De 5 beste am4 moederborden voor je pc

113

Een moederbord is een erg belangrijk onderdeel van bijvoorbeeld een laptop. Moederborden kunnen voorkomen in meerdere soorten en maten en er kunnen dan ook belangrijke verschillen zitten tussen de diverse varianten. Onder meer de specificaties kunnen enorm variëren. In de ene situatie is de ene moederbord een betere keuze dan de ander. Ook tussen verschillende am4 moederborden kunnen verschillen zitten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verschil in aantal geheugensloten. Hieronder lees je meer over de 5 beste am4 moederborden, maar ook over de voordelen, nadelen en specificaties van iedere variant.

GIGABYTE Moederbord B450M

Ook deze variant is er één die ideaal is voor onder andere tijdens het gamen. Het gaat om een erg sterk moederbord met wederom als processorfabrikant AMD. De meeste gebruikers zijn er erg tevreden over. De processor socket is socket AM4 en tot de compatibele processors behoren onder andere AMD Athlon, AMD Ryzen 3 en AMD Ryzen 5. Daarnaast zijn ook de ondersteunende geheugentypes DDR4-SDRAM aanwezig. Het geheugenslot type is zoals dat bij velen het geval is DIMM. Één van de minpunten van dit apparaat is echter wel dat het interne geheugen maar 32 GB is. Voor een am4 moederbord is dit een relatief kleine capaciteit, maar voor degenen bij wie de capaciteit niet al te veel uitmaakt kan deze variant alsnog een erg goede keuze zijn. In totaal zijn er bi het apparaat 2 geheugensloten aanwezig.

Daarnaast beschikt het am4 moederbord over 3 4-pin casefan headers, maar ontbreken de 3-pin casefan headers wel. Wat betreft de PCIe x1 sloten zijn er in totaal 2 aanwezig. Het moederbord heeft 1 M.2 slot en ook 1 PCIe x16 slot. Een voordeel is wel dat er zeker 4 SATA-aansluitingen aanwezig zijn. Tevens heeft het moederbord 2 USB 2.0 poorten en 4 USB 3.0 poorten. USB-C poorten en USB 3.1 ontbreken echter wel. Al met al is het product over het algemeen wel een goede keuze.

Gigabyte GA-B450M-DS3H V2

Dit moederbord is gebaseerd op de AMD B450 chipset. Het apparaat ondersteunt door middel van een een AM4 socket AMD-processoren. Het maximale geheugen waarover deze variant beschikt is 128 GB. Indien je dus op zoek bent naar een am4 moederbord met een hoog geheugen, dan kan dit een goede optie zijn voor je. Een ander voordeel van deze variant is dat het onboard geluid heeft, een gigabit LAN-interface en zeker 4 geheugensloten.

Er is 1 ethernet poort aanwezig, maar de 3-pin casefan headers ontbreken wel. Indien je de 3-pin casefan headers een belangrijk punt vindt kan dit dus wel een nadeel zijn van deze variant. Wel beschikt de am4 moederbord over een 4-pin casefan header, een M.2 slot en een PCIe x1 sloten. Tevens zijn er 2 PCIe x16 sloten en 4 SATA-aansluitingen aanwezig. Ook USB poorten ontbreken niet, sterker nog, het zijn er aardig wat. In totaal beschikt het apparaat namelijk over 4 USB 2.0 poorten en 4 USB 3.0 poorten. USB 3.1 en USB-C poorten zijn wel afwezig. De form factor van het apparaat is ATX en verder is er ook een HDMI ingang aanwezig bij het am4 moederbord.

Gigabyte B450 AORUS ELITE

Ook dit am4 moederbord is een erg sterke en kwalitatief goede variant. Het is wederom een variant waarvan de processorfabrikant AMD is. De processor socket van de moederbord is socket am4 en enkele compatibele processors van deze variant zijn AMD Athlon, AMD Ryzen 3, AMD Ryzen 3 3rd Gen en AMD Ryzen 5. Wat betreft de ondersteunende geheugen types zijn de types DDR4-SDRAM aanwezig. Het geheugenslot type is zoals dat bij meerdere varianten uit dit rijtje het geval is DIMM. De opslagdrive die aanwezig is is SSD. Dit is op zich kwalitatief prima, maar voor sommigen is het een nadeel dat SSD de enige aanwezige opslagdrive is. Dit is immers een variant die naast de SSD drive geen HDD drive heeft. De maximum resolutie is 4096 x 2160, wat wederom zeer hoog is. Het maximale interne geheugen is 64 GB.

Dit is niet weinig, maar ook niet extreem veel. Voor iemand die specifiek op zoek is naar een am4 moederbord met een zeer hoog intern geheugen kan dit dus wel een nadeel zijn. Er is 1 ethernet poort aanwezig en er zijn zeker 5 4-pin casefan headers aanwezig. Een minpunt is echter wel dat de 3-pin casefan headers ontbreken bij deze variant. Verder zijn er wel nog 2 M.2 sloten, 2 PCIe x1 sloten en 2 PCIe x16 sloten. SATA-aansluitingen heeft deze variant wel veel, namelijk 6. Ook zijn er 4 USB 2.0 poorten aanwezig wat relatief veel is. USB 3.0 poorten zijn er 4 maal en DVI-D HDCP 1 maal. Poorten die echter wel ontbreken zijn USB-C en USB 3.1. Over het algemeen heeft deze variant dus veel opties, maar er zijn enkele specifieke zaken die ontbreken. Het is dus een aanrader wel goed te checken of alles wat je zoekt er tussen zit. Indien er voor jou niets belangrijks ontbreekt is deze variant een goede keuze. Ook een Nederlandstalige handleiding ontbreekt niet.

Gigabyte B550M AORUS ELITE AMD B550

Bij dit am4 moederbord is zoals bij meerdere varianten uit dit rijtje het geval is, AMD de processorfabrikant. Het is een goed en sterk am4 moederbord waar veel gebruikers zeer tevreden over zijn. De aanwezige compatibele processors zijn onder meer AMD Ryzen 3 3rd Gen, 3rd Generation en AMD Ryzen 5. Daarnaast zijn er uiteraard ook ondersteunende geheugentypes. Bij deze variant gaat het hierbij om DDR4-SDRAM. Dit is echter wel een statistiek die los staat van het zogenaamde geheugen slots type. Het geheugen slots type is namelijk DIMM. Een voordeel van het moederbord is dat de opslagdrives zowel aanwezig zijn in HDD als in SSD. Dit zijn twee verschillende soorten opslag, maar dit apparaat heeft ze dus allebei. Het maximale geheugen van de grafische adapter is 16.000 MB.

De maximale resolutie die het apparaat te bieden heeft is zeker 4096 x 2160 Pixels, wat zeer hoog is. Dit is dan ook één van de onderscheidende pluspunten van dit moederbord. Verder is het externe interface type Gigabit Ethernet en is er sprake van een maximum intern geheugen van zeker 128 GB. De grote capaciteit waarover het am4 moederbord beschikt is tevens één van de voordelen ervan. Velen vinden het dan ook erg belangrijk dat er sprake is van veel opslaggeheugen. Het type intern geheugen is DDR4. Er is in totaal wel maar slechts 1 externe poort aanwezig, maar er zijn wel 4 USB 2.0 poorten. Het apparaat beschikt over 1 HDMI ingang en 2 type A USB 3.2 Gen 2 ingangen. Ook de handleiding is beschikbaar in de Nederlandse taal. Indien je het 1 en ander dus nog wilt uitzoeken en lezen alvorens je met het apparaat aan de slag gaat, is dit een erg handige optie. De fabrieksgarantie op het artikel is 1 jaar geldig

Asus ROG STRIX B450-F

Dit moederbord is een uitstekende variant voor onder andere bij het gamen. Het is best een goede optie om je te verdiepen in het moederbord indien je een fanatieke gamer bent die dit ook regelmatig vanaf zijn of haar laptop doet. Het am4 moederbord beschikt over onder andere de compatibele processors AMD Athlon, AMD Ryzen 3 en AMD Ryzen 5. Verder is dit een variant met de ondersteunende geheugentypes DDR4-SDRAM. Het geheugenslot type is DIMM. In totaal heeft het am4 moederbord 4 verschillende geheugensloten. Het maximale interne geheugen is 64 GB. Veel gebruikers ervaren deze variant als een kwalitatief goede keuze. Daarnaast wordt ook de kwaliteit/prijs verhouding als zeer goed ervaren.

Weinig voordelen zijn er maar aanwezig bij het product. Een punt dat echter wel als minpunt ervaren kan worden is dar de handleiding bij het product enkel beschikbaar is in de Franse taal. Het product beschikt in totaal over 3 4-pin casefan headers 2 M.2 sloten en 3 PCIe x16 sloten. Daarnaast zijn er bij het moederbord zeker 6 SATA-aansluitingen aanwezig. Ook beschikt deze variant over 2 USB 2.0 poorten. Velen vinden dit erg handig. Wat betreft de USB-C poorten is er wel maar 1 aanwezig. In de meeste gevallen is echter ook dit voldoende. Bij het product krijg je als klant een fabrieksgarantie die zo'n jaar geldig is

Jordi Declerq
Jordi Declerq
Sinds jongs af aan ben ik gepassioneerd door alles wat met computers en elektronica te maken heeft. Overdag vind je mij als verkoper in een IT winkel, s'avonds kom je me dan weer tegen op World of Warcraft. Ik noem mezelf graag een echte geek en review dan ook regelmatig de laatste nieuwe gadgets. Wordpress sites maak ik sneller met WP Rocket

Gerelateerde berichten