De 5 beste weckketels van 2022

4474

Wecken is hot. We worden ons steeds meer bewust van gezond eten, het milieu en het tegengaan van verspilling van voedsel. Daarom eten we steeds vaker groente en fruit van het seizoen, die we al dan niet zelf verbouwen.

Maar soms heb je in de winter trek in aardbeien, of wil je in de zomer boerenkool op je bord. Door groente en fruit in een weckketel in te maken, kan je nog jarenlang je favoriete groente of fruit eten.

Weck- of inmaakketels zijn er in allerlei soorten en maten. Er zijn inmaakketels van 0,5 liter, maar wanneer je grote porties wilt wecken, dan zijn er zelfs ketels tot 35 liter verkrijgbaar. Daarnaast kan je kiezen voor een weckketel inclusief kraan, een beveiliging tegen droogkoken of met automatische programma’s. De weckketel kan gemaakt zijn van kunststof, roestvrij staal of emaille.

amazon.nl

Veelzijdig: de Monzana inmaakmachine kun je, naast het verwarmen van dranken of gerechten, ook voor het inmaken gebruiken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om tot 14 glazen van een liter met schroefdeksel tegelijkertijd te bereiden. LCD-display: de glühweinkoker biedt je niet...

amazon.nl

[INDIVIDUELE CREATIES] Overheerlijk voedsel uit inmaakpotten – De AREBOS inmaakautomaat is onze absolute favoriet waar het aankomt op het inmaken van fruit, groenten, worst, eigengemaakte jam or hartige vleesspecialiteiten. Deze inmaakautomaat heeft een capaciteit van 28 l, wat voldoende...

Weck

Heb je voedsel dat snel over datum gaat en eet je dit niet op tijd op? Maak gebruik van de Weck WAT14 weckketel en verleng de houdbaarheid aanzienlijk. Het inmaken van voedsel zorgt voor een jarenlang smaakbehoud. Met 29 liter is er genoeg ruimte voor diverse soorten voedsel. De inmaakketel heeft...

Onze lijst voor inmaakketels

Wat kan je met een weckketel?

Kort gezegd: met een weckketel maak je groenten en fruit in, zodat deze nog jarenlang vers blijven. Door het conserveren worden micro-organismen die het voedsel beschimmelen vernietigd. Natuurlijk zou je ook groente en fruit kunnen invriezen. Maar het grote voordeel van een weckketel is, dat voedingswaren na het inmaken veel langer goed blijven dan voedsel dat direct na aankoop is ingevroren.

Welk voedsel kan je inmaken in een weckketel?

In een weckketel kan je bijna alle soorten fruit inmaken, zoals: perziken, appels, bananen, druiven, frambozen, peren en aardbeien. Door het van nature aanwezige voedingszuur krijgen bacteriën na het wecken geen kans meer om door te groeien.

Groente kan je ook conserveren in een weckketel. Hierbij moet je wel goed opletten. Gebruik alleen verse groenten van het seizoen, zoals boerenkool, wortelen, courgettes of sperziebonen. Omdat bij groente kans is op het ontstaan van de bacterie Clostridium botulinum is het verstandig om geweckte groenten eerst minstens 10 tot 15 minuten te koken voordat je het opeet.

Waarom heb je een weckketel nodig?

Gewone pannen of ketels zijn niet echt geschikt om er je voedsel in te wecken. De weckketel zorgt voor een speciaal warmteproces, waardoor de groente of het fruit perfect geconserveerd wordt.

Nadat je de groenten eventueel kort hebt gekookt in een suiker- of zoutoplossing, de weckpotten goed zijn schoongemaakt en alles is klaargezet, dan vul je de weckpotten met water en het voedsel dat je wilt inmaken.

Het water in de weckketel wordt tot een bepaalde temperatuur verwarmd. Er zijn inmaakketels met programma’s voor bepaalde groenten- en fruitsoorten. Doordat het water net kookt of tegen het kookpunt aanzit, worden alle schimmels, bacteriën en gisten gedood. Door de warmte in de weckketel wordt de druk in de potten opgebouwd. Uit de weckpotten ontsnapt het overtollig lucht en het teveel aan vloeistof. Je krijgt een seintje wanneer de inmaaktijd verstreken is.

Het kraantje onder aan de ketel is om het water weg te laten lopen. Je kan in de weckketel ook koffie, thee of een andere drank gieten wanneer je veel visite hebt. Je schenkt de drank dan heel gemakkelijk via het kraantje in een glas of mok.

Vraag jezelf af of je per keer veel voedsel wilt inmaken, of dat je het leuker vindt om zo nu en dan een potje vruchtenjam te maken. Je hebt zo dan al een aardig beeld van hoe groot de inmaakketel moet zijn. Het kiezen voor een emaille, kunststof of roestvrijstalen ketel is een persoonlijke keuze. Beide zijn goede pannen om voedsel mee in te maken. Tenslotte heeft een ketel met vooraf ingevoerde programma’s voordelen, maar misschien vind jij het handiger om zelf de temperatuur en tijd in te stellen.

Emaille of roestvrijstalen weckketel?

De keuze voor een emaille of roestvrijstalen inmaakketel is persoonlijk. Beide hebben voordelen en nadelen. Een emaille pan heeft bijvoorbeeld een goede warmtegeleiding en is daardoor energiezuinig. Emaille heeft ook als eigenschap dat het geschikt is voor alle warmtebronnen. Roestvrij staal is makkelijk in onderhoud, roest niet en is zuurbestendig.

Top 5 beste weckketels

Wij hebben voor je uitgezocht wat in 2020 de beste weckketels zijn. Er is onder andere gekeken naar uitvoeringen, eigenschappen, voor- en nadelen en klantervaringen. Doe er je voordeel mee en maak een keuze uit de top 5 beste inmaakketels van dit moment.

AFK 27 liter

Deze inmaakketel van AFK kan meer dan alleen maar conserveren van groente en fruit. Gebruik de AFK ook voor het ontdooien, verwarmen, warm houden en schenken van voedsel en dranken. De ketel heeft een inhoud van 27 liter, wat genoeg is om 14 weckpotten van 1 liter tegelijk in te zetten. Het maximale vermogen is 1800 Watt.

De AFK heeft een traploze thermostaatregeling van 30 tot 100 graden Celsius. Deze inmaakketel is gemaakt van geëmailleerd staal en heeft een schenkkraan. Hierdoor is hij ook zeer geschikt om grote hoeveelheden dranken uit te schenken, zoals bijvoorbeeld glühwein, warme chocolademelk of bouillon.

Voordelen AFK

 • Schenkkraan.
 • Ruime inhoud van 27 liter.
 • Multifunctioneel.

Nadelen AFK

 • Geen timer.

Geen automatische programma's

Steba EREDS

Met 27 liter inhoud, voldoende voor ongeveer 14 weckglazen, kan je zoveel groent en fruit inmaken dat je het hele jaar door ervan kan genieten. De Steba EREDS heeft een maximaal vermogen van 1800 Watt. De behuizing is gemaakt van roestvrij staal. Stel de temperatuur in van 30 tot maximaal 100 graden Celsius voor de perfecte conservering van voedsel. Bij het bereiken van de gewenste temperatuur hoor je een duidelijk signaal.

De Steba EREDS is multifunctioneel. Je gebruikt hem voor het wecken van groente en fruit. Maar je kan deze pan ook gebruiken om voedsel in te ontdooien, koken of warm te houden. De Steba EREDS is beveiligd tegen oververhitting.

Voordelen Steba EREDS

 • Warmhoudfunctie.
 • Grote inhoud van 27 liter.
 • Bescherming tegen oververhitting.

Nadelen Steba EREDS

 • Geen tapkraan.
 • Geen geïsoleerde handgrepen.

Klarstein Biggie

De Biggie is een roestvrijstalen inmaakketel van 27 liter, genoeg voor gemiddeld 14 weckglazen van 1 liter inhoud. Conserveer voedingsmiddelen tussen de 30 en 100 graden Celsius, zodat je het hele jaar door een voorraad van je favoriete fruit of groente hebt. Het maximale vermogen van deze pan is 2000 Watt.

De Klarstein Biggie heeft een timer en een helder verlicht LCD scherm, waarop je nauwkeurig temperatuur en tijd kan instellen. Zodra de tijd verstreken is, hoor je een duidelijk signaal. Onderaan de pan zit de tapkraan. Hierdoor is de ketel ook geschikt om grote hoeveelheden koffie, bouillon of andere dranken uit te schenken.

Voordelen

 • Grote inhoud van 27 liter.
 • Timer.
 • Tapkraan.

Nadelen

 • Geen glazen deksel.

Domo - DO42325PC

De inmaakketel van Domo heeft een aantal handige functies. Zo is de ketel voorzien van een verlicht LCD display en een aftapkraan. De inhoud is 27 liter, voldoende voor ongeveer 14 weckpotten van 1 liter.

Stel nauwkeurig de benodigde tijd om te wecken in op het controlepaneel. De Domo - DO42325PC beschikt over een timer tot 120 minuten. De kraan kan aan de binnenkant dichtgemaakt worden, maar ook worden verwijderd zodat je hem schoon kan maken. Heb je een feestjes of een evenement, dan schenk je uit deze ketel allerlei warme dranken zoals koffie, thee, soep of chocolademelk. De pan is hierna eenvoudig schoon te maken.
De Domo - DO42325PC is gemaakt van roestvrij staal en beveiligd tegen oververhitting. Het maximale vermogen van deze inmaakketel is 2000 Watt.

Voordelen Domo

 • Digitale display.
 • Aftapkraan.
 • Timer.

Nadelen Domo

 • Geen glazen deksel.

geen automatische programma's

Weck Wat 25

Deze inmaakketel van het merk Weck is volautomatisch. De ketel is voorzien van een thermostaat voor de juiste temperatuur en een tijdschakelaar, zodat je een seintje krijgt wanneer de inmaaktijd verlopen is. Het controlelampje gaat branden, zodra het water in de ketel op de juiste temperatuur is. De Weck 25 is beveiligd tegen droogkoken.

De inhoud van deze roestvrijstalen pan is 30 liter. Hierin passen ongeveer 14 weckpotten van 1 liter. Het roestvrijstalen rooster dat nodig is om op de bodem van de pan te zetten, wordt bijgeleverd. Het maximale vermogen is 2000 Watt.

Voordelen Weck Wat 25

 • Ruime inhoud van 30 liter.
 • Volautomatisch.
 • Rooster bijgeleverd.

Nadelen Weck Wat 25

 • Geen glazen deksel.
 • geen kraantje.
Hilde Debie
Hilde Debie
Ik ben een 46-jarige hobbykok en de mama van 2 fantastische pubers. Naast mijn full-time job als sales manager ben ik een fervente hobbykok met een liefde voor de Italiaanse keuken. Als product tester bij Techgeek krijg ik de kans om de laatste nieuwe kookaccessoires uit te testen en te reviewen.

Gerelateerde berichten