Een aquariumthermometer heeft een belangrijke functie in het aquarium. Dat is dat het de temperatuur van het water detecteert. Dit is echter niet gewoon water, maar de habitat van de bewoners van het aquarium. Daartoe moet het de milieuomstandigheden bieden die vissen en planten nodig hebben. Daartoe moet ook in het aquarium de juiste temperatuur heersen. Dit wordt gegarandeerd door de thermometer.
Om zijn functie te kunnen vervullen, moet de thermometer nauwkeurig zijn. De basisregel hier is dat een digitaal toestel nauwkeuriger is dan een analoge thermometer. Goede nauwkeurigheid is wanneer de afwijking niet meer dan één graad bedraagt. Maar dat is niet alles. Lezen is ook gemakkelijker met digitale apparatuur, zodat het sneller en min of meer terloops kan gebeuren.
Bovendien moet het display ook de temperatuurcurve volgen. Dit betekent dat het niet te veel achter kan blijven bij veranderingen. Dan zouden de vissen bedreigd worden. Hier is het van belang dat een sensor in het water het mogelijk maakt de meting snel uit te voeren. Sensoren die zich in een thermometer aan de buitenkant bevinden, zijn daarentegen het traagst.
Tussen de twee uitersten bevinden de sensoren zich in de behuizing, terwijl de thermometer zelf zich in het water bevindt. Ook hier duurt het langer voordat een verandering wordt aangegeven. Aan de andere kant is dit nog altijd sneller dan met een thermometer buiten de tank.
Wat is een aquariumthermometer
Een aquarium thermometer is een apparaat dat de temperatuur van het water in het aquarium meet en weergeeft. Het hele apparaat kan onder water zijn of alleen een sonde. Als het glas aan de buitenkant is gemonteerd, wordt de meting door het glas heen verricht.
Hoe werkt een aquarium thermometer?
Een aquariumthermometer werkt volgens een eenvoudig uitgangspunt. Het meet dan hoe warm het water is en geeft het resultaat weer. Dit is echter een beetje simplistisch. Er zijn in feite enkele verschillen in detail.
In het geval van een analoge thermometer worden de meting en de weergave verricht door de warmte van het water op de thermometer over te brengen. Dit heeft tot gevolg dat een vloeibare substantie binnenin expandeert. Dit zorgt ervoor dat het in het glas naar boven beweegt en geeft tegelijkertijd op een schaal aan wat de heersende temperaturen in het water zijn.
Digitale toestellen nemen de meting elektronisch op. Om dit te doen, hebben ze elektriciteit uit een batterij nodig. Tegelijkertijd wordt de meting op een display weergegeven. Het scherm haalt zijn stroom uit dezelfde batterij. In principe kan dit proces zonder vervorming worden uitgevoerd, omdat hier geen vloeistof uitzet. Afhankelijk van de constructie is dit echter niet altijd het geval. Er zijn bijvoorbeeld apparaten die alleen periodiek de temperatuur meten om energie te besparen. In andere toestellen wordt de meting vertraagd door de plaats van de sensor.
Welke soorten aquariumthermometers zijn er?
De verschillende soorten aquariumthermometers verschillen naar gelang van verschillende criteria. De manier van gebruik, de montage en de positie van de sensor spelen een rol. Deze factoren hebben ook een effect op de functie.
De oudste ontwerpen zijn analoge thermometers. Hiermee wordt warmte overgebracht op een medium, een vloeistof in een glazen buis. Hierdoor zet het medium uit of krimpt. Hierdoor beweegt het door de glazen buis en wordt de temperatuur zichtbaar op een schaalverdeling naast de buis.
Een digitale thermometer maakt gebruik van een warmtesensor die permanent in werking is of periodiek meet. De resultaten van de metingen worden op een display weergegeven. Periodieke meting detecteert veranderingen met een vertraging, maar bespaart stroom. Dit betekent dat de batterij langer meegaat.
De thermometer kan aan de binnen- of buitenzijde van het aquarium worden geplaatst. Aan de binnenkant, staat het constant onder water. Aan de buitenkant, is het redelijk veilig voor het water.
Plaatsing aan de binnenzijde maakt meting met een sensor direct in de behuizing mogelijk. Hierdoor wordt de ontdekking van een verandering echter vertraagd. In dit geval moet de verandering eerst via de behuizing naar de sensor worden overgebracht.
Montage aan de buitenkant betekent dat het toestel zich buiten het water bevindt. Dit betekent dat een meting door het raam kan worden gedaan. Maar ook hier moet de temperatuur eerst worden overgebracht, zodat er een vertraging is. Als alternatief kunnen sondes worden gebruikt die rechtstreeks in de tank worden geplaatst.
Waarom is een aquariumthermometer überhaupt nodig
Het leven in een aquarium vormt zijn eigen ecosysteem. Vissen en planten hebben een natuurlijke omgeving die ze nodig hebben om te overleven. Dit wordt gesimuleerd in het ecosysteem van de tank. Ook de temperatuur wordt hierin meegenomen. In feite is het een belangrijke factor. Dit komt doordat de vissen zich niet kunnen aanpassen aan ongewenste temperaturen.
Om ervoor te zorgen dat de juiste temperatuur in het aquarium heerst, kan bijvoorbeeld een verwarming worden geïnstalleerd. Het probleem is echter dat de temperatuur bekend moet zijn. Hoewel het verwarmingselement op een waarde kan worden ingesteld, is een meting toch nodig. Deze wordt dan gebruikt om de werking van de aquariumverwarming te controleren.