De 5 beste afstrijkmessen voor renovaties

271

Bij de aankoop van een afstrijkmes moet je je eerst afvragen waarvoor je het zult gebruiken. Je kunt het gebruiken om pleisterwerk glad te strijken, om beton te egaliseren en zelfs om beton af te schrapen.

Een afstrijkmes gebruiken bij renovatiewerken

Voordat je de muren kunt schilderen, vooral tijdens een renovatieproject, moet je ervoor zorgen dat ze in perfecte staat zijn. Daartoe moeten de muren worden schoongemaakt en behandeld als ze tekenen van vocht vertonen. Als er scheuren zijn, moet de oorzaak daarvan worden vastgesteld en weggenomen voordat de scheuren met een specifieke pleister worden opgevuld. Zodra ze definitief klaar zijn, moeten ze worden bedekt met glad pleisterwerk, d.w.z. worden voorbereid op decoratiewerk of een verflaag. In tegenstelling tot het vulpleister dat alleen op kleine oppervlakken wordt aangebracht, moet het gladpleister de te renoveren muren in hun geheel bedekken. Ook kan het zowel binnen als buiten worden toegepast. Het aanbrengen van een vulpleister en het gladmaken van een afwerkingspleister op de muren zelf is niet ingewikkeld op voorwaarde dat het juiste gereedschap wordt gekozen. Een daarvan is het afstrijkmes een gereedschap dat nauwkeurig moet worden gekozen.

Een overzicht van de normen waarop je je keuze van een afstrijkmes moet baseren.

 • Een afstrijkmes, ook wel pleistermes genoemd, is ongetwijfeld een van de belangrijkste gereedschappen die het meest worden gebruikt door stukadoors en coaters. Zoals de naam al zegt, is het een speciaal mes waarmee stukadoors of schilders op de juiste manier egalisatiemiddelen kunnen aanbrengen op muren die moeten worden behangen of geverfd, om het oppervlak te egaliseren. Ze kunnen ook een plamuurmes gebruiken om scheuren en gaten op te vullen met een vulmiddel. Met andere woorden, een dergelijk gereedschap heeft een bijzonder ergonomisch handvat en een plat lemmet, meestal in verschillende vormen en breedten. Het is speciaal ontworpen om gips te mengen, maar ook om het uit te spreiden op het te bepleisteren oppervlak en het glad te strijken om de afwerking te verzekeren.

Een afstrijkmes moet je kiezen op basis van het materiaal waarvan het lemmet en het heft zijn gemaakt. Wanneer je maar een amateurklusser bent, gebeurt het soms dat je gemakkelijk verdwaalt in het oerwoud van afstrijkmessen. In feite zijn er tegenwoordig zoveel verschillende modellen verkrijgbaar dat je niet weet welke je moet kiezen. Om de zeldzame parel te kunnen vinden, is het dus belangrijk deze keuze te baseren op verschillende fundamentele eisen.

Het kiezen van een mes op basis van het lemmet

Hiervan noemen we vooral het materiaal waarvan het lemmet van het mes is gemaakt. Dit lemmet kan over het algemeen van ijzer of roestvrij staal zijn gemaakt. Amateurklussers gebruiken het vaakst afstrijkmessen met een ijzeren lemmet. Ondanks zijn grote weerstand tegen schokken en zijn daaruit voortvloeiende bijzondere hardheid, slijt hij gemakkelijk. Als het bijvoorbeeld vaak in een emmer water wordt gelaten, zal het waarschijnlijk na een paar dagen gaan roesten. Een lemmet van roestvrij staal daarentegen is even duurzaam als roestbestendig. Als hij goed wordt onderhouden, heeft hij een levensduur van vijf tot zes jaar.

Het kiezen van een coating mes op basis van het materiaal van het handvat

Je moet ook bijzondere aandacht besteden aan het materiaal van het handvat. Terwijl houten handvatten comfortabel zijn en bestand tegen schokken, zijn kunststof handvatten roestvrij en ergonomisch. Hout absorbeert ook transpiratievocht en voorkomt blaren. Aan de andere kant vereisen houten handvatten, in tegenstelling tot kunststof handvatten, passende onderhoudsmaatregelen en kunnen ze barsten wanneer ze in contact komen met water. Sommige afstrijkmessen hebben zelfs een leren handvat voor comfortabel gebruik.

Een coatingmes kiezen naargelang de breedte en de soepelheid van het lemmet en het gebruik

Een ander criterium voor de keuze van een afstrijkmes is de breedte van het lemmet, die in het algemeen kan variëren van een tot honderd centimeter. Logisch, het hangt allemaal af van het oppervlak dat je wilt bewerken. Hoe groter de oppervlakte, hoe breder het blad moet zijn om de gebruiker in staat te stellen een grote hoeveelheid materiaal te mobiliseren en natuurlijk om gemakkelijker, sneller en natuurlijk netter te werken.

De flexibiliteit van het bekledingsmes is ook belangrijk

Met een steviger en dikker slagmes kan gemakkelijk worden opgevuld of kan een min of meer dikke laag beter worden verdeeld. Het afvlakken is echter waarschijnlijk bewerkelijker. Met een zachter mes kan het te bepleisteren oppervlak daarentegen gemakkelijk worden gladgestreken, maar is het vrij moeilijk te gebruiken bij dik pleisterwerk. In ieder geval wordt aanbevolen een flexibel mes te gebruiken voor precisiewerk zoals het vullen van kleine scheurtjes of gaatjes, of voor kleine bijwerkjes. Anderzijds wordt een stijf mes aanbevolen wanneer je beschadigd pleisterwerk, verflagen of zelfs betonresten wilt verwijderen of oud behang wilt weghalen.

Een coating mes kiezen volgens het type verbinding tussen het lemmet en het handvat.

Bij de keuze van een coating mes, moet je ook bijzondere aandacht besteden aan de verbinding tussen het handvat en het lemmet. Dit detail lijkt misschien onbeduidend, maar het is van invloed op de kwaliteit van het product. Er zijn over het algemeen twee variaties in de manier waarop het lemmet aan het handvat is bevestigd. Het verzonken hulpstuk is het goedkoopst, maar ook degene die de levensduur van het mes beïnvloedt. Daarentegen is een pleisterblad dat aan het handvat is vastgeklonken of gevezen, even goed als duurzaam.

Talen Tools Betonschraper

Dit afstrijkmes is eigenlijk een schraper die geschikt is voor het handmatig egaliseren van beton.

Belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

 • De breedte van deze schraper is dertig centimeter
 • Het schraapmes is gemaakt van kwaliteitsvol staal
 • De producent zal voor een snelle en gratis levering zorgen

harlingen professionele 25mm afsteekhouder met 2 en 3 mm

In de branche van afstrijkmessen is Harlingen een bekende producent. Ze passen strenge kwaliteitsnormen toe. Ze maken gebruik van hun eigen computergestuurde staaloven bij de uitvoering van alle productieprocessen.

De combinatie van de traditionele smeedtechnologie en de nieuwste CNC-machines garandeert de hoge kwaliteit van hun gereedschap.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

De afmeting van de scheidingsbeugel van dit gereedschap zonder mes is 90 × 37,5 x 40 mm. De afmeting van dit mes is 110 x 25 mm. De breedte van het lemmet is twee tot drie millimeter. Met een inbussleutel kun je de verschillende onderdelen van elkaar scheiden. Er is een stevige aluminiumbox voorzien om het mes, de beugels en alle montagegereedschap in op te bergen.

Dit afstrijkmes is stevig genoeg om beton af de schrapen

De producent zorgt voor een snelle en gratis levering.

Spackmesset Superprof Rvs

Dit is bakje met vijf superprofessionele afstrijkmessen.perforatiemessenbakj. De Lemmeten zijn van roestvrij staal en de handgrepen van leer.

De belangrijkste eigenschappen

Dankzij deze draagbare messenbak is je afstrijkmes altijd veilig en vakkundig opgeborgen. Op die manier wordt mogelijke schade aan de afstrijkmessen of aan de gebruikers aanzienlijk beperkt.

Deze professionele afstrijkmessen met een ergonomisch handvat zorgen voor een goede grip die goed vocht opneemt. Dit verbetert het werkcomfort en de productiviteit.

De set bevat messen van 220mm, 285 mm, 380 mm, 480 mm en 570 mm. Ze zijn zijn allemaal gemaakt van roestvrij staal en hebben een leren greep.

Technische eigenschappen

 • De totale set weegt 3,6 kg
 • Het blad van elk afstrijkmes is zilverkleurig
 • De fabrikant zorgt voor een snelle en gratis verzending

Spackmes RVS - lengte 50 cm

Dit spackmes van roestvrij staal heeft een lengte van vijftig centimeter en een houten handvat.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

 • Het afstrijkmes van 314 gram is handig in gebruik
 • Het is gemaakt van staal en hout en ideaal om stuc glad te strijken
 • Voor stukadoors en schilders is het een onmisbaar gereedschap
 • Het materiaal wordt door de fabrikant snel en gratis bezorgd

DOORDAGT Spackmes

Dit spackmes van roestvrij staal is geschikt voor het gladstrijken van pleisterwerk

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

Dit afstrijkmes is zestig centimeter lang en stevig. Het is gemaakt van roestvrij staal en ideaal voor het gladstrijken van stuc. Het wordt gebruikt door stukadoors en schilders. Als doe-het-zelver kun je het natuurlijk ook goed gebruiken om mooie gladde muren te maken voor het schilderen.

Frank De Zutter
Frank De Zutter
Als leraar biologie heb ik een grote passie voor alles wat met Fauna & Flora te maken heeft. Zo kweek ik mijn eigen groenten in een zelfgemaakte serre en beschouw ik mezelf ook als een hobby tuinman. Bij Techgeek ben ik verantwoordelijk voor het testen en reviewen van de laatste tuin & outdoorproducten. Bij vragen omtrent producten kan je mij steeds contacteren!

Gerelateerde berichten