De 5 beste access points: deze factoren bepalen je keuze

882

Met een access point zet je een wifi netwerk op poten in ruimtes waar geen draadloos netwerk ter beschikking staat. Maar welk access point is nu het meest geschikt voor jou? En welke basissnelheid heb je nodig? Een klein overzicht waar je rekening mee moet houden.

Welke minimum snelheid heb je nodig?

Het spreekt voor zich dat de snelheid van een access point een belangrijke factor speelt, afhankelijk voor welke doeleinden je het gebruikt.

  • Mailen en surfen

Als je alleen maar je mails wil controleren of de digitale krant wil lezen, volstaat een maximale snelheid van 450 Mbps

  • Regelmatig een film op Netflix streamen

Als je met de regelmaat van een klok iets wil downloaden of iets streamen in HD formaat, dan kies je het beste voor een access point met een gemiddelde snelheid tussen 450 en 900 Mbps

  • Bij downloaden, gamen en streamen

Hier zal je ongetwijfeld resoluut moeten kiezen voor een hogere snelheid wanneer je tegelijkertijd wil streamen en wil gaan gamen

Afhankelijk van de grootte van de ruimte

Als je slechts een klein kantoor, verdieping of appartement met draadloos internet wil voorzien, is 1 access point door de band genomen voldoende. Als je draadloos internet wil aanleggen in grotere ruimteoppervlakken of in een bedrijfsgebouw, dan is het belangrijk te kijken naar een access point die je met andere access points kan verbinden en koppelen zodat het bereik aanzienlijk wordt vergroot.

Het aantal apparaten dat je wil gaan aansluiten?

Als er verschillende apparaten tegelijkertijd met elkaar zijn verbonden op een (draadloos) netwerk, dan komt dit niet altijd de snelheid ten goede. Het is namelijk zo dat een standaard access point gegevens stuurt naar een apparaat, zodat er op een gegeven ogenblik ‘file’ ontstaat. Om die zogenaamde opstoppingen te vermijden, kan je kiezen voor access points met MU-MIMO. Dit is een hulpmiddel die meerder verbindingen tegelijk opzet, waardoor alle apparaten worden voorzien van internetverkeer. Met 1 access point kan je zelfs 200 apparaten koppelen.

Wat is het grote verschil tussen acces points en routers?

  • Router

Een router is het epicentrum van je netwerk. Het kloppend hart, zeg maar. Het is de distribiteur die zorgt dat alle apparaten in het netwerk een IP adres krijgen. Een router wordt over het algemeen aangesloten op de modem. Een modem regelt de toegang tot het internet, de router anderzijds regelt de lokale netwerktrafiek in je woning of kantoorruimte. Draadloze routers zijn voorzien van ingebouwde access points.

  • Access point

Acces points zijn kortweg draadloze toegangspunten. Zij zorgen ervoor dat je wifi toegang kan maken. In feite is dat het enige wat access points doen. Zij zenden draadloze signalen uit waarmee je een tablet, laptop of andere randapparaten kan koppelen. Voor de goede orde: access points sluit je met een UTP kabel op de verschillende routers aan.

De 5 beste access points op een rijtje:


De Omada EAP245 van TP-link is een professioneel access point dat uitstekend werkt in vrij grote ruimtes waar verschillende wifi apparaten ter beschikking staan. De snelheid van 1750 Mbps zorgt voor een uitstekende werking. Je moet wel een voeding met PoE hebben. Met andere woorden moet je een switch of router hebben die PoE volledig ondersteunt. Het toestel kan met verschillende apparaten tegelijkertijd werken dankzij MU-MIMO.

Plus- en minpunten


Pluspunten
+ Heeft dual band technologie waardoor het netwerk vrij stabiel is
+ Dit access point werkt uitstekend met de TP-Link PoESwitch
+ Werkt met verschillende apparaten samen dankzij de MU-MIMO

Minpunten
- Is geen plug and play

Technische specificaties in een notendop


Merk: TP-Link
Wifi banden: simultaneous dual band
Aantal poorten ethernet: 1
Totaal snelheid wifi: 1200 - 1799 Mbps
Gewicht aantal: 1073 gram
Handleiding taal: Nederlands
Kan zelfstandig met internet verbinden: ja
Fabrieksgarantie: 3 jaar

Netgear WAC104

Wie een maximale snelheid van zijn apparaten wil halen en het draadloos netwerk naar Wireless AC wil upgraden, zit aan het juiste adres met de WAC104 van het merk Netgear. De access point scoort het beste op kantoor of bij je thuis. Zo bestaat de mogelijkheid om een wifi-hotspot te doen werken voor je smartphone, laptop en andere draadloze toestellen. En dit alles zonder de snelheid van je netwerk te verliezen. Het grote voordeel van deze access point is dat je het aan de muur kan monteren. De WAC beschikt over 4 netwerkpoorten.

Plus- en minpunten


Pluspunten
+ Heeft een WPS knop ter beschikking die zorgt dat je binnen de kortste keren het apparaat kan verbinden met een wifi netwerk
+ De internetverbinding en het aansluiten van andere apparaten beheren is vrij makkelijk dankzij de Nertgear Web interface
+ De snelheid mag worden gezien met 260 Mbps

Minpunten
-De afmeting van het apparaat ligt aan de grote kant

Technische specificaties in een notendop


Merk: Netgear
Wifi banden: dual band
Aantal poorten ethernet: 4
Totaal snelheid wifi: 2599 Mbps
Gewicht aantal: 0,818 kg
Handleiding taal: universeel
Kan zelfstandig met internet verbinden: ja
Fabrieksgarantie: 2 jaar

Ubiquiti UniFi nanoHD - Access Point

De UniFi nanoHD van Ubiquiti Networks kan je overal gebruiken als access point: zowel bij je thuis als op kantoor. Zoals de naam al suggereert is de nanoHD qua formaat heel compact en vrij eenvoudig te monteren aan plafonds of muren. Met een maximaal antenne versterkingsniveau van 3dBi is deze router uitersmate geschikt voor kleinere ruimteoppervlakken. De overdrachtsnelheid bedraagt maximum 1000 Mbit/s. Qua privacy ondersteunt de UniFi nanoHD volgende veiligheidsplatformen: TKIP, WEP, AES, WPS Enterprise, WPA, WPA2 en WPA-PSK.

Plus- en minpunten

Pluspunten
+ Compact, klein en vrij eenvoudig te installeren
+ Dankzij de app kan je makkelijk je netwerk beheren
+ De acces point functioneert uitstekend, zowel op kantoor als bij je thuis

Minpunten
- Voor grotere ruimtes is de router minder geschikt

Technische specificaties in een notendop


Merk: Ubiquiti Networks
Wifi banden: dual band
Aantal poorten ethernet: 1
Totaal snelheid wifi: 1800 - 2599 Mbps
Gewicht aantal: 994 gram
Handleiding taal: Engels
Bluetooth: niet vereist
Kan zelfstandig met internet verbinden: ja
Fabrieksgarantie: 2 jaar

De Omada EAP225 van TP-Link is een acces point die het best uit de verf komt in grote ruimtes waarbij verschillende wifi apparaten geïnstalleerd zijn. Denk maar in eerste instantie in hotellobby's bijvoorbeeld. Deze router werkt heel makkelijk met meer apparaten dankzij MU-MIMO. De verbinding is stabiel dankzij de dual band technologie. Je zal wel een router of switch nog hebben die PoE ondersteunt. Een klein minpuntje bij deze router. Met een snelheid van 1350 Mbps is deze router niet de snelste.

Plus- en minpunten


Pluspunten
+ Via MU-MIMO kunnen verschillende apparaten tegelijkertijd aan elkaar worden verbonden
+ Op een vrij eenvoudige manier kan je de router aan het plafond monteren
+ Met ondersteuning van PoE is de router makkelijk inzetbaar
+ Garantie is levenslang

Minpunten
- De snelheid met 1350 Mbps ligt aan de vrij lage kant

Technische specificaties in een notendop


Merk: TP-Link
Wifi banden: simultaneous dual band
Aantal poorten ethernet: 1
Totaal snelheid wifi: 1200 - 1799 Mbps
Gewicht aantal: 460 gram
Handleiding taal: Nederlands
Bluetooth: niet vereist
Kan zelfstandig met internet verbinden: ja
Fabrieksgarantie: levenslang

Ubiquiti UniFi AC Pro


Met de UniFi AC Pro van Ubiquiti Networks beschik je over een access point dat niet alleen uitstekend functioneert op kantoor, maar ook voor binnen je eigen thuisomgeving. Wie baalt van een onstabiele wi-fi verbinding, biedt de AC Pro de ideale alternatieve oplossing bij uitstek. Je maakt verbinding met de AC Pro met je modem dankzij een kabel van het netwerk. Langs deze wijze wordt de AC Pro ook automatisch van stroom voorzien dankzij de ethernet poort. Ook wel omschreven als PoE. Het is op die manier heel eenvoudig om de AC Pro te plaatsen waar geen stopcontact in de buurt te bespeuren valt. Je kan het acces point zowel binnenskamers als buitenshuis ophangen omdat de AC Pro een reikwijdte van 122 meter heeft. Via de standaard meegeleverde UniFi software breng je heel makkelijk een verbinding tot stand.

Plus- en minpunten


Pluspunten
+ Met de app is het vrij makkelijk te installeren
+ Je houdt op een overzichtelijke manier je netwerk bij via de app
+ Je kan op een eenvoudige wijze verschillende access point toevoegen

Minpunten
- Netwerkkabels worden niet standaard meegeleverd

Technische specificaties in een notendop


Merk: Ubiquiti Networks
Wifi banden: dual band
Aantal poorten ethernet: 2
Totaal snelheid wifi: 1200 - 1799 Mbps
Gewicht aantal: 1166 gram
Handleiding taal: enkel in het Engels
Bluetooth: niet vereist
Kan zelfstandig met internet verbinden: ja
Fabrieksgarantie: 2 jaar
Externe wifi antennes aantal: 4

Jordi Declerq
Jordi Declerq
Sinds jongs af aan ben ik gepassioneerd door alles wat met computers en elektronica te maken heeft. Overdag vind je mij als verkoper in een IT winkel, s'avonds kom je me dan weer tegen op World of Warcraft. Ik noem mezelf graag een echte geek en review dan ook regelmatig de laatste nieuwe gadgets. Wordpress sites maak ik sneller met WP Rocket

Gerelateerde berichten