Een aluminium rolsteiger aanschaffen is geen alledaagse aangelegenheid. Steigers moeten immers volgens bepaalde kwaliteitsnormen worden gefabriceerd. Beknibbelen op de veiligheid heeft daarom ook geen enkele zin. Een aluminium steiger wil je als basismateriaal wanneer je klussen in je planning hebt staan. Het gereedschap moet bij voorkeur gecertificeerd zijn. Het is belangrijk op voorhand te weten waarvoor je een steiger gaat gebruiken en waar je het gaat gebruiken. Ben je een handige Harry die rond je huis wil gaan klussen of ben je een professionele doe-het-zelver? Wanneer je deze laatste bent gelden strengere regels waar een aluminium steiger aan moet voldoen. Met professioneel gebruik wordt trouwens bedoeld: een bouwaannemer die op een uitzonderlijke hoogte een dakkapel gaat plaatsen of een schilder die op vrije ongewone hoogte een klus moet klaren. Bij professioneel gebruik wordt trouwens geen verschil gemaakt tussen de grootte van een bedrijf: of je nu een bouwonderneming bent met een handvol personeelsleden of een zelfstandige van een eenmanszaak bent. Een steiger moet wel aan een specifieke Europese wetgeving voldoen.
Waar moet je opletten bij de aankoop van een aluminium steiger?
Wanneer je concrete plannen hebt om een aluminium rolsteiger aan te schaffen, zal je op voorhand eerst voor jezelf moeten uitmaken waarvoor je de aluminium rolsteiger gaat gebruiken. Met deze aandachtspunten zal je moeten rekening houden:
- De werkhoogte waar je de klussen uitvoert
Met werkhoogte wordt eigenlijk het volgende bedoeld: de hoogte van het platform plus 2 meter. Heel veel mensen kopen in de praktijk een aluminium steiger van 10 meter die ze dan later polyvalent kunnen gebruiken. Zo kunnen ook 2 kleinere stellingen naast elkaar worden gezet bij het uitvoeren van werkzaamheden.
- Rekening houden met de lengte van de stellage
De lengte van een aluminium steiger wordt vooral bepaald door de lengte van de werkvloer, de eventuele heupleuning en de schoren. De standaardlengtes zijn: 1.90, 2.50 en 3.05 meter. De populairste en meest verkochte uitvoering is de minddenmaat 2,50 meter lengte.
- Bepaal zelf de breedte van de aluminium steiger
Stel dat je 2 vloeroppervlakken naast elkaar wil gaan leggen, dan doe je er het best aan om een brede steiger aan te schaffen van 1,35 meter breed. Andere standaard maatvoeringen zijn 0.75 en 0.90 meter. De 0.90 afmeting heeft het bijkomend voordeel dat je het vloeroppervlak kunt neerleggen zodat de je de leuningen of de schoren van plaats moet veranderen. Dit heeft alles te maken met de extra ruimte van 15 centimeter.
- Voldoet de stellage aan de nieuwe regelwetgeving
Een aluminium steiger moet bij professioneel gebruik aan bepaalde normen voldoen, ook wel in het vakjargon de zogenaamde opbouwnormen genoemd. Neem een betrouwbare leverancier in de arm die op de hoogte is van de laatste regelgevende wetten. Daarnaast speelt ook de plaats van de rolsteiger een rol: wordt de stellage tegen de gevel geplaatst of staat de steiger volledig vrijstaand opgesteld?