Wecken is hot. We worden ons steeds meer bewust van gezond eten, het milieu en het tegengaan van verspilling van voedsel. Daarom eten we steeds vaker groente en fruit van het seizoen, die we al dan niet zelf verbouwen.
Maar soms heb je in de winter trek in aardbeien, of wil je in de zomer boerenkool op je bord. Door groente en fruit in een weckketel in te maken, kan je nog jarenlang je favoriete groente of fruit eten.
Weck- of inmaakketels zijn er in allerlei soorten en maten. Er zijn inmaakketels van 0,5 liter, maar wanneer je grote porties wilt wecken, dan zijn er zelfs ketels tot 35 liter verkrijgbaar. Daarnaast kan je kiezen voor een weckketel inclusief kraan, een beveiliging tegen droogkoken of met automatische programma’s. De weckketel kan gemaakt zijn van kunststof, roestvrij staal of emaille.
Wat kan je met een weckketel?
Kort gezegd: met een weckketel maak je groenten en fruit in, zodat deze nog jarenlang vers blijven. Door het conserveren worden micro-organismen die het voedsel beschimmelen vernietigd. Natuurlijk zou je ook groente en fruit kunnen invriezen. Maar het grote voordeel van een weckketel is, dat voedingswaren na het inmaken veel langer goed blijven dan voedsel dat direct na aankoop is ingevroren.
Welk voedsel kan je inmaken in een weckketel?
In een weckketel kan je bijna alle soorten fruit inmaken, zoals: perziken, appels, bananen, druiven, frambozen, peren en aardbeien. Door het van nature aanwezige voedingszuur krijgen bacteriën na het wecken geen kans meer om door te groeien.
Groente kan je ook conserveren in een weckketel. Hierbij moet je wel goed opletten. Gebruik alleen verse groenten van het seizoen, zoals boerenkool, wortelen, courgettes of sperziebonen. Omdat bij groente kans is op het ontstaan van de bacterie Clostridium botulinum is het verstandig om geweckte groenten eerst minstens 10 tot 15 minuten te koken voordat je het opeet.
Waarom heb je een weckketel nodig?
Gewone pannen of ketels zijn niet echt geschikt om er je voedsel in te wecken. De weckketel zorgt voor een speciaal warmteproces, waardoor de groente of het fruit perfect geconserveerd wordt.
Nadat je de groenten eventueel kort hebt gekookt in een suiker- of zoutoplossing, de weckpotten goed zijn schoongemaakt en alles is klaargezet, dan vul je de weckpotten met water en het voedsel dat je wilt inmaken.
Het water in de weckketel wordt tot een bepaalde temperatuur verwarmd. Er zijn inmaakketels met programma’s voor bepaalde groenten- en fruitsoorten. Doordat het water net kookt of tegen het kookpunt aanzit, worden alle schimmels, bacteriën en gisten gedood. Door de warmte in de weckketel wordt de druk in de potten opgebouwd. Uit de weckpotten ontsnapt het overtollig lucht en het teveel aan vloeistof. Je krijgt een seintje wanneer de inmaaktijd verstreken is.
Het kraantje onder aan de ketel is om het water weg te laten lopen. Je kan in de weckketel ook koffie, thee of een andere drank gieten wanneer je veel visite hebt. Je schenkt de drank dan heel gemakkelijk via het kraantje in een glas of mok.
Vraag jezelf af of je per keer veel voedsel wilt inmaken, of dat je het leuker vindt om zo nu en dan een potje vruchtenjam te maken. Je hebt zo dan al een aardig beeld van hoe groot de inmaakketel moet zijn. Het kiezen voor een emaille, kunststof of roestvrijstalen ketel is een persoonlijke keuze. Beide zijn goede pannen om voedsel mee in te maken. Tenslotte heeft een ketel met vooraf ingevoerde programma’s voordelen, maar misschien vind jij het handiger om zelf de temperatuur en tijd in te stellen.
Emaille of roestvrijstalen weckketel?
De keuze voor een emaille of roestvrijstalen inmaakketel is persoonlijk. Beide hebben voordelen en nadelen. Een emaille pan heeft bijvoorbeeld een goede warmtegeleiding en is daardoor energiezuinig. Emaille heeft ook als eigenschap dat het geschikt is voor alle warmtebronnen. Roestvrij staal is makkelijk in onderhoud, roest niet en is zuurbestendig.
Top 5 beste weckketels
Wij hebben voor je uitgezocht wat in 2020 de beste weckketels zijn. Er is onder andere gekeken naar uitvoeringen, eigenschappen, voor- en nadelen en klantervaringen. Doe er je voordeel mee en maak een keuze uit de top 5 beste inmaakketels van dit moment.