De 5 beste 4k monitoren voor thuis bekeken

5

Of het nu voor gaming, productiviteit op kantoor of creatief werk – of gewoon is om je favoriete films te streamen – een 4K monitor is voor veel pc gebruikers een onmisbare upgrade. Maar de 4K- of ultra-high-definition (UHD) monitoren die tegenwoordig op de markt zijn, zijn verre van gelijk aan elkaar. Sommige bieden snelle verversingsfrequenties voor hardcore gamers. Andere zijn ontworpen voor grafische professionals, met nauwkeurige kleuren en ondersteuning voor een breed kleurengamma. En sommige beschikken over workflow verbeterende functies die het beheer van je bureaublad stukken eenvoudiger kunnen maken.

Hier vindt je alles wat je moet weten over de voordelen (en mogelijke valkuilen) van een nieuw 4K beeldscherm. We hebben de 4K monitoren tevens gerangschikt die aan de hand van de meest gedetailleerde tests die beschikbaar zijn. Ze vormen een geweldige startersset voor je zoektocht.

Maar de voornaamste vraag is: Heb je absoluut een 4K monitor nodig?
Laten we 4K eerst definiëren. De overgrote meerderheid van 4K monitoren heeft een beeldverhouding van 16:9 met een native resolutie van 3.840 bij 2.160 pixels (horizontaal bij verticaal). Dat is vier keer zoveel als een Full HD scherm of een 1.920 bij 1.080 pixels scherm, en dat zijn heel veel pixels. Sommige andere resoluties met ongeveer 4.000 pixels in de breedte – meestal 4.096 bij 2.160 – worden ook als 4K beschouwd. Al deze panelen blijven premium keuzes, maar ze worden steeds gebruikelijker op bureaus op het werk, thuis en in de frag dens van gamers.

Maar voordat we te diep ingaan op de details, moeten we je eerst helpen een belangrijke vraag te beantwoorden: Is een 4K monitor geschikt voor jouw behoeften? Afhankelijk van wat je het meest met je monitor zal doen en waar je hem neerzet, is het extra geld dat je betaalt voor een scherm met een lagere resolutie misschien niet nodig

Samsung S80UA

De Samsung 27" S80UA is iets duurder dan de andere monitoren op deze pagina, maar als je hem eenmaal hebt, hoef je je geen zorgen meer te maken over de beeldkwaliteit. Hij is super kleurrijk voor een budget scherm, en dekt 95% van DCI-P3, volgens de testen, en nauwkeurig. Je kunt ook kiezen voor de sRGB-modus, die ook een lage kleurbereik error van slechts 2,8dE biedt.

De S80UA is een ideale 4k monitor voor productiviteit en heeft een grote selectie poorten en een USB-hub. Je kunt drie USB-A poorten aan je PC toevoegen, gewoon door de monitor via USB-C aan te sluiten. Hij kan ook apparaten opladen via USB-C met een vermogen tot 100 W, zodat je de oplader van je ultraportable laptop wellicht kunt weggooien.

Je hebt ook DisplayPort- en HDMI-opties, en zelfs een hoofdtelefoonaansluiting. Maar er zijn geen luidsprekers, en zoals veel 4K-schermen is HDR een gemis. Je kunt HDR-films beter bekijken in de SDR-modi van de monitor, maar de kleuren zullen er nog steeds geweldig uitzien. Bovendien is de standaard betrouwbaar, zelfs in portretmodus, maar hij is een beetje laag, ondanks hij in hoogte verstelbaar is.

Pluspunten:
-USB-C voor het opladen van laptops, andere apparaten en het aansluiten van de monitor
-Kleurrijk

Minpunten:
-Prijzig
-Gebrekkige HDR

HP U28

Als je professioneel werk doet, moet je waarschijnlijk kiezen voor een professionele 4k monitor. Professionele monitoren staan bekend om hun uitzonderlijke nauwkeurigheid voor een premium prijs. Maar nu monitoren steeds beter worden, zijn we op een punt aanbeland waarop je een 4k monitor kunt vinden met een professioneel niveau van nauwkeurigheid op belangrijke gebieden, zoals kleur, maar zonder het pro-niveau prijskaartje.

De HP U28 is zo'n scherm en de beste budget 4K monitor voor creatievelingen. Geen van de monitoren op deze lijst leveren in op kleur, maar de U28 onderscheidt zich met zijn vermogen om nauwkeurig zowel de sRGB en P3 kleurruimtes te dekken met slechts een schakelaar in het OSD en geen kalibratie. Je krijgt ook een verstelbare standaard die draaibaar is en de mogelijkheid heeft om in portretmodus te draaien, wat veel flexibiliteit biedt voor creatief werk.

HP's U28 heeft echter wel een prijskaartje. Hoewel de U28 niet zo duur is als professionele monitoren, is het toch de duurste monitor op deze lijst. Maar met een USB-C-poort waarmee je laptops (of andere apparaten) kunt opladen, kun je de kabel warboel wellicht beperken, en er zijn hier ook veel andere poorten. Met die bonus in gedachten en de nauwkeurigheid op creatief niveau, is de U28 geweldig voor het uitoefenen van je hobby of zelfs carrière.

Pluspunten:
-Nauwkeurige sRGB, P3 kleuren
-Goede poort keuze, inclusief USB-C

Minpunten:
-Matige HDR
-Een beetje prijzig

LG 32UN500-W

Als de beste 4K budget monitor voor jou in het 32-inch segment ligt, kijk dan eens naar de LG 32UN500-W. Contrast is een belangrijke factor als het op beeldkwaliteit aankomt, en het VA-paneel van de 32UN500-W stelde niet teleur tijdens verscheidene testen, en haalde meteen 2.353,9:1 zonder kalibratie. Het native kleurengamma van de 32UN500-W is DCI-P3, en het dekt die kleurruimte nauwkeurig zonder zichtbare fouten.

Nogmaals, als een budget 4K monitor wint de 32UN500-W geen HDR-prijzen. Kleuren missen de verwachte pop, en over het algemeen biedt het beeld geen merkbare boost ten opzichte van SDR.


Maar de 32UN500-W bevat ook doordacht twee 5W luidsprekers en zelfs AMD FreeSync om scheuren in het scherm tegen te gaan tijdens casual gaming. Over het algemeen leverde het knallende kleuren met diepe zwarttinten, waardoor het een geweldige keuze is voor je favoriete 4K-film en dergelijke.

Pluspunten:
-Degelijke bouwkwaliteit
-Goed contrast

Minpunten:
-Geen portretstand of instelbare hoogte
-HDR ontbreekt

Samsung UR59C

De Samsung UR59C is een van de beste budget 4K monitor, met een 32-inch VA-paneel met nauwkeurigheid en curves. De beeldkwaliteit is uitstekend met heldere, nauwkeurige kleuren en duidelijke tekst -- na kalibratie, dat wil zeggen. Jouw web en games zouden er zo uit moeten zien als door ontwikkelaars is bedoeld. De UR59C biedt ook een fantastisch contrast, zoals verwacht van een VA paneel, met een indrukwekkende 2.590.5:1 na kalibratie.

Ultra brede schermen bieden meestal meer merkbare krommingen, maar ondanks de beeldverhouding van 16:9 is de 1500R kromming van de UR59C merkbaar en gunstig, zodat je meer vensters in beeld kunnen hebben. Deze 4k monitor is niet geschikt voor serieuze gaming, maar casual spelers kunnen er wel mee werken. De UR59C heeft een verversingssnelheid van 60 Hz, 4ms responstijd, en geen FreeSync of G-Sync om scherm scheuren tegen te gaan. Je zou zelfs merkbaar betere reactietijden en input lag scores krijgen van een 75 Hz scherm. Maar met het hoge contrast en de pixeldichtheid van een 32-inch, 4K-scherm, zien games er niet slecht uit. Als je games die grafisch niet intens zijn of op lagere instellingen speelt en je hebt een grafische kaart die snel genoeg is om consistent 60 frames per seconde (fps) te halen, kun je genieten van onscherp gamen op dit 4k beeldscherm.

Pluspunten:
-Prachtig beeld.
-Effectieve curve

Minpunten:
-Geen USB-poorten
-Vereist kalibratie

Dell S3221QS

De beste 32 inch monitor met een 4k beeldscherm is de Dell S3221QS. Het is een gebogen VA-monitor die diepe zwarttinten kan weergeven, dus het is een goede keuze voor mensen die graag in het donker werken, gamen of content bekijken. Hij gaat goed om met reflecties en wordt behoorlijk helder, maar je kunt nog steeds problemen ervaren met de zichtbaarheid als je je in een zonnige omgeving bevindt. Zoals te verwachten van de meeste VA-panelen, zijn de kijkhoeken middelmatig, dus het is niet ideaal voor het delen van content, omdat het beeld er vanaf de zijkant ietwat uitgewassen uitziet.

Zelfs bij een 32-inch formaat is de pixeldichtheid nog steeds erg hoog, wat resulteert in uitzonderlijke tekst helderheid. Het heeft volledige sRGB-dekking en fatsoenlijke kalibratie zonder afstelling, en het ondersteunt ook een breed kleurengamma voor HDR-inhoud. Omdat het vooral bedoeld is voor productiviteit, heeft het een verversingssnelheid van 60 Hz en is de responstijd slechts behoorlijk, maar het ondersteunt wel VRR om het scheuren van het scherm te verminderen. De algehele HDR-ervaring is gewoon oké, omdat het niet helder genoeg is om highlights te laten opvallen, en er is geen lokale dimming.

Er zijn veel extra functies, zoals ingebouwde luidsprekers, een Picture-in-Picture-modus, evenals een USB-hub die twee USB 3.0- en een USB-B upstream-poort bevat, zodat je je randapparatuur rechtstreeks op deze 4k monitor kunt aansluiten voor een nettere opstelling. Helaas is de ergonomie slecht, omdat je alleen de hoogte en kanteling kunt aanpassen. Over het geheel genomen is dit een goede 4k monitor voor dagelijks gebruik en zou hij de meeste mensen moeten bevallen.

Pluspunten:
-Extra functies voor aansluiten randapparatuur
-Ondersteund breed kleurengamma

Minpunten:
-Slechte ergonomie

Jordi Declerq
Jordi Declerq
Sinds jongs af aan ben ik gepassioneerd door alles wat met computers en elektronica te maken heeft. Overdag vind je mij als verkoper in een IT winkel, s'avonds kom je me dan weer tegen op World of Warcraft. Ik noem mezelf graag een echte geek en review dan ook regelmatig de laatste nieuwe gadgets. Wordpress sites maak ik sneller met WP Rocket

Gerelateerde berichten