Bij de aankoop van een afstrijkmes moet je je eerst afvragen waarvoor je het zult gebruiken. Je kunt het gebruiken om pleisterwerk glad te strijken, om beton te egaliseren en zelfs om beton af te schrapen.
Een afstrijkmes gebruiken bij renovatiewerken
Voordat je de muren kunt schilderen, vooral tijdens een renovatieproject, moet je ervoor zorgen dat ze in perfecte staat zijn. Daartoe moeten de muren worden schoongemaakt en behandeld als ze tekenen van vocht vertonen. Als er scheuren zijn, moet de oorzaak daarvan worden vastgesteld en weggenomen voordat de scheuren met een specifieke pleister worden opgevuld. Zodra ze definitief klaar zijn, moeten ze worden bedekt met glad pleisterwerk, d.w.z. worden voorbereid op decoratiewerk of een verflaag. In tegenstelling tot het vulpleister dat alleen op kleine oppervlakken wordt aangebracht, moet het gladpleister de te renoveren muren in hun geheel bedekken. Ook kan het zowel binnen als buiten worden toegepast. Het aanbrengen van een vulpleister en het gladmaken van een afwerkingspleister op de muren zelf is niet ingewikkeld op voorwaarde dat het juiste gereedschap wordt gekozen. Een daarvan is het afstrijkmes een gereedschap dat nauwkeurig moet worden gekozen.
Een overzicht van de normen waarop je je keuze van een afstrijkmes moet baseren.
- Een afstrijkmes, ook wel pleistermes genoemd, is ongetwijfeld een van de belangrijkste gereedschappen die het meest worden gebruikt door stukadoors en coaters. Zoals de naam al zegt, is het een speciaal mes waarmee stukadoors of schilders op de juiste manier egalisatiemiddelen kunnen aanbrengen op muren die moeten worden behangen of geverfd, om het oppervlak te egaliseren. Ze kunnen ook een plamuurmes gebruiken om scheuren en gaten op te vullen met een vulmiddel. Met andere woorden, een dergelijk gereedschap heeft een bijzonder ergonomisch handvat en een plat lemmet, meestal in verschillende vormen en breedten. Het is speciaal ontworpen om gips te mengen, maar ook om het uit te spreiden op het te bepleisteren oppervlak en het glad te strijken om de afwerking te verzekeren.
Een afstrijkmes moet je kiezen op basis van het materiaal waarvan het lemmet en het heft zijn gemaakt. Wanneer je maar een amateurklusser bent, gebeurt het soms dat je gemakkelijk verdwaalt in het oerwoud van afstrijkmessen. In feite zijn er tegenwoordig zoveel verschillende modellen verkrijgbaar dat je niet weet welke je moet kiezen. Om de zeldzame parel te kunnen vinden, is het dus belangrijk deze keuze te baseren op verschillende fundamentele eisen.
Het kiezen van een mes op basis van het lemmet
Hiervan noemen we vooral het materiaal waarvan het lemmet van het mes is gemaakt. Dit lemmet kan over het algemeen van ijzer of roestvrij staal zijn gemaakt. Amateurklussers gebruiken het vaakst afstrijkmessen met een ijzeren lemmet. Ondanks zijn grote weerstand tegen schokken en zijn daaruit voortvloeiende bijzondere hardheid, slijt hij gemakkelijk. Als het bijvoorbeeld vaak in een emmer water wordt gelaten, zal het waarschijnlijk na een paar dagen gaan roesten. Een lemmet van roestvrij staal daarentegen is even duurzaam als roestbestendig. Als hij goed wordt onderhouden, heeft hij een levensduur van vijf tot zes jaar.
Het kiezen van een coating mes op basis van het materiaal van het handvat
Je moet ook bijzondere aandacht besteden aan het materiaal van het handvat. Terwijl houten handvatten comfortabel zijn en bestand tegen schokken, zijn kunststof handvatten roestvrij en ergonomisch. Hout absorbeert ook transpiratievocht en voorkomt blaren. Aan de andere kant vereisen houten handvatten, in tegenstelling tot kunststof handvatten, passende onderhoudsmaatregelen en kunnen ze barsten wanneer ze in contact komen met water. Sommige afstrijkmessen hebben zelfs een leren handvat voor comfortabel gebruik.
Een coatingmes kiezen naargelang de breedte en de soepelheid van het lemmet en het gebruik
Een ander criterium voor de keuze van een afstrijkmes is de breedte van het lemmet, die in het algemeen kan variëren van een tot honderd centimeter. Logisch, het hangt allemaal af van het oppervlak dat je wilt bewerken. Hoe groter de oppervlakte, hoe breder het blad moet zijn om de gebruiker in staat te stellen een grote hoeveelheid materiaal te mobiliseren en natuurlijk om gemakkelijker, sneller en natuurlijk netter te werken.
De flexibiliteit van het bekledingsmes is ook belangrijk
Met een steviger en dikker slagmes kan gemakkelijk worden opgevuld of kan een min of meer dikke laag beter worden verdeeld. Het afvlakken is echter waarschijnlijk bewerkelijker. Met een zachter mes kan het te bepleisteren oppervlak daarentegen gemakkelijk worden gladgestreken, maar is het vrij moeilijk te gebruiken bij dik pleisterwerk. In ieder geval wordt aanbevolen een flexibel mes te gebruiken voor precisiewerk zoals het vullen van kleine scheurtjes of gaatjes, of voor kleine bijwerkjes. Anderzijds wordt een stijf mes aanbevolen wanneer je beschadigd pleisterwerk, verflagen of zelfs betonresten wilt verwijderen of oud behang wilt weghalen.
Een coating mes kiezen volgens het type verbinding tussen het lemmet en het handvat.
Bij de keuze van een coating mes, moet je ook bijzondere aandacht besteden aan de verbinding tussen het handvat en het lemmet. Dit detail lijkt misschien onbeduidend, maar het is van invloed op de kwaliteit van het product. Er zijn over het algemeen twee variaties in de manier waarop het lemmet aan het handvat is bevestigd. Het verzonken hulpstuk is het goedkoopst, maar ook degene die de levensduur van het mes beïnvloedt. Daarentegen is een pleisterblad dat aan het handvat is vastgeklonken of gevezen, even goed als duurzaam.