5 Zitmaaiers die je niet kan laten staan

2637

Zitmaaiers zijn ontzettend comfortabele tuintractoren voor het maaien van grote opppervlakten gazon. Vergeleken met andere grasmaaiers is het maaidek veel breder en heeft die een hoog vermogen. In de zomer groeit gras ontzettend snel. Je kunt het in een week meerdere keren maaien en zou soms bijna moeten. Dit zal je met een gewone handmaaier ontzettend veel tijd kosten. Voor grote gazonnen is een zitmaaier het meest geschikt.

Eigenlijk is de zitmaaier een kleine tractor waaronder een maaidek zit bevestigd. In de behuizing zitten de messen die het gras snijden. Zittend maaien zal het grasmaaien een stuk leuker maken. De zitmaaier heeft veel voordelen ten opzichte van een aangeduwde maaier. Je zal er ontzettend veel tijd mee besparen omdat het bereik een stuk groter is en hij stukken sneller is dan jij die er achteraan moet lopen. Het comfortabele van een zitmaaier is natuurlijk dat je erop kan zitten.

Het is ideaal voor mensen die moeilijk te been zijn. Hierdoor kunnen mindervalide mensen zelf hun gras maaien en wat ondernemen. Met moeilijk begaanbare stukken gazon komt de zitmaaier prima uit de voeten. Door de sterke motor gaat die ook zonder problemen over heuvelachtige stukken. Sommige hebben andere hulpmiddelen zoals een mulchsysteem. Hierbij word het gras nog fijner gesneden en kan het nog dienen als groenbedekking.

Een zitmaaier beschikt vandaag de dag over een hand hydrostaat of voet hydrostaat. Hydrostaat is een nieuw alternatief voor zitmaaiers. Met een hand-hydrostaat regel je de richting en snelheid van de maaier met uw hand. Bij een voet hydrostaat regel je met een voetpedaal de snelheid. Je kunt het vergelijken als rijden met een automaat.

Er zijn allerlei varianten van zitmaaiers. Ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Het ligt ook aan je eigen eisen en wensen hoe het zal uitpakken. De conventionele zitmaaier is de klassieke standaard. Bij de frontmaaier zit het maaidak aan de voorkant bevestigd. Hij is beter geschikt om onder struiken en heggen te maaien. De Zero-Turn Maaier is een snellere variatie op de conventionele zitmaaier. Zitmaaiers zijn vooral geschikt voor mensen die een tuin hebben van 250 m² of groter.

De 5 Beste zitmaaiers van dit moment

Wolf-Garten A 96.165 H

De zitmaaier van 2139 euro heeft een maaibreedte van 96 cm. Deze maaier is geschikt voor gazons van ongeveer 2000m². Plezierig en gemakkelijk rijden dankzij de hydrostaat aandrijving met handbediende snelheidscontrole. Hij is uitgerust met koplampen, verstelbare gebruiksvriendelijke zitting met een hoge rugleuning, gazonbeschermende banden, vrijhangend maaidek, geintegreerde deflector, en een doorstapframe om met gemak op en af te stappen. Wat hem echt compleet maakt is de waterreinignsnippel aan het maaidek en de bumper. De maaier wordt aangedreven met een 500 cc Briggs & Stratton motor. Hij is leverbaar exclusief de mulching plug of opvangbang.

Wolf-Garten A 105.180 H

De 3349 euro tellende Wolf-Garten Zitmaaier A 105.180 H is een zeer goede zitmaaier. Met dank aan de hydrostaat aandrijving met handbediende snelheidscontrole kun je er makkelijk mee rijden en heb je er veel plezier van. De maaier is uitgerust met gazonbeschermde banden, verstelbare gebruiksvriendelijke zitting met een hoge rugleuning, een doorstapframe om met gemak op en af te stappen. Hij is voordeliger ten opzichte van de Al-ko solo. De Wolf-Garten zitmaaiers zijn ontzettend populair omdat Wolf-Garten het merk in de tuinierwereld is. De kwaliteit spreekt al meer dan 30 jaar voor zich. De maaibreedte is 105 cm en is daardoor een van de breedste modellen die WOLF-garten heeft. Met deze breedte maai je zo 50% sneller dan een breedte van 76 cm. Hij beschikt over een 2 cilinder Briggs&Stratton motor. De opvangzak kan 240 L gras dragen.

Solo door Al-ko solo

Met deze premium Solo zitmaaier maai je met gemak grote stukken gazon. Het is de onbetwiste krachtpatser tussen alle zitmaaiers en hij kost maar liefst 5299 euro. Zijn snijbreedte is 125 cm en daardoor werkt hij ontzettend efficiënt. Met zijn 2 cilinders en 724 cc motor gaat hij snel te werk. De hoogteregeling heeft 7 verschillende posities tussen de 30 en 90 mm. Kenmerkend aan deze maaier is de elektromagnetische meskoppeling. Hij beschikt over cruise control die ervoor zorgt dat je langere stukken met dezelfde snelheid kan maaien.

De messen worden aangedreven door een tandriem. Hij heeft 2 messen, 2 hydrostatische aandrijvingen, 16'' / 23'' inch wielen en elektronische display. De opvangbak kan 310 liter dragen. De mulching plug wordt er inclusief bijgeleverd. Door de vulopening kun je makkelijk tanken. Voordeel is dat hij gazon vriendelijke banden heeft wat betekent dat hij zorgt voor minder spoorvorming. Een extra voordeel van dit model is dat je in de winter het maaidek kan weghalen en je hem kan ombouwen tot sneeuwruimer

MTD SMART RF 125

SMART RF 125

Bekijken

Net als de MTD 96 is de MTD SMART RF 125 een praktische,robuuste en betrouwbare zitmaaier. Uitermate geschikt voor grote gazonnen rond 2500m². Ook deze heeft een draaicrikel van 46 cm. De maaibreedte is 96 cm. Deze zitmaaier is makkelijk op en af te stappen door het doorstapframe. Heeft een verstelbare geveerde stoel, koplampen, bekerhouder en is hij gebruiksvriendelijk ontworpen.

De maaihoogte kun je aanpassen in de vijf posities tussen 30 mm en 95 mm. Hij beschikt over een handmatige mesinschakeling, MTD 420cc motortype, motorvermogen van 6.2kW / 8.3 pk, brandstoftank van 3,8 liter, achteraandrijving. Wat bijzonder kenmerkend aan dit model is dat hij het instapmodel onder de tractormaaiers is van MTD's assortiment. De maaier kan nog optioneel met een mulchkit of een grasopvangbak worden uitgebreid.

MTD 96

MTD 96

Bekijken

De MTD 96 van MTD is de populairste zitmaaier op het moment. Voor 1567 euro is deze maaier te koop. Met zijn maaibreedt van 96 cm kan deze maaier worden gebruikt tot een oppervlakte van wel 2500m². Hij beschikt over een MTD 382 1 cillinder en heeft een vermogen van 7,8kW. Met zes versnellingen en een 3,8 liter benzinetank. Je kan de maaihoogste instellen op vijf verschillende standen van 30 tot 95mm. Een verstelbare zitting, comfortabel stuur en een draaicirkel van 46 cm. Hij is exclusief mulch kit of grasopvangzak verkrijgbaar. Als je echt snel met een groot gazon klaar wil zijn is dit de beste keuze. Het maakt niet uit of je voor het zijuitworp model gaat of de achteruitworp.

Dit zijn praktische, robuuste en betrouwbare maaiers met een maaibreedte van 76 tot 107 cm. Perfect voor oppervlaktes tussen de 1000 en 3000m². Je gaat eenvoudig rondom bloemenbedden en struiken. Als er sprake is van oneffenheid in je grond wordt het maaidek door twee tastrollen naar boven bewogen. Zodra de tastrollen de grond raken gaat het maaidek omhoog om schade aan de maaier te voorkomen. Een groot voordeel van de MTD 96 is het gemak en de snelheid. De koplampen zorgem voor extra gemak en het goed in hand liggende stuur geeft ook comfort. Met weinig moeite kun je je gazon prachtig houden. Eenmaal nadat je deze zitmaaier hebt geprobeerd zal je hem altijd willen gebruiken.

Frank De Zutter
Frank De Zutter
Als leraar biologie heb ik een grote passie voor alles wat met Fauna & Flora te maken heeft. Zo kweek ik mijn eigen groenten in een zelfgemaakte serre en beschouw ik mezelf ook als een hobby tuinman. Bij Techgeek ben ik verantwoordelijk voor het testen en reviewen van de laatste tuin & outdoorproducten. Bij vragen omtrent producten kan je mij steeds contacteren!

Gerelateerde berichten