De 5 beste aluminium steigers bekeken

54

Een aluminium rolsteiger aanschaffen is geen alledaagse aangelegenheid. Steigers moeten immers volgens bepaalde kwaliteitsnormen worden gefabriceerd. Beknibbelen op de veiligheid heeft daarom ook geen enkele zin. Een aluminium steiger wil je als basismateriaal wanneer je klussen in je planning hebt staan. Het gereedschap moet bij voorkeur gecertificeerd zijn. Het is belangrijk op voorhand te weten waarvoor je een steiger gaat gebruiken en waar je het gaat gebruiken. Ben je een handige Harry die rond je huis wil gaan klussen of ben je een professionele doe-het-zelver? Wanneer je deze laatste bent gelden strengere regels waar een aluminium steiger aan moet voldoen. Met professioneel gebruik wordt trouwens bedoeld: een bouwaannemer die op een uitzonderlijke hoogte een dakkapel gaat plaatsen of een schilder die op vrije ongewone hoogte een klus moet klaren. Bij professioneel gebruik wordt trouwens geen verschil gemaakt tussen de grootte van een bedrijf: of je nu een bouwonderneming bent met een handvol personeelsleden of een zelfstandige van een eenmanszaak bent. Een steiger moet wel aan een specifieke Europese wetgeving voldoen.

Waar moet je opletten bij de aankoop van een aluminium steiger?

Wanneer je concrete plannen hebt om een aluminium rolsteiger aan te schaffen, zal je op voorhand eerst voor jezelf moeten uitmaken waarvoor je de aluminium rolsteiger gaat gebruiken. Met deze aandachtspunten zal je moeten rekening houden:

 • De werkhoogte waar je de klussen uitvoert

Met werkhoogte wordt eigenlijk het volgende bedoeld: de hoogte van het platform plus 2 meter. Heel veel mensen kopen in de praktijk een aluminium steiger van 10 meter die ze dan later polyvalent kunnen gebruiken. Zo kunnen ook 2 kleinere stellingen naast elkaar worden gezet bij het uitvoeren van werkzaamheden.

 • Rekening houden met de lengte van de stellage

De lengte van een aluminium steiger wordt vooral bepaald door de lengte van de werkvloer, de eventuele heupleuning en de schoren. De standaardlengtes zijn: 1.90, 2.50 en 3.05 meter. De populairste en meest verkochte uitvoering is de minddenmaat 2,50 meter lengte.

 • Bepaal zelf de breedte van de aluminium steiger

Stel dat je 2 vloeroppervlakken naast elkaar wil gaan leggen, dan doe je er het best aan om een brede steiger aan te schaffen van 1,35 meter breed. Andere standaard maatvoeringen zijn 0.75 en 0.90 meter. De 0.90 afmeting heeft het bijkomend voordeel dat je het vloeroppervlak kunt neerleggen zodat de je de leuningen of de schoren van plaats moet veranderen. Dit heeft alles te maken met de extra ruimte van 15 centimeter.

 • Voldoet de stellage aan de nieuwe regelwetgeving

Een aluminium steiger moet bij professioneel gebruik aan bepaalde normen voldoen, ook wel in het vakjargon de zogenaamde opbouwnormen genoemd. Neem een betrouwbare leverancier in de arm die op de hoogte is van de laatste regelgevende wetten. Daarnaast speelt ook de plaats van de rolsteiger een rol: wordt de stellage tegen de gevel geplaatst of staat de steiger volledig vrijstaand opgesteld?

ALUMEXX ROLSTEIGER SLS83 - 8,3 meter werkhoogte

Deze SLS steiger van het merk Alumexx is vooral bedoeld voor semi-professionele en beroepsgebruikers. Het werkplatform heeft een lengte van 250 centimeter en is te verkrijgen voor verschillende werkhoogtes: 4,3 meter; 5,3 meter; 6,3 meter; 7,3 meter; 8,3 meter; 9,3 meter en 10,3 meter. De SLS is voornamelijk geschikt voor werkplekken waar je een brede aluminium steiger niet kwijt kunt en waar wel een rolsteiger met een vrij lange vloerlengte vereist is. De steiger voldoet aan de Europese wetgevingen en werd het certificaat EN-1004 toegekend. Dankzij de smallere breedte van de steiger kan dit gereedschap voor de professionele vakman op een eenvoudige wijze worden verplaatst wat je vooral tijd spaart. Deze SLS smalle rolsteiger serie is vervaardigd van 2 mm dik lichtgewicht aluminium. De dubbel geremde zwenkwieltjes hebben een breedte van 20 millimeter.

Pluspunten

 • Dit is een betaalbare (semi-) professionele steiger die voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt
 • De rolsteiger voldoet aan de Europese wetgevingen en is gecertificeerd
 • De verplaatsing van de rolsteiger is heel makkelijk dankzij de smalle breedte

ESCALO GARDENFOLD TUINSTELLING

Zoals het woord Gardenfold al doet vermoeden is deze aluminium steiger van fabrikant Escalo het ideale werktuig voor de doorgewinterde manusjes-van-alles die tuinklussen wil gaan uitvoeren. Het platform bestaat uit een gegalvaniseerde antislipvloer en een leuning, die samen kunnen worden gemonteerd. Via de bevestigde zijdelingse PU wielen is de robuuste stelling eenvoudig te verplaatsen op los zand of gras. Een bijkomend groot voordeel is dat de stelling makkelijk opvouwbaar is waardoor plaatsgebrek niet aan de orde is. De Gardenfold doet vooral dienst zoals eerder vermeld bij tuinhobbyisten die op zoek zijn naar een makkelijk samen te stellen handgereedschap. Het platform kan op 3 hoogtes worden versteld: 33, 57 en 82 centimeter.

Pluspunten

 • Deze Gardenfold stelling is een uiterst geschikt gereedschap voor de (hobby) tuinliefhebber
 • Het is een aluminium steiger die op 3 platformhoogtes kan worden versteld
 • De stelling neemt nauwelijks plaats in omdat dit steigertype opvouwbaar is

ALUMEXX KAMERSTEIGER - 3,15 m werkhoogte

Deze zogenaamde kamersteiger is ideaal om zowel binnen als buiten multifunctioneel te gebruiken. De werkhoogte is vastgesteld op ruim 3 meter. Dankzij het makkelijke en stevige vouwsysteem is de aluminium steiger binnen de 60 seconden klaar om aan de werkzaamheden te beginnen. De steiger beantwoordt aan de wettelijke normering N-EN 1004 met TÜV certificaat. Het gebruikte materiaal bestaat uit hoogwaardig aluminium waarbij voldoende aandacht werd besteed aan de duurzaamheid. De maximale belasting schommelt rond de 400 kilogram.

Pluspunten

 • De aluminium steiger heeft dubbel geremde wielen van 125 millimeter
 • Een degelijke kamersteiger die zowel binnen of buiten kan worden ingezet of rond je bouwplaats
 • Het vouwsysteem zorgt ervoor dat de steiger binnen de kortste keer is opgezet

BOVAK VERTSTELBAAR ROLSTEIGER

De hoofdletter 'V' van veiligheid staat centraal als je een steiger of ladder koopt. Of het nu gaat om het dagelijks gebruik of voor professionele doeleinden maakt nauwelijks of niets uit. Deze ladder is gecertificeerd door TÜV volgende Europese wetgevingsregels. De rolsteiger is uiterst geschikt om professionele klussen uit te voeren. Het past perfect in het plaatje van een professioneel klusbedrijf of voor de meer doorgewinterde thuisklusser. De rolsteiger valt op door de grote afmetingen en kan perfect tot op een werkhoogte van 6 meter worden gebruikt. Het werkplatform bevat zelfs een ingebouwde luifel. De gewenste werkhoogte kan je instellen via de nieuwste telescoopfunctie. Een speciale lock functietool zorgt ervoor dat je op elke hoogte je werkzaamheden op een veilige wijze kunt uitvoeren zonder dat je je zorgen hoeft te maken in verband met het veiligheidsaspect.

Pluspunten

 • Het steigerplatform - met de ingebouwde luifel - van fabrikant Bovak heeft een hoge kwaliteit
 • De wieltjes van de aluminium steiger hebben een loopoppervlak dat uit rubber bestaat. Hierdoor is deze steiger ook makkelijk binnen te gebruiken
 • De steiger heeft een unieke telescoopfunctie wat je heel veel tijd bespaart in het monteren of demonteren

ALDORR HOME

Deze multifunctionele universele aluminium steiger van fabrikant Aldorr is perfect inzetbaar om bepaalde klussen te klaren in de tuin, een werkplaats of rondom je woning. Het woord allround geeft perfect weer wat deze ladder allemaal kan: in een mum van tijd kan de steiger worden omgeturnd in een steiger, een stapladder of een ladder. Bij aanschaf heb je meteen een 3-in-1 configuratie. Dankzij het stevig gebruikte materiaal is de aluminium steiger bestand tegen ladingen van 150 kilogram. De steiger voldoet aan de Europese veiligheidsnorm EN10004. Met de wieltjes kan de stelling naar elke plaats worden gereden op een vrij eenvoudige manier.

Pluspunten

 • Ideaal voor gebruik, zowel buiten- als voor binnenklussen
 • Het groot werkplatform is makkelijk in de hoogte verstelbaar
 • Het is een 3-in-1 ladder: steiger, ladder en trapladder
Frank De Zutter
Frank De Zutter
Als leraar biologie heb ik een grote passie voor alles wat met Fauna & Flora te maken heeft. Zo kweek ik mijn eigen groenten in een zelfgemaakte serre en beschouw ik mezelf ook als een hobby tuinman. Bij Techgeek ben ik verantwoordelijk voor het testen en reviewen van de laatste tuin & outdoorproducten. Bij vragen omtrent producten kan je mij steeds contacteren!

Gerelateerde berichten