De 3 Beste Espressomachines om te kopen

170

Om een delicieuze espresso te maken, hoef je geen gediplomeerde barista te zijn. Zeker wanneer je beschikt over een espressomachine in huis of op het werk. Genieten van een opkikker ’s morgens vroeg of na je avondeten als toetje. Het is al lang niet meer een ver-van-mijn-bed gevoel. In een handomdraai met een druk op de knop, kan je bij je thuis genieten van een kop dampende koffie. Op deze pagina over de beste espressomachines lees je de voordelen die een espressomachine je kan bieden. Volgende hieronder beschreven espressomachines overtreffen alle verwachtingen: DeLonghi Maestosa EPAM 960.75.GLM, JURA Z6 Aluminium en Saeco Xelsis SM7785/00 Zilver.

Het maken van een espresso: niet zo moeilijk als je denkt

Het maximale uit een espressomachine puren ligt voor iedereen anders. De ene is op zoek naar een lekkere cappuccino of espresso zonder veel gehannes. De andere aanziet het maken van een espresso als een vorm van kunst en test voor de fun verschillende malingen, filters en koffiesoorten uit. Als je tot deze laatste categorie behoort, zal je op zoek moeten gaan naar een halfautomatisch espressomachine. Waarom? Met een volautomatisch Nespresso of espressomachine heb je geen invloed op het productieproces. Het enige wat van je wordt verwacht, is dat je water toevoegt en een capsule voorziet bij een Nespresso.

Het design en de kleur van een espressomachine

Zoals algemeen geweten houden Italianen van design. Dat zie je bij automodellen, maar ook bij het gamma espressomachines. De halfautomatische en volautomatische espressomachines zijn meestal klassiek zwart of hebben een metallic kleur. De meeste merken bieden een kleurrijk assortiment aan: van lichtblauw, rood, wit of een crèmekleur. Vooral de Nespresso’s bieden heel veel kleurvariaties.

Hoe werkt een espressomachine?

Met een espressomachine kan je de maximale smaak uit koffiebonen halen. Dat is het ultieme doel van een espressomachine. Water wordt verwarmd tot 90 graden Celcius. Daarna worden 7 tot 8 gram koffiebonen op een speciale wijze onder druk toegevoegd. Het eindresultaat is een overheerlijk kopje Italiaanse koffie van plus minus 30 ml. Ben je meer een fanaat van een goede cappuccino? Dan is er geen man overboord. Cappuccino is immers gebaseerd op espresso waarbij melkschuim en melk is toegevoegd. Wie ambities heeft om een waarheidsgetrouwe barista in spe te worden, kan met een espressomachine volop gaan experimenteren / en met een toestel uit onze lijst van de beste espressomachines kan je sowieso niet missen!

Soorten espressomachines

Er bestaan drie verschillende soorten espressomachines: de handmatige, de halfautomatische en de volautomatische. Welke machine het beste aan je individuele behoeften beantwoordt, hangt af van de tijd en de moeite die je er aan wil besteden om een romig kopje espresso te bereiden. Uiteraard speelt het budget een belangrijke rol. Laten we een kat een kat noemen, maar je hebt espressomachines in de meest uiteenlopende prijsklassen. Ook is er een belangrijk verschil welk type koffie wordt gebruikt. De verschillende espressomachines op een rij:

De handmatige espressomachine

Wie van een kop koffie een hele belevenis wil maken, kan best een handmatige espressomachine op de kop tikken. In een boiler, die meestal uit metaal bestaat, wordt water verhit dat door de (gemalen) koffie wordt geleid. De snelheid bepaal je zelf met een hendel. Je hebt alleszins eer van je werk als je alles tot in de perfectie hebt uitgevoerd. Verwacht echter niet dat het meteen van de eerste keer gaat lukken. Het vraagt een beetje engelengeduld. Maar wanneer je de vruchten na een tijdje hiervan plukt, mag je je wel een volwaardige barista noemen.

De halfautomatische espressomachine

Als je wat meer comfortabel koffie wil zetten dan bij een handmatig toestel, maar toch nog controle wil hebben over het eindresultaat? Dan biedt de halfautomatisch esproessomachine de ideale alternatieve oplossing. Dan kan je zelf de druk en de temperatuur afstellen. Deze apparaten worden vaak gebruikt in de koffieshops en de horecagelegenheden. Het prijskaartje dat er aan vasthangt, ligt wel een stuk hoger. Maar je spaart ook heel wat tijd uit.

De automatische espressomachine

Wil je niet teveel poespas en genieten van een espresso na 1 druk op de knop. Dan overweeg je best om een automatische espressomachine te kopen. Tenminste als je niet teveel naar de prijs moet kijken. Het systeem, dat volledig elektronisch is, neemt je werk volledig uit handen. Ze zijn meestal uitgerust met verschillende technologische snufjes zoals: een stoom-systeem, een dubbele vermaler of zijn voorzien van dubbele boilers. Deze toestellen doen je stoutste koffiedromen in vervulling gaan. Noem maar op: latte’s, cappuccino’s of espresso.

De beste Espressomachines en de nieuwste trends

De nieuwste trend in espressomachines worden gerelateerd en gelinkt aan het internet. De koffiemachines kunnen nu worden bediend via een app van je tablet of smartphone. Je kan nauwkeurig selecteren welke koffievarianten bij je het beste passen volgens de sterkte van de koffie, de hoeveelheid en andere toepassingen die je voorkeur genieten. Het is nog niet helemaal volledig operationeel, maar heel veel fabrikanten zijn voorbereidingen aan het treffen om zowel koude als warme espresso’s tegelijkertijd te kunnen afleveren. Hoe dat precies in zijn werk zal gaan, is nog even… koffiedik kijken.

Blikvangers die momenteel via een app kunnen worden bediend

Espressomachines heb je voor allerlei budgetten. Wanneer je over voldoende ruimte op je kookeiland beschikt, een professionele cappuccino of espresso wil bereiden en niet naar een bepaald budget moet kijken. Dan kan je als barista in spe je verdiepen in espressomachines die je al eens in een ‘koffiebar’ hebt gezien. Zo een professionele machine heeft immers een niet te onderschatten voordeel dat het een echte eycatcher is wanneer het ergens op het aanrecht staat te pronken. Hieronder enkele blikvangers beschreven die momenteel in de schijnwerpers staan: DeLonghi Maestosa EPAM 960.75.GLM, JURA Z6 Aluminium en de Saeco Xelsis SM7785/00 Zilver. Een kleine round-up.

DeLonghi Maestosa EPAM 960.75.GLM

Voordelen

 • In het melkreservoir bestaat de mogelijkheid om ook ijskoffie te bereiden, chocolademelk of koud melkschuim
 • Via de dubbele bonenopslag wissel je af tussen twee smaken voor koffie
 • Je prepareert niet alleen maar twee espresso's, maar ook 2 specialiteiten voor melk met 1 druk op de knop

Nadelen

 • De opslag voor de melk is relatief klein. Bij veelvuldig gebruik zal je op tijd en stond moeten bijvullen

Deze espressomachine kan je multifunctioneel gebruiken. Niet alleen voor een verrukkelijke espresso, maar ook voor een overheerlijke ijskoffie, koud opgeklopt melkschuim of hete chocolademelk met verhakkelde snippers van chocolade. Je kan tegelijk 2 espresso's maken met eveneens 2 verschillende melkspecialiteiten. Heel gebruiksvriendelijk en handig, zodat je samen uitgebreid kunt genieten van een warme cappuccino. Een leuke bijkomstige gadget: vanuit je zetel kan je via je tablet of smartphone het apparaat bedienen of instellen via een touchscreen in kleur.

 • Wijze van melk zetten: Met 1 druk op de knop verloopt dit automatisch
 • Methode om melk op te schuimen: Een reservoir voor melk zonder voorziene leidingen
 • Aantal kopjes per keer: 2

JURA Z6 Aluminium

Voordelen

 • Je kan verschillende koffierecepten samenstellen voor 13 personen, afhankelijk van de sterkte van de koffie, melk- en watertemperatuur en de waterhoeveelheid instellen
 • Je stelt via de app of een kleurendisplay keuzeopties samen, dankzij een menu dat heel uitgebreid is
 • Het waterreservoir is 2,4 liter groot. Dat zorgt ervoor dat veel kopjes koffie achter elkaar kunt drinken zonder dat je tussendoor de nodige voorraad moet aanvullen

Nadelen

 • Het is onmogelijk om bijvoorbeeld twee melkspecialiteit tegelijk te zetten

Deze espressomachine blinkt uit in gebruiksvriendelijkheid. Je kan het apparaat zelf vanop afstand bedienen met een app via je tablet of smartphone. Er zijn voldoende opties aanwezig om je geliefkoosde koffierecept samen te stellen. Er is zelfs de mogelijkheid om voor 13 personen een individueel profiel aan te maken. Leuk als je bezoek krijgt van familie en vrienden in eigen bubbel. Via afbeeldingen op het kleurendisplay bepaal je de verschillende koffiewensen met één druk op de knop. Het geeft je een gevoel van luxe zonder meer. De espressomachine is langs de voorkant bedienbaar. Ook het waterreservoir vul je via de voorzijde.

Het gemak van onderhoud maakt van deze espressomachine een absolute topper. Door de aanwezige waterfilter is ontkalken zelfs niet meer noodzakelijk. Het automatisch reinigprogramma neemt alle werk uit handen. Ook het melksysteem spoelt zich na elk gebruik helemaal schoon. De bijgeleverde app gidst je stapsgewijze welke handelingen je moet uitvoeren. Wie op zoek is naar een apparaat met een lange levensduur, zit hier aan het juiste adres. Duurzame onderdelen en materialen tekenen voor deze garantie.

 • In te stellen gebruiksprofiel: Ja
 • Bediening van je app: Ja
 • Geluidsniveau: 66 dB
 • Manier van melkspecialiteit toe te voegen: Automatisch met 1 druk op de knop

Saeco Xelsis SM7785/00 Zilver

Voordelen

 • De behuizing, die volledig uit roestvrijstaal bestaat, is veel duurzamer dan een espressomachine die uit kunstof bestaat
 • Mogelijkheid om 8 koffierecepten op te slaan, de temperatuur en hoeveel aan te passen
 • De machine wordt bediend door een gemakkelijk te hanteren kleurendisplay

Nadelen

 • Het losstaande melkreservoir neemt extra ruimte in beslag in de keuken

Het espressomachine is heel handig te bedienen via de touchscreen display. Koffieconcepten kan je op voorhand instellen en dit op basis van de maalstand, de temperatuur en de koffiesterkte. Bij wijze van spreken kunnen vrienden zelf met één druk op de knop hun voorgeprogrammeerde koffie zetten. Zo kan je bijvoorbeeld tegelijk 2 latte macchiato's of 2 cappucino's bereiden. Heel gebruiksvriendelijk wanneer je gasten over de vloer krijgt. De HygieSteam-functie stoomt het melksysteem automatisch schoon. De AqauCleanFilter zorgt er voor dat je 5000 kopjes koffie kan zetten, zonder dat je het koffietoestel moet ontkalken.

 • In te stellen gebruiksprofiel: Ja
 • De bediening via app: Niet mogelijk
 • De melkopschuimmethode: Via een melkslang
 • We wijze van melkspecialiteit zetten: Automatisch met de druk op 1 knop
Hilde Debie
Hilde Debie
Ik ben een 46-jarige hobbykok en de mama van 2 fantastische pubers. Naast mijn full-time job als sales manager ben ik een fervente hobbykok met een liefde voor de Italiaanse keuken. Als product tester bij Techgeek krijg ik de kans om de laatste nieuwe kookaccessoires uit te testen en te reviewen.

Gerelateerde berichten