilmogelijkheden als ze zich willen terugtrekken. Voorzie als bodembedekking altijd een fijne kiezelsoort of het beste donkerkleurig grind.
De soorten aquariumverlichting
Een aquarium kan je op verschillende manieren verlichten. Er zijn 3 typen verlichting tegenwoordig op de markt: LED verlichting, HQL verlichting (halogeen) en TL-verlichting. De LED en halogeen verlichting zijn qua prijs een ietsje duurder, maar geven in ruil intenser en mooier licht op. Daartegenover staat dat het energieverbruik van een LED verlichting een heel stuk lager ligt dan de andere verlichting types en de lampen een langer leven zijn beschoren. Een TL-verlichting wordt het meest gekocht en dat heeft uiteraard te maken met de prijs die heel voordelig is. Dit type verlichting functioneert het beste wanneer het aquarium niet dieper is dan 50 centimeter. Maak daar sowieso een aandachtspunt van.