5 beste aquariumfilters: binnenfilters versus buitenfilters

137

Hoe je het ook draait of keert: elk aquarium heeft een aquariumfilter nodig. De filter heeft als opdracht om voor de juiste waterkwaliteit te zorgen. Zonder deze aquariumfilter zullen de planten en vissen een kort leven beschoren zijn. Aquariumfilters vervullen een belangrijke functie om de fauna en flora balans in evenwicht te houden.

De belangrijkheid van techniek in een aquarium

Techniek in een aquarium is belangrijker dan je denkt. Denk maar in eerste instantie aan de verlichting, het gebruik van pompen en de onontbeerlijke filter. Het zorgt ervoor dat je aquarium in gezonde staat blijft en dat de bacteriebalans in het water op een normaal peil blijft. Zo houden filters het water schoon. Je kan kiezen tussen een binnenfilter of een buitenfilter.

  • Binnenfilter

Een binnenfilter zit zoals de naam doet vermoeden, in het aquarium zelf. Een klein nadeel is wel dat een binnenfilter in het gezichtsveld hangt. Een binnenfilter moet bovendien wel vaker worden schoongemaakt of te worden vervangen omdat het over het algemeen kleiner is. Een binnenfilter is in vergelijking met een buitenfilter heel eenvoudig en makkelijk te installeren en zorgt voor voldoende circulatie. Een binnenfilter is vooral geschikt voor een kleiner formaat van aquarium.

  • Buitenfilter

Wanneer je kiest voor een buitenfilter, dan heb je meer plaats nodig buiten het aquarium. Gelukkig kan je dit makkelijk verdoezelen door de buitenfilter onder of achter het aquarium te plaatsen. Het grote voordeel is dat je zelf niet het aquarium moet ingaan om de filter schoon te maken. Als je niet over voldoende ruimte beschikt buiten het aquarium, zit er niets anders op dan een binnenfilter aan te schaffen.

Juiste verlichting in het aquarium kiezen

Elk aquarium heeft de gepaste verlichting nodig. Heel vaak krijgt de gedachte de bovenhand dat heel veel verlichting goed is. Maar mispak je hier niet mee. Vaak is dit helemaal niet het geval. Je kan te weinig licht hebben, maar ook wel eens te veel. Wanneer je teveel verlichting hebt, dan groeien aquariumplanten veel sneller. De andere kant van de medaille is dat de voedingsstoffen ook vlugger worden verbruikt. De planten hebben met andere woorden meer CO2 nodig. Hierdoor ontstaan heel veel algen en dat is het laatste wat je in je aquarium wil. Bij te weinig verlichting groeit de aquariumflora weer langzamer dan normaal. Hierdoor zakt de zuurstofproductie wat een negatieve invloed kan hebben op de gezondheid van je (tropische) vissen. Nog een klein advies. Om een groot misverstand uit de wereld te ruimen. Zonlicht vervangt nooit het kunstlicht in het aquarium. Meer nog. Het zorgt er alleen maar voor dat er nog meer algen in je aquarium gaan groeien en dat is uiteraard niet de bedoeling. Vissen die van beschutting houden worden gehinderd door het zonlicht. Verlies bovendien niet uit het oog dat in de zomer het water te warm gaat worden. Een aquarium in volle zonlicht zetten is op geen enkele manier een goed idee.

Deze 5 beste aquariumfilter functioneren uitstekend:

Superfish AquaFlow 300


Met deze aquariumfilter AquaFlow 300 van het merk SuperFish blijft jou aquarium netjes. Deze filter is uiterst geschikt voor een koudwater- en een klein tropisch aquarium. De aquaflow beschikt over een Dual Action cassette met 100 procent filterschuim (open structuur) en actieve kool. Dit staat garant voor helder water en voor een optimale filtering. Ideaal voor een aquarium van 150 tot 300 liter inhoud. Opvallend is de stille werking van de aquariumfilter.

  • Plus- en minpunten

Pluspunten
+ De Aquaflow bevat een Dual Action cassette en is bijgevolg dubbel actief
+ Ideaal voor een klein tropisch aquarium
+ Uiterst geschikt voor aquaria tussen de 150 en 300 liter
+ De stille werking is opvallend

Minpunten
- Weinig of niets op aan te merken

  • Specificaties in een notendop

Merk: SuperFish
Categorie: aquariumfilters
Filter type: binnenfilter
Pompcapaciteit maximaal: 500 tot 1000 liter

SuperFish AquaFlow Easy Click 100 Cartridge


Zonder een aquariumfilter blijft geen enkel aquarium mooi helder. Deze pomp bespaart je vooral last van algen en allerhande viezigheid. De AquaFlow Easy Click 100 Cartridge van Superfish staat garant dat de kwaliteit van het water gevoelig verbetert. De cartridge huldigt het Dual Action principe. Dit bestaat uit filterschuim en Crystal Clear. Het is een combinatie van actieve kool en zeoliet, dat verontreiniging van ammoniak, kleurstoffen en verontreiniging uit het water verwijdert. Hierdoor krijg je minder algengroei en blijft het fosfaat- en nitraat gehalte beperkt. Je dient 1 keer per maand de filtercassette te vervangen. Standaard worden 3 cartridges meegeleverd.

  • Plus- en minpunten

Pluspunten
+ De cartridges bevatten het Dual action principe
+ De algengroei blijft beperkt
+ Er worden standaard 3 cartridges meegeleverd

Minpunten
- Het vervangen van de cartridges om de mand lijkt te lang

  • Specificaties in een notendop

Merk: SuperFish
Categorie: aquariumfilter
Filtermateriaal type: filtercassettes
Filtratie type: mechanisch
Gewicht aantal: 233 gram
Filtermateriaal type: filtercassettes
Filtratie type: mechanisch

VidaXL Aquarium Filter Pomp

Deze aquariumfilter - met actieve koolstof - is volledig onderdompelbaar in je aquarium. Op deze manier zal de oplosbaarheid van de zuurstof in het aquariumwater worden verhoogd. De aquariumpomp is vervaardigd uit keramiek. De omhulsels en de assen zijn roestvrij en waterproof. De pomp kan zowel zoet als zout water filteren. De aquariumfilter doet perfect zijn werk tot 300 liter per uur. De pomp hoor je nauwelijks.

Plus- en minpunten

Pluspunten
+ De aquariumfilter is volledig onderdompelbaar
+ Filtert 300 liter per uur
+ Zorgt voor gerevitaliseerd en helder water

Minpunten
- Meer geschikt voor kleinere aquariums

Specificaties in een notendop

Merk: VidaXL
Categorie: aquariumfilter
Filter type: binnenfilter
Geschikt grootte aquarium: tot 40 liter
Pompcapaciteit maximaal: tot 300 liter per uur
Materiaal bestaat uit: plastiek

Superfish 50 AquaFLow Easy Click Cartridge


Deze 50 AquaFLow Easy Click Cartridge van Aquafish is een aquariumfilter die je slechts éénmaal per maand moet vervangen. Dit neemt je heel wat werk uit handen. De cartridge vervangen verloopt als een fluitje van een cent. Het zuivert het water optimaal en zorgt dat er voldoende zuurstof in het water binnenkomt. Dit toestel spaart je een zuurstofpomp uit. Wat vooral opvalt is het gebruiksgemak van deze aquariumfilter omdat het ook onderhoudsvrij is.

  • Plus- en minpunten

Pluspunten
+ Het is helemaal onderhoudsvrij
+ Het vervangen éénmaal per maand verloopt vlotjes en binnen de korste keren
+ Zuivert probleemloos het water optimaal

Minpunten
- Niets op aan te merken

  • Specificaties in een notendop

Merk: SuperFish
Categorie: aquariumfilters
Filter type: binnenfilter
Filtratie type: mechanisch

SuperFish AquaFlow Dual Action 50

Wanneer je een aquarium netjes en proper wil houden, zal je sowieso beroep moeten doen op filters. Deze AquaFlow Dual Action 50 van Superfish is een aquariumfilter die zijn diensten bewijst in een kleine tropische en koudwater aquarium met het zogenaamde Easy Clean systeem dat zorgt voor de optimale filtering en het zuiveren van mooi, helder water. Uitstekende binnenfilter. Klein minpuntje: het apparaat is vrij luidruchtig.

  • Plus- en minpunten

Pluspunten
+ Ideale binnenfilter voor een klein tropisch aquarium
+ De aquariumfilter kan je gebruiken in koudwater
+ Superfish staat bekend voor de goede kwaliteit in materialen

Minpunten
- Tamelijk luidruchtig

  • Specificaties in een notendop

Merk: SuperFish
Categorie: aquariumfilters
Filter type: binnenfilter
Geschikt voor grootte aquarium: tot 300 liter
Gewicht aantal: tot 500 gram

Gerelateerde berichten