AVG Secure VPN review: Voor-en Nadelen

215

AVG is een bedrijf dat natuurlijk vooral bekend is omwille van hun antivirussoftware. Het was in het verleden samen met Avast één van de grootste spelers in die markt tot het in 2016 door concurrent Avast werd overgenomen. Ondanks het feit dat Avast met de Avast SecureLine VPN al een eigen VPN dienst op de markt heeft bestaat er dus ook een AVG Secure VPN-dienst. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat beide VPN-diensten best wel wat met elkaar gemeenschappelijk hebben. Deze review legt de focus echter uitsluitend op de AVG Secure dienst. Is het de moeite waard?

avg vpn

De voordelen


De AVG Secure VPN service is er eentje die niet al te veel duidelijke voordelen heeft tegenover de andere spelers op de markt. Als we dan toch moeten zoeken naar een paar pluspunten dan is de mogelijkheid telefonisch contact op te nemen met de klantendienst er daar eentje van. Doordat AVG tegenwoordig deel is van Avast is het zo dat de klantendienst gewoon goed uitgebouwd is. Bij de meeste VPN aanbieders kan je slechts contact opnemen via een formulier of via een mailtje. Bij AVG Secure kan dat ook telefonisch en bovendien wordt je ook wel echt op een correcte manier verder geholpen.

Daarnaast is het een pluspunt dat er een optie is om automatisch verbinding te maken met de VPN servers van AVG vanaf de computer aan staat. Dit lijkt misschien een klein punt om manueel de VPN aan te zetten, maar het is iets wat in de praktijk al snel vergeten wordt. Door de automatische connectie ga je nooit per ongeluk gevoelige data blootgeven. Ten slotte is AVG Secure ook één van de snellere VPN services op de markt wat de internetsnelheden betreft. Zeker op een Mac, wat standaard een zwak punt is van veel concurrenten, is de snelheid gewoon uitstekend te noemen.

Wij raden AVG Secure VPN niet aan omwille van de twijfelachtige security & privacy. Wij bevelen daarom NordVPN aan als #1 VPN service

De nadelen


AVG Secure VPN heeft een bijzonder minieme infrastructuur wat het aantal servers betreft. Er is een goede dekking betreffende het aantal landen waarin AVG aanwezig is met meer dan 50, maar het kwantitatieve aantal servers is ondermaats. Zo zijn er op moment van schrijven niet meer dan 100 servers verspreid over de verschillende landen. Je moet dus niet rekenen op een groot netwerk of de mogelijkheid om ongelimiteerd van servers te wisselen als blijkt dat de prestaties niet optimaal zijn. Daarnaast is ook entertainment consumeren met AVG Secure niet altijd even gemakkelijk. Het is mogelijk om in te loggen op Netflix via sommige servers, maar via de meeste niet. Gelet op de inspanningen die Netflix levert in de strijd tegen VPN’s kan het ook niet lang duren voor het hele netwerk van AVG Secure op de blacklist staat. Ten slotte zijn ook de abonnementsopties van AVG Secure te weinig flexibel en te duur voor wat ze aanbieden.

Hoe zit het met de privacy?


Wat privacy betreft rijst er al een eerste probleem bij het gebruik van AVG Secure VPN. Zo is het privacy beleid van Avast van toepassing voor alle producten van AVG en dat is op zijn minst vaag en weinig geruststellend. Zo is er geen sprake van een no-log beleid. Integendeel: AVG Secure houdt logboeken bij met betrekking tot jouw verbindingen en ook data zoals jouw IP adres, tijdstempels en up- en downloads worden bijgehouden tot dertig dagen. Het bedrijf maakt zich sterk dat er geen concrete informatie over jouw activiteiten wordt bijgehouden tijdens het gebruik van de VPN. Hoe dat te rijmen valt met het feit dat er wel degelijk logs van heel wat zaken worden bijgehouden is niet geheel duidelijk. Bovendien is er ook het gegeven dat AVG Secure gevestigd is in Tsjechië. Tsjechië is dan wel geen land dat deel uitmaakt van de zogenaamde ‘Five Eyes’-landen, maar heeft in het verleden al wel met deze inlichtingenalliantie samengewerkt. Bovendien is het een lid van de Europese Unie wat betekent dat er strikte wetten rond het bewaren van gegevens gelden. Je mag dus stellen dat er op het vlak van privacy wel enkele vraagtekens gezet kunnen worden bij AVG Secure VPN.

En de beveiliging?


Wat de beveiliging van de verbindingen betreft is er beter nieuws voor AVG Secure. Zo wordt er gebruik gemaakt van de zogenaamde 256-bit AES encryptie. Deze vorm van encryptie is momenteel de industriestandaard en is zo goed als onbreekbaar. Je kunt dus met een gerust hart gebruik maken van AVG Secure VPN om jouw verbindingen veilig te maken waar je ook bent. Qua protocollen wordt er gebruik gemaakt van het open source OpenVPN gecombineerd met UDP. Ook dit is een bijzonder veilige optie die op dit moment de standaard binnen de sector is. Daarbij moet er wel een kanttekening geplaatst worden. OpenVPN is het veiligste protocol, maar kan bij AVG Secure VPN niet op alle toestellen gebruikt worden. De Mac-client maakt immers gebruik van het minder veilige IPSec. Bovendien is OpenVPN ook geen optie op mobiele apparaten. Anders gezegd: als je gebruik maakt van een computer die draait op Windows ga je geen enkel probleem hebben. Als je vaak op mobiel surft of een Mac hebt zijn er betere alternatieven op de markt. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het ontbreken van personaliseerbare DNS-instellingen en een kill switch.

Snelheid en prestatie


Een belangrijk aspect van elke VPN service is de snelheid die gehaald wordt tijdens het surfen. Het spreekt voor zich dat de versleuteling en de extra protocollen een impact hebben op de snelheid, maar de vraag is hoeveel. Die snelheid van surfen en downloaden hangt overigens niet alleen af van de server maar ook van nog een paar andere factoren. Jouw eigen soft- en hardware, jouw internetprovider en dus ook de afstand tot de server die je gebruikt. Het is hier dat het relatief kleine aantal servers van AVG Secure VPN een nadeel is. Jammer genoeg is de snelheid en stabiliteit van de verbinding sterk afhankelijk van de regio die je selecteert.

De Europese en Noord-Amerikaanse servers bieden in de regel goede snelheden aan, maar als je wilt streamen of downloaden in andere regio’s zijn er veel betere alternatieven bij de concurrentie. Al bij al zijn de prestaties van deze VPN dienst qua stabiliteit vrij matig te noemen. Als je een film wilt kijken wordt er regelmatig gebuffered, internetpagina’s laden niet meteen en ook de downloadsnelheid was bijwijlen matig. Bovendien is er geen kill switch bij AVG Secure. Dat betekent dat wanneer jouw verbinding wegvalt met de VPN server jouw internet wel blijft doorlopen. Niet meteen fijn als je bezig bent met torrenten of simpelweg veel waarde hecht aan jouw online privacy.

Entertainment


Zowel wat het downloaden van torrents als het streamen van beeldmateriaal betreft hebben we dezelfde commentaar bij AVG Secure VPN: de service doet het goed, maar heeft te weinig servers. Zo zijn peer-to-peer-verbindingen voor het downloaden van torrents toegestaan, maar niet op alle servers. De geschikte servers zijn op een apart tabblad terug te vinden maar verwacht niet dat je veel keuze hebt. Ze zijn op één hand te tellen en dat kan een probleem zijn als veel mensen tegelijk aan het torrenten zijn. Bovendien heb je te kampen met hetzelfde probleem als je probeert te streamen. Op dit moment vallen diensten als Hulu, BBC iPlayer, Amazon Prime en Netflix te deblokkeren als je even gaat naar het tabblad streaming. Dat gezegd zijnde zitten de grote spelers ook niet stil in hun strijd tegen de VPN aanbieders. Het geringe aantal servers is op termijn dan ook een probleem. Het is maar een kleintje om een groot deel van het aanbod aan VPN servers te blacklisten.

Customer reviews


De gebruikerservaring is een beetje een gemengde zak. Langs de ene kant is de AVG Secure VPN gemakkelijk te gebruiken dankzij de beperkte beschikbare functies. Je hoeft dus echt niet technisch onderlegd te zijn om ermee aan de slag te gaan. Verbindingen maken, streamen en downloaden is vrij eenvoudig en bovendien krijg je van AVG constant meldingen als er iets niet in de haak is. Aan de andere kant van de medaille is het zo dat de technisch onderlegde mensen onder ons over het algemeen niet zo tevreden zijn met AVG Secure. Er ontbreken te veel functies en het kost te veel voor wat je eigenlijk krijgt. Bovendien is het zo dat de telefonische klantendienst uitsluitend open staat voor betalende klanten.

De prijs


AVG Secure VPN heeft een gratis proefperiode van zeven dagen om een beeld te krijgen van de service. Mooi, maar niet uitzonderlijk. Uitzonderlijk wordt het wel wanneer je de prijs van een abonnement onder ogen krijgt. Anders dan bij de concurrentie betaal je bij AVG Secure VPN per apparaat een licentie. Je kunt dus op één licentie geen meerdere toestellen registreren. Bovendien is de prijs per apparaat al hoog te noemen. Zo betaal je voor een abonnement voor één jaar al 79,99 euro en voor een abonnement voor drie jaar 6,11 euro per maand. Er is geen optie voor een abonnement voor een jaar. Dit is een prijs die, zeker als je bekijkt dat het per toestel is, hoog oploopt voor weinig meerwaarde.

AVG Secure VPN is een degelijke maar zeker niet de beste VPN Provider. Wij raden daarom NordVPN aan als #1 VPN service

Jordi Declerq
Jordi Declerq
Sinds jongs af aan ben ik gepassioneerd door alles wat met computers en elektronica te maken heeft. Overdag vind je mij als verkoper in een IT winkel, s'avonds kom je me dan weer tegen op World of Warcraft. Ik noem mezelf graag een echte geek en review dan ook regelmatig de laatste nieuwe gadgets. Wordpress sites maak ik sneller met WP Rocket

Gerelateerde berichten

bol3daagse 2022bol3daagse 2022