De meeste mensen denken bij een computer meteen aan een vaste desktop of aan een laptop. Nochtans is er nog een derde optie op de markt: de all-in-one pc. Zoals de naam al weggeeft is dit een pc waarin de computer zelf (wat bij een desktop dus de computerkast zou zijn) is weggewerkt in de monitor. Kortom: het beeldscherm en de computeronderdelen zitten samen in één behuizing. Dat maakt het een stilistisch alternatief voor de desktop. Met een all-in-one computer heb je immers minder ruimte die in beslag wordt genomen.
De voordelen van de all-in-one
Een groot voordeel van een all-in-one computer is natuurlijk het ruimtebesparend aspect ervan. Je moet niet sleuren met een grote computerkast. Dat maakt van de all-in-one pc een goed idee voor als je een relatief klein bureau hebt of altijd ruimte te kort lijkt te komen. Daarnaast is het ook zo dat jouw kabelmanagement wel wat verbindingen armer is door te kiezen voor een all-in-one. Heel wat van de typische aansluitingen van een desktop zitten immers al in de behuizing verwerkt. Concreet heb je vaak niet meer dan één à twee kabels nodig en je bent klaar om te surfen en te werken.
Bovendien heeft een all-in-one pc vaak ook een zeer stijlvol design. Een strakke look bekomen is nu eenmaal gemakkelijker als je geen rekening moet houden met een lompe computerkast. En laten we eerlijk zijn: het oog wilt ook wat. Daarenboven zorgt het design ervoor dat alle onderdelen van de all-in-one pc vlot samenwerken. Als het uitgangspunt bij het design een naadloze integratie van diverse functies is heeft dat ook zijn weerslag op de vlotheid van gebruik. Ten slotte is het ook zo dat de installatie van een dergelijke pc gemakkelijker is dan bij een traditionele desktop.
De nadelen van een all-in-one pc
Er bestaat jammer genoeg geen product op onze aarde zonder nadelen en dat is ook bij de all-in-one pc het geval. Zo is het vaak lastig om upgrades aan jouw pc door te voeren. Waar je heel wat aansluitingen hebt bij een desktop om bijvoorbeeld een extra harde schijf aan te brengen ontbreekt dat compleet bij een all-in-one pc. De behuizing zit vaker wel dan niet vastgesoldeerd en er is weinig extra ruimte voor bijkomende installaties en apparatuur. Als je iemand bent die graag zelf wat speelt met die dingen is een all-in-one misschien niet de juiste keuze voor jou.
Het design brengt ook een tweede nadeel met zich mee. Het is immers zo dat wanneer een onderdeel kapot gaat bij een all-in-one pc er vaak gekozen moet worden voor complete vervanging. Losse onderdelen vervangen bij een desktop is geen probleem, maar bij een all-in-one zit alles met elkaar geïntegreerd. Zelfs als vervanging mogelijk is zal het toch een behoorlijk zware klus worden in vergelijking met de traditionele desktop.