De Beste Afkortzagen: Een onmisbare partner bij je bouwprojecten

492

Het zagen met de hand is een makkelijke manier om hout of ander materiaal op een maat naar wens te maken. Waar je al snel tegenaan loopt is dat het zagen met de hand erg veel tijd en moeite kost. De machine die hierbij kan helpen voor zowel hobbyisten als professionals is een afkortzaag. Met een afkortzaag kun je heel precies verschillende soorten materiaal op verschillende manieren zagen.

Hoe een afkortzaag kiezen

Als je gaat kijken naar een afkortzaag zijn er een hoop criteria waar rekening mee gehouden moet worden. Zo zal een hobbyist minder eisen hebben dan een professional bij de aanschaf van een afkortzaag. Er zijn een hoop opties waar uitgekozen kan worden. De twee belangrijkste hierin zijn het vermogen en de diameter van het zaagblad. Deze punten bepalen namelijk het soort materiaal wat je kan gaan zagen. De diameter van het zaagblad is belangrijk om te bepalen hoe groot het materiaal is wat je kan zagen. Hoe groter de diameter van het zaagblad hoe dikker het materiaal kan zijn wat er gezaagd moet worden. Met het vermogen van de motor moet ook rekening gehouden worden bij de aanschaf. Een goedkopere variant kan vaak een lager wattage hebben, waardoor het niet mogelijk of erg moeilijk is om hardhout te zagen. Andere belangrijke specificaties van afkortzagen zijn:

  • De mogelijkheid voor het afstellen van het verstek
  • Telescopische voorzijde of compleet weggewerkt
  • Schaduwlijn of laserlijn
  • Met of zonder onderstel


Er zijn dus een hoop verschillende opties die afkortzagen kunnen hebben. Om de juiste variant voor jouw werk te kiezen moet je dus veel onderzoek doen. Wij zetten alvast de vijf populairste afkortzagen voor je op een rij.

De beste afkortzagen

Metabo KS 216 M Lasercut

Beschikbaar bij deze verkopers


Warning: getimagesize(https://image.coolblue.be/422x390/products/1363606): Failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /home/techgeek/public_html/wp-content/plugins/affiliate-egg-custom/inc/functions.php on line 82

Ook voor de kleine portemonnee is er een afkortzaag te vinden. Met de Metabo KS 216 M Lasercut haal je voor weinig geld een kwalitatief goede machine in huis. Uiteraard is het logisch dat de wattage wat lager is en dat er wat minder opties beschikbaar zijn. Toch doet hij met zijn 1350 watt aan vermogen goed mee om de meeste houtsoorten te kunnen zagen. Op het moment dat je dikke soorten hardhout wilt zagen zal hij wat moeite krijgen. Voor de rest zal de Metabo KS 216 M Lasercut je goed kunnen ondersteunen bij elk project. Door zijn kleinere motor is hij wel een stuk handzamer dan zijn concurrenten. Je kan hem gemakkelijk verplaatsen zonder dat je hier grote inspanning voor hoeft te leveren.

Zelf ondanks zijn lagere prijs beschikt de Metabo KS 216 M Lasercut (zoals zijn naam doet vermoeden) over een laser. Met deze laser kun je erg precies afmeten waar je de zaagsnede wilt krijgen. Qua geluidsproductie heeft deze afkortzaag wel wat nadelen. Zonder dat je aan het zagen bent maakt de afkortzaag al vrij veel geluid. Ook de opvangzak van het zaagsel kan verbeterd worden. Er blijft vaak nog redelijk wat zaagsel over na het zagen.

DeWalt D27107XPS-QS

De aanschaf van de DeWalt D27107XPS-QS kan een struikelblok vormen in de zoektocht naar de geschikte afkortzaag. Als je echter over dit prijskaartje heen kan kijken zie je misschien wel de beste afkortzaag die op de markt verkrijgbaar is. Deze afkortzaag heeft praktisch alles waar je van kan dromen. Net zoals de DeWalt DW743N kan deze afkortzaag vrij simpel om worden gesteld van tafelmodel tot een afkortzaag met onderstel. Het onderstel beschikt ook nog eens over wielen, waarmee je hem gemakkelijk kan verplaatsen zonder de hele machine op te hoeven tillen.

Er is geen houtsoort veilig voor deze afkortzaag. Met 2000 watt aan vermogen zal hij elke soort hout met gemak kort krijgen. Op maximaal vermogen maakt de machine 4000 omwentelingen per minuut. Het zaagblad zelf heeft een diameter van 305 mm. Goed genoeg om een zaagdiepte van 15,5 centimeter te halen. Mocht je toch een puntje van kritiek zoeken dan kom je waarschijnlijk uit bij het ontbreken van de bekende trekfunctie. Omdat deze ontbreekt is de maximale zaagbreedte beperkter dan eigenlijk nodig is. Alhoewel de machine het makkelijk aan kan is het door het ontbreken erg lastig om dit voor elkaar te krijgen.

Metabo KGS 254 M

Alhoewel de Metabo KGS 254 M relatief goedkoop is in de aanschaf, doet hij qua vermogen zeker niet onder voor de meeste afkortzagen. Met een maximaal vermogen van 1800 watt kan deze machine gemakkelijk doorgaan tot 4500 toeren per minuut. Praktisch al het hout zal de Metabo KGS 254 M met gemak kunnen zagen. Ook het grote zaagblad maakt hem bij uitstek geschikt voor de meeste houtsoorten. Qua dikte kan deze machine gemakkelijk tot 92 millimeter dikte zagen. Ook heeft hij net zoals de Makita LS0815FL de beschikking over een lasergeleider en ingebouwde verlichting voor optimale precieze. Ook beschikt hij over de tafelverbreding voor stabiliteit bij de grotere projecten.

Mocht je nadelen voor de Metabo KGS 254 M zoeken dan kom je waarschijnlijk uit bij het grote formaat van de machine. Daar waar de alternatieven iets compacter zijn is de Metabo KGS 254 M vrij log en groot. Dit kan je weerhouden om de machine te gebruiken om even iets kleins te zagen. Een ander nadeel kan gevonden worden in de stof zak die meegeleverd is. Deze stof zak zal vrij snel vol raken en dus er voor zorgen dat hij daarna niet meer goed afzuigt. Als deze nadelen voor jouw geen probleem zijn dan kan je de Metabo KGS 254 M

Makita LS0815FL

Met zijn 1400 watt aan vermogen is de Makita LS0815FL klaar voor praktisch alle klussen. Hij is goed opgewassen tegen de meeste materialen en zal niet snel vastlopen. Het zaagblad heeft 216 mm doorsnee en kan hiermee materialen tot en met 65 mm dikte door midden zagen. Alhoewel hij niet standaard beschikt over een onderstel (deze kan wel aan worden geschaft), heeft de Makita LS0815FL wel een tafelverbreding. Met behulp van deze tafelverbreding kun je grotere materialen makkelijk zagen zonder dat deze steeds wegschieten. Dit zorgt voor een nauwkeurige manier van zagen. Ook de laserlijn en de ingebouwde verlichting dragen bij aan het nauwkeuriger kunnen zagen. De laserlijn toont precies aan waar de zaagsnede zal komen en de verlichting laat zien waar je het hout hebt afgetekend.

De Makita LS0815FL beschikt over een zaag kop die op twee manieren kantelbaar is. Doormiddel van deze zaag kop is het mogelijk om beide kanten van de machine verstek te kunnen zagen. Zo zal er niet snel een klus zijn die de Makita LS0815FL niet kan klaren. Het zaagblad met 48 tanden is met zorg samengesteld en dat is te merken als je ermee zaagt. Klein nadeel bij de Makita LS0815FL is dat er slechts één zaagblad wordt meegeleverd. Mocht dit zaagblad zijn scherpte verliezen dan zul je dus een nieuwe aan moeten schaffen. Toch zijn dit slechts kleine nadelen bij een machine die het leven een stuk makkelijker zullen maken op moment als er gezaagd moet worden. Zo is ook de soft start functie een goede toevoeging op de Makita LS0815FL. Deze functie zorgt ervoor dat de afkortzaag geleidelijk opstart en dus niet ineens volledig vermogen zal vragen. Een afkortzaag die gelijk volledig vermogen vraagt zal een zware druk leggen op de groepenkast en de kans vergroten dat de stoppen eruit slaan.

DeWalt DW743N

Met de afkortzaak DeWalt DW743N ben je voorbereid op het grotere werk. De machine beschikt over een vermogen die maximaal op kan lopen tot 2000 watt. Met dit vermogen doet hij zeker niet onder voor de meeste andere afkortzagen die op de markt verkrijgbaar zijn. Laat je hem de vrije loop op het maximale vermogen dan red de zaag 2850 omwentelingen per minuut. Dit is zeker geschikt om alle soorten hout te kunnen zagen. Het zaagblad heeft een diameter van slechts 250 mm. Dit is voor zijn vermogen misschien wat aan de lage kant. Door het kleine zaagblad ben je wel beperkt om hout tot maximaal 68 millimeter te kunnen zagen. Ook zijn snoer is misschien wat aan de kleine kant met 1,6 meter aan snoer. Dit houdt in dat je praktisch altijd moet werken met een verlengsnoer.

Deze twee kleine puntjes zijn praktisch de enige nadelen aan de DeWalt DW743N. Een groot voordeel aan deze machine is bijvoorbeeld dat hij als tafel, afkort en verstekzaag gebruikt kan worden. Het onderstel wat er bij geleverd wordt maakt het mogelijk om op bijna elke plek aan het werk te gaan met deze machine. Heb je wat minder ruimte? Haal het onderstel dan los, zodat je beschikt over een afkortzaag als tafelmodel. Zonder sleutels of ander gereedschap is dit heel gemakkelijk om te stellen. Daar waar andere machines een hoop herrie maken bij gebruik, is dit met de DeWalt DW743N niet het geval. De inductiemotor is zeer netjes weg gewerkt waardoor de lage decibel bij gebruik mogelijk zijn.

Als extra opties beschikt de DeWalt DW743N onder andere over een beschermkap die dichtklapt op moment als je klaar bent met zagen. Dit zorgt ervoor dat je beter beschermt bent tijdens het zagen. Ook de geïntegreerde stofzuiger zorgt ervoor dat je relatief stofvrij te werk kan gaan. Het stof wordt dus niet door de hele kamer geblazen.

Frank De Zutter
Frank De Zutter
Als leraar biologie heb ik een grote passie voor alles wat met Fauna & Flora te maken heeft. Zo kweek ik mijn eigen groenten in een zelfgemaakte serre en beschouw ik mezelf ook als een hobby tuinman. Bij Techgeek ben ik verantwoordelijk voor het testen en reviewen van de laatste tuin & outdoorproducten. Bij vragen omtrent producten kan je mij steeds contacteren!

Gerelateerde berichten